*Otogarda kan davası, Adliye önünde arazi davası ve Trafiğin yoğun olduğu güzergahta da namus cinayeti, bu kenti sarstı. 2019 Yılında birçok kişinin gözü önünde yaşanan bu üç ayrı olay, belki de kolay kolay hafızalardan silinmeyecek...

*Batman-Siirt çevre yolu olarak bilinen ‘TPAO Yolu’nda gün geçmiyor ki kaza olmasın ve dolayısıyla can kaybı da yaşanmasın. Cumartesi gecesi yine o kaza güzergahında; yine ölümlü haberle sarsıldık. Bu kez 13 yaşındaki Songül Acar’ı trafiğe kurban verdik…

BELLEKLERDEN SİLİNMEYECEK

2019 Yılının son haftalarını geçiriyoruz.

Batman'da bu yıl belli aralıklarla işlenilen cinayetlerden bazıları kolay kolay belleklerden silinmeyecek gibi.

Tarih, 29 Ağustos 2019…

20 Yaşındaki Baykanlı Suat Yüksekbağ, Batman Şehirlerarası Otogar’da herkesin gözü önünde bıçaklanarak, kan davasına kurban gitmişti. Bıçaklandıktan sonra ellerindeki bıçak ve sopayla bekleyen katil zanlılarının manzarası; vahşetin bir boyutunun gözler önüne sermişti. O olayda görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle Batman Valiliği, 5 güvenlik görevlisini görevden uzaklaştırılmıştı.

Otogardaki o tablo; Batman’da son yılların belki de en dehşet olaylardan biriydi.

Kan davaları bu coğrafyada ne acı ki durmak bilmiyor.

Bu bölgede ne acı ki, toprak anlaşmazlıklarının da hala can alması.

Tarih, 21 Kasım 2019…

Batman Adalet Sarayı önünde henüz hayatının baharında olan 29 yaşındaki Abdülaziz Özerdem, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Tarih, 6 Aralık 2019.

Batman'ın göbeğinde ve en işlek caddesinde işlenen cinayetin adı; bu kez namus meselesiydi

Aslen Ağrı-Patnos’lu bir aile, yıllar önce Batı illerinin birine yerleşiyor. Akraba olan aile, namus meselesinden kaynaklanan cinayeti şehir merkezinin hem de en yoğun olduğu güzergahta işliyor.

20 Yaşındaki M.B., Turgut Özal Bulvarındaki Atatürk Parkı yakınında takip ettiği 40 yaşındaki Rıfat Bilici'yi, kafasına  tabancayı doğrultuyor. Kanlar içinde yere yığılan Bilici'yi, yüzlerce kişi şaşkın bakışlar arasında izlerken dona kalmıştı.

Bu olayların katil zanlıları; olay sonrası güvenlik görevlerince yakalandı.

Fakat hiçte hafızalardan kolay kolay silinmeyecek bu cinayetler; 2019’un dehşet olayları olarak bilinecek belki de.

Bu şehrin yoğun yerlerinde işlenen bu dehşet olaylara bakarken, geçmişteki o hoşgörü ortamı da kalmadı gibi.

Kan, Toprak ve Namus davalarından kaynaklı bu üç ayrı olayla ilgili yorum; tabii ki okurların...

ÖLÜM YOLU HIZ KESMİYOR

TPAO Bulvarı olarak bilinen ‘Batman-Siirt Çevre Yolu’nda gün geçmiyor ki, kaza olmasın ve dolayısıyla da can kaybı yaşanmasın... Cumartesi gecesi yine o ölüm güzergahında ölümlü haberle sarsıldık. Bu kez 13 yaşındaki Songül Acar, o güzergaha kurban gitti.

Cumartesi akşamı saatler 21.00’i gösteriyordu. Özel bir oto, yolun karşı tarafına geçmek isteyen Ziya Gökalp Ortaokulu öğrencisi Songül Acar’a çarptı. Ailesinin gözü önünde hayatını kaybeden talihsiz Songül’ün ölümü yürek yaktı.

O haberi öğrenince içimiz acıdı.

Son bir ay içinde o ölümlü bulvarda trafiğe kurban gidenlerin sayısı tam 6.

Batman Gazetesi Muhabiri Şehmus Ustabaşı ile o akşam yürüyüş parkurumuz Batman-Siirt çevre yolu idi. O güzergahta görünmez kazalara artık önlem alınmasının gerektiğini söylememizin üzerinden henüz bir saat geçmemişti, Songül’ün hayatını kaybettiğini duyunca adeta yıkıldık.

Yazık oluyor. Ne canlar verdik, o ölümlü yola!...

Günlerdir o tehlikeli güzergaha dikkat çekiyoruz.

Bir-iki üst geçitle bu görünmez kazaların önüne geçilebileceğine dikkat çekiyoruz.

Maalesef küçük Songül’ü de güzergaha kurban vermiştik.

Karayolları Bölge Müdürlüğü çağrımız size; bu ölümlü bulvara artık gerekli önlemleri artık.

Yetti artık… 

VALİ YARDIMCISI, BAYRAMLARINI KUTLAYINCA…

Batman Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, geçen ‘Cuma’ ilk bayramlarını kutlayan Beşirili Ezidi’lerin, gelenek ve göreneklerini öğrenmeye çalışıyordu.

Uğurca’da Yusuf Tağay, Oğuz-Onbaşı mezarsında Ali Kartal, Kuşçukuru köyünden Nedim ile Hikmet Erkiş, Almanya’dan gelen cenazeye eşlik eden Enver Ercal ve İsmail Gelen’den oluşan heyet, konukları olan Vali Yardımcısı Çeviren’i pür dikkat dinliyordu.

Ezidi topluluğunun, ilk bayramı güneşin sembolü olarak adlandırdıkları ‘İda Şeşims’ geçen Cuma’dan pazara kadar sürdü. Ezidi topluluğunun büyük bayramı ise 20 Aralık’ta.

Yıllar öncesinden de Batman’ın eski Valilerinden Haluk İmga, Uğurca köyünde Ezidi’lerin bayramını kutlamaya gittiği köyde, tabiri caizse yer yerinden oynamıştı. O dönemler hayatta olan eski muhtar Yusuf Tağay’ın ağabeyi Halil Tağay ile köydekiler adeta çifte bayram yaşamışlardı.

Yıllar sonra o tablonun benzeri bu kez Mezopotamya otelindeydi.

Bayramlarında Vali Yardımcısı Çeviren’i, konuk eden Beşirili Ezidi’lerdi…

Bayramlarını kutlamaya gelen Vali Yardımcısını aralarında gören o renkli topluluğun yüzü gülüyordu. Almanya’dan cenazelerini getiren Gelen ailesine başsağlığında bulunan Çeviren’le hatıra fotoğrafı çektirmekten duydukları memnuniyeti dile getiren o insanların mutluluğuna diyecek yoktu.

Kalın sağlıcakla…