İşsizlik bir ekonomide işlerin yolunda gidip gitmediğini gösteren en önemli kriterlerden biri durumunda...

Ülkemizin genel sorunları arasında öne çıkan işsizlik gençlerimizin geleceği ile ilgili büyük kaygılar duymasına neden oluyor.

İşsizliğin nedenleri çeşitlidir.

İşsizlik, gelişmiş ülkelerde daha çok talep yetersizliğinden kaynaklanmakta, gelişen ülkelerde ise yeterli istihdam alanının olmamasından kaynaklıdır. İşsizliğin yaşanmaması için tarımdan sanayiye geçecek olan işgücü için yeterli istihdam alanı açılması şarttır. Bu da yeni sanayileşmekte olan ülkeler için bir anda olabilecek bir durum değildir. Ayrıca kırsaldan kentlere göçün hızlı bir şekilde artması da işsizliğin boyutlarını büyüten bir etken...

Çalışmanın getirdiği maddi ve manevi avantajlardan yoksun kalan kişi birçok sorun yaşayabilmekte, yaşanan sorunlar ise toplum düzeni bozabilmektedir.

Uzun süre işsiz kalan kişi yaşadığı stresten uzaklaşabilmek için toplumca etik bulmadığımız farklı hayat tarzlarına yönelebilmektedirler. Bu da bizim eğitim, kültür, ekonomi vb. alanlarda gerilememize neden oluyor.

Petrol şehri olmamıza rağmen işsizliğin önüne geçilemiyor. Üretime dayalı ekonominin olmadığı Batman’da tüketim nedeniyle genç nüfus iş sahalarının olduğu büyük şehirlere göç etmek zorunda kalıyor.

TÜİK verilerine göre işsizliğin en fazla olduğu iller arasında olan Batman'da OSB, Tekstil gibi umut sunan iş sahaları da istenilen sonuca ulaşamadı.

İşsizliği ortadan kaldırma yolunda atılabilecek en önemli adım istihdam yaratılmasıdır. Bunu da yatırımların artmasına uygun bir alan oluşturma yoluyla yapılabilir.

İşsizlikle mücadelede yeni iş sahalarının açılması ve eğitim sisteminin doğru şekilde iş hayatına yönelik düzenlenmesi büyük önem arz ediyor. Ayrıca tarımsal politikaların geliştirilmesi ile kırsaldan kente göçün önüne geçilebilir. Bu durumda da işsizlik oranları haliyle düşüşe geçer...

Özetle; merkez nüfusu 450 bini bulan Batman'da yeni yatırım sahaları için arayışlar içine girilmeli, İŞ-KUR, KOSGEB ve DİKA gibi kuruluşların özellikle gençlere yönelik yeni projeler geliştirmeleri hayati önem taşımaktadır. İşini kurmak isteyen girişimcilerin de önlerindeki bürokratik işlemler kolaylaştırılmalıdır.

Batman'ın genç nüfusu istihdam alanlarına iyi kanalize edilerek yeni bir kalkınma hamlesi başlatılabilir.

Esen kalın...