Dünden devam

Değerli Okurlar, Sason ilçemiz ile Muş ili arasında karayolu bağlantısını savunurken, “Batman’ın Doğu Kapısı” ifadesini kullanmıştım.
Batman-Baykan-Bitlis üzerinden Muş’a gitme yerine, Sason-Muş arasında yapılacak bir karayolunun ulaşımda rahatlık, ekonomik kazanç, zaman tasarrufu dışında, kentimizin doğu kapısı işlevini görecek olması nedeniyle bu sorunu yeniden gündeme taşımak istedim.
Çok uzun yıllar önce Sason’un ulaşımını nispeten rahatlatacak yeni Sason karayolunun gecikmesi üzerine yazılar yazıyor, eleştirilerde bulunuyor ve çözüm önerileri sunuyordum.
O tarihlerde de vatandaşlar, Batman ve Sason’un sahipsizliğinden ve Sason karayolunun ise 16 yıldır sürmesinden dert yakınıyorlardı.
İşte o tarihlerde, ‘Sason karayolunun bitirilmesi halinde bu ilçenin makus talihi değişmeyecektir. Sason’un makus talihi, ancak Sason-Muş karayolunun hizmete açılmasıyla değişecektir. Daha önce de bu konuya dikkat çekmiştim. Sason-Muş karayolunun yapılması halinde Batman’ın doğu kapısı açılmış olacaktır’ diye görüşlerimi yazmıştım.
Haksız mıyım dersiniz?
**
**
Maalesef Sason ilçemizin komşu il ve ilçelerle ulaşım bağı/ağı bulunmuyor.
Batman ile Muş arasındaki mevcut karayolu bağlantısı Bitlis üzerinden gerçekleşiyor. Batman’dan hareket edip, saatlerce yol aldıktan sonra ancak Muş’a ulaşabiliyorsunuz…
Yeni bir karayolu ile Sason üzerinden Muş’a ulaşmamız sağlanırsa, ulaşımda bir çığır açılmış olacak…
Güneydoğu’nun en yüksek dağı Mereto’nun gölgesindeki Sason’un tanıtımına o dağın adını alan köşemde önemli katkılar sunmuş, yıllar öncesinden bile bu yol için mücadele vermiş biriyim.
Batman ile Muş’u, Sason ilçemiz üzerinden birbirine bağlayacak bir karayolu benim gibi pek çok duyarlı insanın hayalidir…
Hayal diyorum ama bu gerçekleşebilecek ve gerçekleşmesi gerektiğine inandığım bir düşüncedir…
Batman-Sason karayolu da hala duble yola kavuşturulamadı.
Ayrıca Sason ilçemizi Muş’a bağlayacak yol ile ülke bütçesine trilyonlar kazandırılabilir. Zira Batman-Muş arasındaki yol kentimize hayat verecektir…
Batman-Muş arasında Sason üzerinden sağlanacak ulaşımın o ilçemizi nasıl çıkmaz sokaktan kurtaracağı meselesi ve kentimizin ekonomik gelişimine ne denli ciddi katkı sunabileceği hakkında rapor bile hazırlayabilirim.
**
**
SASON’UN MAKUS TALİHİ DEĞİŞMELİ…
‘Eski adıyla ‘Kabılcevz’ (ceviz diyarı) olan;
Güneydoğu’nun en yüksek dağı Mereto’nun gölgelediği Sason;
azametli Helkis Dağı’,
bereketli Helkis Yaylası,
her tarafından (onlarca köyde) akan rahmet pınarları (buz gibi su kaynakları),
asırlık anıt ağaçları(meşe, ceviz ve çınarları),
güzelim ormanları,
muhteşem yaylaları,
zengin yer altı maden yatakları,
tarihi yapıtları,
türbeleri,
manastır ve kiliseleri,
harika karakovan balları,
endemik bitkileri,
büyüleyici ters laleleri,
tadına doyum olmaz çilekleri,
bol cevizi,
siyah üzümü ve pekmezi,
şaranı,
ribez-uçkunları,
şifalı içmeleri-suları,
kınalı keklikleri,
raftinge müsait çağlayanı,
adrenalinize tavan yaptıracak uçurumlu yolları ile muhteşem bir coğrafyadır Sason…’
Sason’un makus talihinin değişmesi için de Muş karayolu ağına ihtiyaç vardır.
Batman’a gelen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a, basın toplantısında soru sordum. Verdiği cevap tatmin edici olmaktan uzaktı. Ama bir doğrusu da vardı; halkın, STK’ların, basının birliktelik yaparak sorunları sahiplenmeleri ve Ankara’ya bu şekilde taleplerini iletmeleri.
Batman’ın güzel bir geleceği için duyarlı olan herkesi Sason-Muş karayolu için kamuoyu oluşturmaya davet ediyorum. Bu konuda Bakanlar tarafından verilmiş sözler vardır. Bu sözlerini sahiplenmeye davet ediyorum.
Sorunu gündemde tutarak Ankara’nın dikkatini çekene kadar mücadeleye devam diyorum.