1970’Lİ YILLARDA SİTE ORTAOKULU

Yıl, 1972… Batman’da ortaokul sayısı 2’ydi. Biri Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’ydu. Diğeri ise Batman Lisesi bünyesindeki Ortaokul’du. 51 Yıl önce Batman Ortaokulu’nun eski mezunlarından bazı simalar; Ali İnsel, Beşir Çekmen, İrfan Tapan, Mustafa ve Yıldırım beyin aralarında olduğu petrol ortaokulunun bazı öğrencileri şehir dışında yaşıyor.

BİR ZAMANLAR TURGUT ÖZAL BULVARI

Burası şimdilerde kentin en hareketli kavşaklarından olan Turgut Özal Bulvarı’nın basın kavşağı. Yıllar önce moda olan bisiklet gençlerin vazgeçilmez tutkusuydu. Bisikletiyle eğitim yuvasının yolunu tutan fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan, o dönemler moda olan kısa kravat takmayı tercih ederdi. Eski Yıldız camisi ve şimdilerde Nasıroğlu iş merkezinin yerinde Nayman apartmanı vardı. Eski Mobil istasyonunun bulunduğu güzergah tek şeritti. O dönemler güzergahta 3 katlı binadan fazla yüksek katlı bina yoktu. 1973 Yılında çekilen siyah-beyaz karede o manzara şimdilerde çok değişti.

BATMAN’DA 60’LI YILLARIN DÜĞÜNLERİ

Bu fotoğraf karesi ise 1964 yılında Kısmet Mahallesi’nde çekildi. Fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın, ağabeyi Hayrettin Tapan’ın düğün töreninde henüz 5 yaşındayken Öztürk Serengil’in, ‘Abidik gubidik Twist’ şarkısına dansla eşlik eden sima ise şimdilerin fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’dır. Tapan ailesi uzun yıllar Kısmet mahallesinde oturan semt sakinlerindendi.

1980’LERİN BATMAN’I

Bu fotoğraf karesi de 1980’lerde çekildi. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu yıllarda Turgut Özal Bulvarı ve Aydın Arslan güzergahları kentin kalbi konumundaydı. O yıllarda yapılaşmanın adresi Bozooğulları oteli, Atatürk Parkı ve çevresiydi. Petrol-İş Sendikası’nın yaptığı 206 Evler ile 100 Evler, Kültür Mahallesi’nin ilk konutlarıydı. Özel Zilan Hastanesinin yerinde tek katlı yapılar dikkat çekerken, Atatürk Parkı karşısındaki AVM’nin yerinde de un fabrikası vardı.  Aradan geçen 45 yıl içerisinde Batman’ın 25 Mahallesine 20 semt daha eklendi. Kent merkezindeki mahalle sayısı 50’ye dayandı.

Editör: Yunus Yasak