GÜNDEM

Batman’da 3 Bin 250 geri dönüşüm seti kuruldu

Atık oluşumunun azaltılması ve toplumun tüm kesimlerinde çevresel sorumluluk bilincinin güçlendirilmesi amacıyla bu yıl “gıda atığı” temasıyla kutlanan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliği, Vali Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp’ın katılımıyla Borsa İstanbul Belde İlkokulunda gerçekleştirildi.

Abone Ol

ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde ülkemizde yürütülen “Sıfır Atık” projesi kapsamında yapılan çalışmaları anlatan tanıtım filmi ile başlayan program, Vali Ekrem Canalp’in konuşmasıyla devam etti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararıyla ilan edilen ve bu yıl dördüncüsü kutlanan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Canalp, çevrenin korunmasının tüm insanlığın ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışların hem dünyayı hem de Türkiye’yi etkilediğini belirten Vali Canalp, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son dönemlerde yağışların artmasının da iklim değişikliğinin sonuçlarından biri olduğunu ifade etti.

KURUMLARDA GERİ DÖNÜŞÜM SETLERİ

Sıfır Atık Projesi kapsamında yürütülen çalışmalara da değinen Vali Canalp, Batman genelinde 3 bin 250 geri dönüşüm setinin kamu kurumlarına yerleştirildiğini belirterek; “Son üç yılda; 1 milyon 440 bin kg atık kâğıt, 689 bin kg atık lastik, 458 bin kg atık plastik, 171 bin kg atık metal, 16 bin 458 kg atık cam, 48 bin 818 kg atık pil, 3 bin 679 kg bitkisel atık yağ, 15 bin 809 kg atık motor yağı, 5 bin 88 kg elektrik-elektronik atık, 179 bin 870 kg tekstil atığı, 145 bin kg yemek artığı, 352 bin 805 kg tıbbi atık, 2 bin 200 kg bayat ekmek geri dönüşme kazandırıldı.

Bu çalışmalar sonucunda 24 binden fazla ağacın kesilmesi önlenmiş, 40 bin metreküpten fazla su tasarrufu sağlanmış, 8 milyon kilovatsaatin üzerinde enerji tasarrufu elde edilmiş ve 290 bin kilogramın üzerinde sera gazı salınımının önüne geçilmiştir. Ayrıca 145 bin kg yemek artığı ve 2 bin 200 kg bayat ekmek, hayvan barınaklarında mama olarak değerlendirilmiştir” dedi. Öte yandan Vali Canlp, Batman’da 400 dönümlük alanda meyve fidanlığı kurulacağına da dikkat çekti.