**10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü etkinliği kapsamında Batman Gazeteciler Cemiyeti ve Ticaret Sanayi Odası’nın düzenlediği panel, beklenilenin üzerinde ilgi gördü. Alanında uzman biri Batmanlı iki iktisad profesörünün mesajları, iş dünyasının ilgisini çekti.

**Geçen yılın son ayında Batman nostaljisi ile bir ilke imza atan BGYC, bu kez şehrin ekonomisine yönelik önemli programa ev sahipliği yaptı. Vali Hulusi Şahin, kurum müdürleri ve iş dünyasının ilgi gösterdiği panelde, Dünyadaki ekonomik eğilimler ışığında ‘Batman ekonomisi’ masaya yatırıldı.

BATMAN’IN BU ETKİNLİKLERE İHTİYACI VAR
22 Yıllık Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, şehrin hem geçmişine hem de yarınına yönelik güzel işlere imza atıyor.

80 Yıllık geçmişi olan Batman’a yönelik algıyı değiştirebilmek için herkese düşen sorumluluklar var. Bunların başında da kuşkusuz il yöneticileri ve STK temsilcileri geliyor.

Kurumlardan da beklentiler çok ama STK’ların yapması gereken çok ciddi işler de var.

2019 Yılının son ayında şehrimizin ‘nostaljisi’ne yolculuk yapmıştık.

Geride bıraktığımız ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde de Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, ‘klasik’ açıklama ve programların yanı sıra farklı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Şehrin ekonomisini de konuşmak gerekiyordu…

İzmir Ege ve Pamukkale Üniversitelerinden iki profesörü Batman’da konuk ettik. Alanlarında uzman iki profesör, Dünyadaki ekonomik eğilimler ışığında Batman ekonomisini ele aldı.

PANEL ÖNCESİ OSB’NİN NABZINI TUTTULAR
Pamukkale Üniversitesi İktisat bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İvrendi ve İzmir-Ege Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger ile sabah saatlerinde Batman Organize Sanayi Bölgesi’ndeydik.

OSB Müteşebbis Başkanı Hıfzullah Özoğul, konuklara Batman OSB’yi anlattı. Bir parantez de yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlayan Vali Hulusi Şahin’e açmıştı. Kabuğuna sığmayan OSB’nin artık markalaşma yolunda olması gereken projelere imza atmalarının gerektiğinin altını çiziyordu Özoğul…

OSB’deki yatırımcılardan Seyfettin Bulut da kalifiye eleman bulamamaktan yakınıyordu;

“Batı’dan buraya kendi alanında uzmanlaşmış mühendis ya da uzman getirmekte zorlanıyoruz. Burada yetişen elemanla çalıştıktan bir süre sonra maalesef karşımıza rakip olarak çıkabiliyor. Aynı pastayı bölüşmek zorunda kalıyoruz. Buna bir çare yok mu?”

İktisatçı uzmanlar Lenger ve İvrendi, bazı şehirlerde yaşanan rekabetin Batman’da da olduğunu ifade ediyorlardı.

İvrendi ve Lenger’in altını çizdiği önemli bir ayrıntı vardı;

“Şirketler küçük düşünmemeli. Gerekirse şirketleri aile fertleri değil, dışarıdan uzmanlar yönetmeli. Eğer şirket hedef büyütmezse yerinde sayar. ‘Ailemden olsun’ diye şirketin başına yakınını getirmeye çalışan bir firma istediği hedefi yakalayamaz…”

Yatırımcıların soru yağmuruna tuttukları iki değerli profesör, panelin saati yaklaşınca OSB’den ayrıldı. Fakat, gözleri OSB’nin farklı sektörlerinde çalışan firmalardaydı. Batman OSB’yi daha fazla tanımak istiyorlardı. Ortadoğu’ya Batman’a nasıl açılabileceğinin stratejisini masaya yatırmak istiyorlardı Lenger ve İvrendi…

EKONOMİ PANELİNE İLGİ
Vali Hulusi Şahin, bazı il yöneticileri, işadamları, esnaf temsilcileri ve basın mensupları, yaklaşık 2 saat süren ‘Batman’ın Ekonomisi ve Ekonomik Gelişmeler’ konulu panel her açıdan verimli geçti.

Ege Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Lenger, güneş enerjisi ve elektronik bataryaya yönelik projelerin geleceğin yatırımı olduğunu söylüyordu.

Paneldeki bazı işadamları da Lenger’in ‘batarya’ projesine yönelik yatırım önerisine sıcak bakmıştı. Çünkü geleceğin yatırımlarından biri de bu alan…

Batmanlı profesör Mehmet İvrendi ise çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Batman’da 60-70’li yıllarda TPAO tesislerinin bulunduğu siteden çok şey aldıklarını itiraf ediyordu;

“Siteyi kuran Amerikalılar aslında Batman’a çok model bir semt kazandırdılar. Batman’ı yaşanabilir bir kent haline getirebilmenin temelini yıllar önce atmışlardı. Fakat biz bunu ne kadar geliştirebildik? Biz Site’ye giderken kapalı spor salonunda güreşi, futbol sahasında futbolu ve teniste tenis oynamayı Site’den öğrendik. O site semti, bize farklı bir kültürü kazandırdı…”

“BATMANLI, KENDİSİYLE BARIŞIK DEĞİL”
Prof. Dr. İvrendi, bir gerçeği de panelde paylaşıyordu;

“Gerek yurt dışında gerekse de Batı illerinde Batman’da kalan birçok dostum oldu. Onlar sağ olsun, petrol şehrinden hep övgüyle söz ettiler. Batmanlıların misafirperver ve sıcakkanlılıklarını anlattıklarında mutlu oldum tabi ki. Bu şehir yabancıya her zaman sıcakkanlılığını göstermiştir. Fakat nedense iş kendisine gelince kendisi ile barışık olmuyor. Gerek ailesi gerek çevresi ile barışık olmadıkça şehir de markalaşamıyor. Bursa, Denizli ve Gaziantep gibi şehirler bunu başarmışsa kendileri ile barışık olmaktan geçmiştir. Kentin tüm bileşenleri bir araya gelirse; Batman’ın önü de çok aydınlık olur…”

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Demir de bazı çevrelerden yakınmadan edemiyordu. Demir, özellikle arsa temininde yaşanan sorunlar ile kentte yapılması hedeflenin projelerin sekteye uğratılmasına işaret ediyordu.

Vali Hulusi Şahin de panelde anlamlı mesajlar verdi. 5 Yıldızlı otelden OSB’nin yeni çalışmalarına, teknokent projesinden hayvancılık OSB’ye kadar birçok yatırımın yolda olduğunu ifade ediyordu Vali Şahin…

2020 ile 2030 arasındaki mesafede Batman’ın, Gaziantep’in ve Kahramanmaraş’ı yakalayabileceğinin altını çizen Vali Şahin, bakın nelere dikkat çekiyordu;

“Batman’a 10 yıllık bir süre biçiyorum. 2030’a kadar bu şehri kimse tanıyamayacaktır. Batman, sadece bir alanda değil, birçok alanda markalaşmaya gidecektir…”

Özetle; Batman hafta sonu önemli panele ev sahipliği yaptı. İş dünyası ekonomi panelinden önemli bilgiler istifade etti. Petrol şehrinin güzel şeylerle anılması bizler için ayrı bir mutluluk.