Batman'ın önünü açacak yatırımlar için Batman-Muş karayolu önemli bir hamle olacaktır. Ancak bu konuda üst düzey kimi hükümet yetkililerince verilen sözlere rağmen bir adım atılmıyor. Sorunu gündeme taşıyıp, çağrıda bulunuyoruz, kimse oralı olmuyor. Bu kentin 5 Milletvekilinden bu konuda bir açıklama duyamıyorsunuz. Madem durum budur, önemine binaen daha önce kaleme aldığım iki günlük yazımı tekrar birilerinin dikkatine sunmaya, belki birilerini utandırmaya ve sorunu gündemde tutmaya devam edeceğim: Kentimizin daha güzel ve aydınlık yarınları için bu köşede yorumlar yazmaktayım.

Çok uzun yıllar önce Sason ilçemizin Muş ile karayolu bağlantısının yapılması için mücadele verip, yazılar yazarken, ‘Batman’ın Doğu Kapısı’ ifadesini kullanmıştım.

Geçen zaman sürecinde Sason-Muş karayolunun yapılması konusunda bir kamuoyu oluştu, bundan da büyük memnuniyet duymuştum.

Ancak henüz hayırlı bir sonuç alamadığımız gibi, Sason-Muş karayolu artık gündeme bile gelmiyor…

Evet, epey zamandır Sason-Muş Karayolu’nun gündemde olmadığını gözlemliyorum.

Bu mesele ne Valinin, ne il yöneticilerinin, ne seçilmiş Milletvekillerinin, ne siyasi partilerimizin, ne kentin STK ve demokratik kitle örgütlerinin ve ne de yerel basınımızın gündeminde değildir.

Bundan büyük üzüntü duyuyorum.

**

**

BU KENTİN DE YATIRIMLARA İHTİYACI VAR…

Yapımı yılan hikayesine dönen ve 17 yılda ancak bitirilebilen Sason karayolumuzu gündeme taşıdığımız zaman diliminde İstanbul’da yeni boğaz köprüleri inşa edilip hizmete açıldı.

Yine o zaman sürecinde İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan karayolu, denizin altında tüp geçit olarak yapıldı ve bitirildi.

Karadeniz’de milyonlarca ton taş taşınarak deniz dolduruldu ve iki havaalanı hizmete açıldı…

Nice otoban yollar, nice tüneller, nice köprüler ile ulaşımda çığır açıldı.

Son olarak Çanakkale’de dünyanın en büyük köprülerinden birisinin açılışı sayılı günler öncesinde yapıldı.

Bu hizmetler önemli ve değerlidir.

Bizim talebimiz böyle devasa yatırımlar değildir.

Batman’ın Doğu Kapısı için duyarlılık bekliyoruz.

Bu kentin de hizmet taleplerinin artık karşılık bulması gerektiğine inanıyorum.

**

**

Evet, Batman ulaşımını rahatlatacak Sason-Muş karayolu için verilen sözlerin artık pratik bulmasını istiyoruz.

Bu kentin gelişimi ve ekonomik kalkınması için Sason-Muş karayolu vazgeçilmez bir yatırım hamlesi olmalıdır diye düşünüyor ve yazılarımdan bir derleme ile sorunu gündeme taşıyorum:

‘Bu köşede yıllardır gündemimde olan, hakkında yorumlar, değerlendirmeler yaptığım Sason ilçemiz gerçeği sürekli okurlarımın malumudur.

1990’lı yıllardaki Sason ile ilgili yazılarımın çoğunda, ilçemiz hakkındaki olumsuz algıları kırmaya yönelik değerlendirmelerim vardı.

Sason’u bir çatışma alanı, korku şehri gibi gösteren ulusal medyaya yönelik eleştiriler yapıyor, bu güzel ilçemizin hiç de hak etmediği konumuna itiraz ediyordum.

Sason ilçemize atanan kamu çalışanlarının ilçeyi görmeden istifalarını bastıkları yolundaki acı gerçekleri hiçbir zaman unutmadık…

Batman Çağdaş, Sason ilçemizin tanıtımına yönelik yazılara sıklıkla yer veriyor, Sayın Arif Arslan, muhabirimiz Sayın Reşat Yiğiz ile sürekli Sason’dan özel haberleri kamuoyunun gündemine taşıyordu.

**

**

Köşemin adının ‘Mereto’ olması, bana ayrıca sorumluluklar yüklüyordu…

İlçenin doğal güzelliklerini haber yaptığımız gibi, özel çalışmalarla da bunu kamuoyuna duyuruyordum.

Mereto Dağı’na ilk kez 2006 yılında Çevrecileri ve basın mensuplarını çıkardığımızda, dönemin İlçe Kaymakamı Sayın Vehbi Bakır ve Belediye Başkanı Sayın İrfan Arslan da bize eşlik etmişti.

Sason’un yaygın-ulusal medyada olumlu haberlerle yer almasındaki en büyük emek, dönemin belediye Başkanı sayın İrfan Arslan’a aitti. Çünkü Mereto Dağı tırmanışında bize destek vermiş ve zorluğuna rağmen 5.5 saatlik tırmanışa katılmıştı.

Arslan’ın, 3,5 saatlik iniş sonrasındaki mutlu, sevinçli ama yorgun halini görmeliydiniz…

Sason ilçemiz hakkındaki olumsuz algıları değiştirmek için Mereto tırmanışında kamuoyuna, “Silahlar değil, Flaşlar patlasın” sloganını duyurmuştum.

Sason, uzun yıllardır en huzurlu ilçemizdir. Bu güzel ilçemiz yıllardır artık Mereto Dağı, ceviz ve balı ile ülke gündeminde yer alıyor.

Sason’un makus talihi değişti ancak daha güzel yarınlarının olması için ulaşımda önemli bir hamleye ihtiyacı bulunmaktadır.

Bu da Sason-Muş karayolunun yapılarak hizmete açılmasıdır.’

Evet, Batman’ın geleceği için Sason-Muş karayolunun hizmete açılmasını elzem görüyorum. Bunun için etkin bir kamuoyu oluşturulmalıdır. İnşallah yarın ki yazımda da bu meseleyi gündemde tutmaya çalışacağım.

Devamı yarın