BİR ZAMANLAR SÜNNET ŞÖLENLERİ

Batman’ın ‘ilçe’ olduğu dönemlerde sosyal aktiviteler şimdikinin beş katıydı. Renkli düğünler ve sünnet şölenleri görülmeye değerdi. Aslen Elazığlı olmasına rağmen Coşkun ailesi halen Batman’da yaşamını sürdüren örnek ailelerinden. Yenimahalle 12’nci cadde üzerindeki bahçeli evde Coşkun ailesinin reisi Tahsin Coşkun, küçük oğlu Mustafa Coşkun için düzenlediği sünnet şölenini 1987 yılında evin bahçesinde yapmıştı. Halen Özel İdare'de görev yapan ve çalışkanlığıyla bilinen Naci Coşkun, TPAO emeklisi 92 yaşındaki babası Tahsin Coşkun ve küçük kardeşi Mustafa Coşkun’la sünnet şöleninde objektiflere böyle poz vermişti. Batman’da evlerde yapılan sünnet şölenleri de artık tarihe karıştı.

MÜZİKTE SON KUŞAĞIN SANATÇISIYDI

Aslen Elazığlı olan Mustafa Coşkun’un çocukluğu ve gençliği petrol kentinde geçti. Batman'ın eski müzisyenleriyle de çalışan Naci ve Mustafa Coşkun, birçok düğün ile etkinliklerde vatandaşlara müzik resitali verdi. Devlet Demir Yolları’nda görev yapan Mustafa Coşkun, bateri ve asma davulla halen müzikten kopmayan bir isim. Coşkun, düğün törenlerine renk katan sanatçıların başında geliyor.

KÖYDE BİR BAKAN ARABASI

Tarih, 27 Haziran 1987... Yer, Beşiri-Uğurca köyündeki Un ile mercimek fabrikası... Bir zamanlar bölgeye hüküm eden bu tesisin açılışına dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı merhum Sefa Giray katılmıştı. Beraberindeki Batman eski Milletvekili merhum Aydın Baran, Siirt eski Belediye Başkanı Mahmut Çalapkulu ve Beşiri eski Belediye Başkanı Ahmet Karabulut’un da eşlik ettiği Bakan Giray, köy sakinlerinin sevgi seliyle karşılaşmıştı. Geride o açılıştan bu hatıra kare kaldı.

KÖYDE FABRİKA HATIRASI

Bir zamanlar Batman kent merkezinde bile böyle tam donanımlı fabrika yoktu. Yapımı iki yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan Beşiri’nin Uğurca (Qorik) köyündeki un-mercimek fabrikası bir zamanlar bölgenin un mamullerinin ihtiyacını karşılıyordu. 6 Katlı bina bahçesinde ‘Süt İnekçiliği Kooperatif’i de vardı. Bir dönemler 250 kişinin istihdamının sağlandığı bu tesisin işletmecileri Yusuf Tağay ve yakını Hüseyin As’ın 1980’lerde fabrika bahçesinde çektiği siyah-beyaz kare.

Editör: Yunus Yasak