EVLERDE RENKLİ MOTİFLER HAKİMDİ

1980 Yılı darbesine kadar Beşiri ovasında kalabalık nüfusları ile bilinen köyler Ezidi’lerindi. Kerpiç yapılar kışın sıcak, yazın ise serin olurdu. O evlerin içindeki halı, duvardaki motifler ise coğrafyanın renklerini yansıtırdı. Uğurca ve Taharri köylerinde duvarlara asılan tablo gibi halılarda rengarenk motifler görülmeye değerdi. İşte Uğurca köyünde bir eve konuk olan üç Ezidi vatandaşın arka fonundaki duvar halısındaki motifler de artık günümüzde tarih oldu.

ÇALIŞKAN KADINLARDI

Beşiri ilçesinin Ezidi köylerinden erkekler kadar kadınlar da çalışkanlıklarıyla bilinirdi. Tarlada çalışan, ev işlerini de aksatmayan Ezidi kadınların bir bölümü de bir dönemler; okuma yazma kurslarına büyük ilgi gösterirdi. İşte Yusuf Tağay’ın, Uğurca köyündeki evinin önünde hatıra kare çeken bazı Ezidi kadından geride kalan fotoğraf.

TAHARRİ'DE O ESKİ EVLER YOK

Şimdilerde ‘Cumhuriyet Mahallesi’ olarak bilinen Beşiri’nin eski ‘Taharri’ köyünde eski yapılar bir bir yıkılıyor. Kaderine terk edilen yapılardan biri de Almanya’da yaşayan Orhan Onat’ın doğduğu ev. Onat her yıl Türkiye’ye gelişte çocukluğu ve gençliğinin geçtiği eski kerpiç önünde hatıra fotoğrafı çekmeyi de ihmal etmiyor. Eski köyüne özlem duyan Onat, geçen yıl Türkiye’ye tatile gelinde beraberinde getirdiği 3 çocuğuna doğduğu evi gösterince gözyaşlarını tutamamıştı.

UĞURCA’DA 80’LERDE 80 HANE

Beşiri-İkiköprü Beldesine komşu olan Uğurca (Qorik), 1980 yılına kadar 80 hane ile ‘şen’ köylerden biriydi. Avrupa’ya göçün başlamasıyla birlikte o eksi yerleşim biriminde hane sayısı bir anda 3’e kadar düştü. Şimdilerde ‘Tersine göç’le birlikte Uğurca köyünde umutlar yeniden yeşerdi ve köy yeniden 80’lerin öncesine dönüş yolunda olumlu gelişmeler, köy sakinleri arasında da adeta bayram havası estirdi.

Editör: Yunus Yasak