KONUKLAR, BU MAĞARALARDAN KOPMAZDI

Bir zamanlar tarihi Hasankeyf’in kalesine çıkarken, kale kapısı girişindeki mağaralar yerli ve yabancı konukların akınına uğrardı. Hafta sonları Batmanlıların yanı sıra bölgedeki vatandaşlar da Helenistik dönemine ait mağaralarda dinlenir ve günün yorgunluğunu atardı. Baraj gölü havzasında kalan bir zamanlar Hasankeyf’in ünlü Yolgeçen hanı ve kale girişindeki mağaralar, çoktan sulara gömüldü. Hasankeyf’in su altında kalan mağaralarından biri de kale girişindeki bu mağaraydı.

TAŞ EVLERDE TARİH OLDU

Yıllarca Dicle nehrine komşu olan (Zeriye) köyü olarak bilinen Kesmeköprü-2 köyünde bir zamanlar taş evler yaygındı. Kışın sıcak, yazın da serin tutan o iki katlı taşlı evlerde Ilısu Baraj gölünün altında kaldı. Eski köy, baraj altında kalınca adı da ve fiziki yapısı da değişti. Şimdilerde ‘Urganlı’ olarak bilinen Kesmeköprü-2 köyünün eski manzarası böyleydi.

ANKARA’DA BATMANLILARIN EVİ GİBİYDİ

Başkente dernekleşen Batman’ın ilk derneklerinden biri de Batman-Gercüş Derneğiydi. Uzun süre Başkanlığını İbrahim Halil Kırşan’ın yaptığı dernek, bir zamanlar başkentte Batmanlıları bir çatı altında toplamayı başarmıştı. Üniversiteli öğrencilerin yanı sıra iş insanları ve gurbetteki hemşehrilerimizi bir araya getiren dernek 2010 yıalındran sonra kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştı.

NEREDE O EFSANE TAKIM

Batman’ın 63 yıllık futbol kulübü olan Batman Petrolspor, 1998 ile 2001 yılları arasında yeşil sahalarda rakiplerine kök söktürmüştü. Dönemin tecrübeli Teknik Direktörü Levent Arıkdoğan dönemindeki Kırmızı-beyazlıların formasını terleten futbolcular arasında Vanlı merhum Fırat, Ankaralı Tolga, Bitlisli Faruk, Muşlu kaleci Mehmet Demir, Sakaryalı Okan Babahasan, Kurtalan'lı Servet Soysal, Mersin'li Veysel Özdaş, Batmanlı Reşit Kaygu ve Atilla da vardı. 1999-2000 Sezonunda süper ligin güçlü ekiplerinden Gençlerbirliği’ni  Ankara’daki özel maçta Tolga’nın golü ile deviren Kırmızı-beyazlılar maçın devre arasında objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: Yunus Yasak