EROL TAŞ, BU ODA’DA ROL ALMIŞTI

Yıl, 1966. Burası bir zamanlar Raman Dağı’nda çalışan petrol emekçilerine maaşlarını dağıtan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü kamp Şefi merhum Lütfi Ata idi. ‘Toprağın Kanı’ filminin bir bölümünün çekildiği TPAO eski Muhasebe Odası’nda rol gereği tabanca çeken Ata idi. Aybaşlarında maaş almaya gelen eski emekçilerden Petrol-İş eski Şube Başkanı merhum Emrullah Akan’ın babası Seyit Süleyman Akan, Raman’ın hem aşçısı hem de berberiydi. Maaşlarını almaya gelen 1960’lı yılların petrol emekçilerinden Seyit Süleyman Akan ile yine eski petrol emekçilerinden Hüseyin Kapucu ve Lütfi Kapucu’nun ortanca çocuğu Yalçın Ata, objektiflere böyle yansımış.

RAMAN DAĞINDA 80 AİLE VARDI

1960’ların gözde yerleşim birimi, TPAO’nun Raman kampıydı. Amerikalı petrol mühendislerinin ayrılmasının ardından yerli mühendisler ile petrol emekçilerinin kaldıkları ‘TPAO Raman’ yerleşkesinde 80 aile yaşıyordu. O yıllarda bir eğitim yuvasının bulunduğu Raman Dağı’nda ortaokulu okuyan öğrenciler ise Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nun yolunu tutuyordu.

ESKİ BELEDİYE BAHÇESİNDE BANDO TAKIMI

Yıl, 1969… 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı töreninden bir kare. Burası şimdilerde 2000 İş Merkezi’nin olduğu yer Batman Belediyesi hizmet binasıydı. Site Mahallesi’ndeki ‘Petrol Ortaokulu’nun Bando takımının majörü TPAO emeklisi Kaplan Kaplan’dı. Bando takımının maskotu ise Batman Petrolspor’un ilk kaptanı merhum Erdem Güzelses’in oğlu Atatürk İlkokulu mezunu Celal Güzelses idi. Batman Belediyesi’nin bahçesinde Cumhuriyet alanına geçişe hazırlanan Majör Kaplan yönetimindeki Bando takımında yer alan öğrencilerin 53 yıl öncesinde çektikleri hatıra kare.

BATMAN’DA 60’LARIN CUMHURİYET CADDESİ

Burası Batman’ın ‘Cumhuriyet Meydanı’na giden ‘Cumhuriyet Caddesi…” Bir zamanlar petrol kentinin kalbi olan bu güzergahta 1960’ların güzelliği dikkat çekiyor. Eski Bulvar Oteli, Demir Otel ve Japon Pasajı’nın da yansıdığı siyah-beyaz karede; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de devasa siloları da gözler önüne seriliyor. Resmi bir bayram töreninde Cumhuriyet Caddesi’nin manzarası 60’lı yıllarda böyleydi.

Editör: TE Bilişim