NEREDEN NEREYE

Tarih, 27 Haziran 1987. Dönemin Bakanı Sefa Giray ve Batman eski Milletvekili merhum Aydın Baran’la un ve mercimek fabrikasının açılışını yapmıştı. Fabrikanın bahçesi ise tıklım tıklımdı. Beşiri ve çevresindeki köylüler, fabrikanın açılışına Batman’ın Beşiri ilçesi ve çevresindeki köylüler adeta akın etmişti. Un ve mercimek fabrikasının açılışında konuşan Bakan merhum Giray, “Bu köy üretimi ve üretkenliğiyle bölgeye örnek olacak” demişti. Ama köyün bacasız fabrika konumundaki örnek tesis 30 yıl aradan sonra kaderine terk edilerek atıl duruma düştü.

UĞURCA'NIN FUTBOL TAKIMI VARDI

‘Qorık’ olarak bilinen Beşiri-Uğurca köyü eğitimin yanı sıra spor aktiviteleriyle de gündemdeydi. 1970'li yılların ortalarında köy gençlerinin kurdukları futbol takımı Beşiri'deki amatör takım ile mahalli takımlara taş çıkartırdı. O futbol takımında forma giyen bazı simaların çoğu Almanya’da yaşıyor. Abdullah Cengiz, Halil Moğar, Mustafa Tağay, Orhan Tağay, Kenan Moğar, Mirza Bostancı, Abdi Eser, İzzet Ertin, İzzet Tağay, Şevket Erkırmış, Nayif Erkırmış, Orhan Tağay ve İlhan Ezgin’den oluşan Uğurca’nın futbol takımı, çevredeki köy takımlarının da korkulu rüyasıydı.

NE GÜZEL DÜĞÜNLERDİ

Eski köy düğünlerinden biri de Oğuz (Şımız) köyünden. 3 gün 3 gece süren renkli düğünlerde yörenin tanınan sanatçıları ve dengbejleri adeta müzik resitali verirdi. Çoluk-çocuk orta yaşlı demeden herkesin katıldığı düğüne katılanlara kazanlarda pişirilen yemekler ikram edilirdi. İşte 35 yıl önce Beşiri-Oğuz köyündeki düğünden geride kalan hatıra kare.

UĞURCA’DA HAYVANCILIK MANDIRASI

Un-mercimek fabrikasının yanı sıra hayvancılık mandırası da yine bir zamanların şen köyü Uğurca (Qorık) köyündeydi. İki fabrikanın da yönetim kurulu başkanlığını merhum Halil Tağay yapıyordu. O dönemler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ile bazı kurumların da süt ürünlerinin ihtiyacını karşılayan mandıra tesisi; ön yargılı bazı söylemler yüzünden kapanmak zorunda kalmıştı.  1970’lerdeki mandıra tesisi bahçesinde hatıra kare çekenler arasında yer alan Mustafa Tağay yaşamını Almanya-Berlin'de sürdürürken, eski çalışanlardan Hüseyin Özcan ve çocukları objektiflere böyle yansımıştı. O dönemler mandırada günde 100 kilo süt imal ediliyordu.

Editör: Yunus Yasak