*Cevat Eyüp Taşman kadar Batman’ın ‘Kara Altını’na ışık tutan isim yine Bolulu Turgut Gülez’dir. Batman Bölge Müdürlüğü ile TPAO Genel Müdürlüğü’nü yapan Gülez, Türkiye’nin ilk Rafinerisinin kurulduğu Batman’da 1967 yılında çıkan ilk grevi sonlandıran isimdi…

*Batman’da bugüne kadar hakkında hiç bir çalışma yapılmamış Cevat Eyüp Taşman gibi Turgut Gülez’in hayatını ele alarak, bu şehre büyük bir katkı sunan, tarih yazan petrolcülere farklı bir pencere açmanın gayreti içerisindeyiz…

GÜLEZ’İN KONAĞINDA BATMAN'I DÜŞÜNÜRKEN…

Hafta sonu Batman’dan 5 kişilik bir heyetle Bolu’daydık.

Bolu, 1870'li yıllarda Kastamonu’ya bağlı bir sancaktı. Aslında Bolu’nun kuruluşu da Karaçayır mahallesinin bulunduğu bölgedir. Bu mahallenin kalbinin attığı yer de Gülezler Konağı’dır.

3 Katlı konak yıllara meydan okuyor.

Bolu’nun ikinci petrolcüsü Turgut Gülez'in dedesi Mehmet Şükrü, babası İsmail Hakkı Gülez ve 1958 ile 1973 yılları arasında Batman’da yaşamı ‘kara altın’la geçen Turgut Gülez, ailenin büyükleri gibi bu konakta dünyaya geliyor.

Turgut Gülez'in dedesi Mehmet Şükrü Gülez, Atatürk döneminde Bolu halkının bilinçlenmesi için ilk yerel gazetelerden birini çıkarmış... Yayın organının adı da ‘Dertli Gazete’ imiş.. Bu konakta hem önemli kararlar alınmış hem de gazete çıkmış.

TARİH KOKAN KONAK

Batman heyetindeki arkadaşlarla konağın tüm kat ve odalarını gezerken, Bolulu meslektaşlarımız bu tarihi konağın önemine vurgu yapıyorlardı.

Konak, son dönemlerde Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağışlanmış.

Bu mekan ‘Çocuk Merkezi’ne dönüştürülmüş.

Bir bölümü Adliye, bir bölümü de Rektörlüğün sembolik makamına dönüştürülen konağa çok iyi bakılmış.

Arkadaşımız İrfan Tapan, konağın bir bölümünün fotoğraf sergi alanına dönüştürülmemesinin gerektiğini hatırlattığı görevliler, yapıcı eleştiri için teşekkür ediyordu.

Her bir odasında tarih fışkıran konak, sanki dün yapılmış gibi özene bezene korunmuş.

Bolulu meslektaşlarımız, bize konağın eski günlerini anlatırken biz de bu konakta doğan Turgut Gülez’in Batman’da geçen o yıllarına yolculuk yaptık…

İKİ ŞEHİR ARASINDA KÖPRÜ KURAN PETROLCÜLER

Bolu Gazeteciler Cemiyeti ile Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin ortak hazırladığı ilk petrolcülerin öyküsü yakında belgesel olacak ama biz Turgut Gülez’in doğduğu konağı teneffüs ederken, bu önemli petrolcünün Batman’da geçen günlerini meslektaşlarımızla paylaştık.

7 Şubat 1967 tarihinde Türkiye’de ilk grevin yaşandığı adres; Batman’dı. Petrolcülerin yaptığı eylem, üç ay sürmüştü.

O dönemde de TPAO Genel Müdürü Bolulu Turgut Gülez idi.

Dönemin ünlü petrolcüleri Mithat Cezayirli, Güngör Karaoğuz, Aytekin Dursun, Selahattin Özkan, Cemil Sozan, Raşit Ceylan ve Süreyya Ekim ile birlikte grevin sonlandırılması için günlerce Batman’da karargah kuran isim Gülez idi.

Günlerce süren görüşmeler sonrası grevi sonlandıran Gülez, o dönemlerde Petrol-İş Sendikası’ndan öncesinin yereldeki sendikanın başında olan aslen Gercüş’lü Emin Zorluoğlu ile toplu sözleşme’yi imzalıyor.

Genel Müdür Gülez, grevcilerin istediği talepleri yerine getiriyor.

İstanbul’dan da gelen sendikacılar iyi toplu sözleşmeye imza atan Genel Müdür Gülez’i buket çiçeklerle karşılayıp kutluyorlar.

Ve böylelikle petrolcülük tarihinde Batman’da yaşanan ilk grevi uzlaşma ile tatlıya bağlayan Bolulu Turgut Gülez oluyor.

AİLE BOYU POLİTİKACIYDILAR

Petrolcü Turgut Gülez’in dedesi Mehmet Şükrü bey, birinci dönem TBMM mebusu olarak siyasete atılmış.

Turgut Gülez’in babası İsmail Hakkı Gülez de 1921 ile 24 yılları arasında Bolu Belediye Başkanlığı yapmış.

Turgut Gülez de dedesi ve babasının izinden gitmiş.

Batman Rafinerisi’nden sonra İstanbul’da İPRAŞ Rafinerisi kurulunca dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’dan tam puan almış.

Ardından Gülez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından Adalet Partisi’ne davet edilmiş.

İki dönem Milletvekilliği bir dönem de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yapan Gülez, İstanbul Boğaz köprüsünün de koordinatörlüğünü yapmış.

Kısaca yaşamı dolu dolu geçen Turgut Gülez, 2007 yılında yaşama veda etmiş.

Mezarı İstanbul’da olan Gülez, petrolcü kökenli bir mühendis ama yaşamının belki de en zor yıllarını Cevat Eyüp Taşman gibi Batman’da geçirmiş.

İşte idealistlik buna denir.

‘Kara altın’ın çıkmasında büyük bir özveri ile çalışan Bolulu bu iki simanın yaşamlarının ortak hikayesi.

Batman ve Bolu…

İşte petrolcülerin bu belgeselin önemi bir kat daha artıyor…

Sağlıkla kalın…