Batman son yüzyılın kenti. Gelişim dinamiğini sahip olduğu petrol rezervlerinden alan, sürecini girişimcilik özelliği ile geliştiren ve bölgemizde hak ettiği konuma gelmeye çalışan bir kent. Kentlilik kültürünün kazanılması için henüz üç kuşağını tamamlayamadığı için tam kentli sayılmazsa bile bireyleri bu yolda önemli aşamaları tamamlamış sayılır.

Batman sosyal, siyasal ve ekonomik anlamlarda da hızlı süreçler yaşayan bir kent olma özelliği taşıyor. TPAO ve TÜPRAŞ gibi kuruluşların sosyal hayata kattığı zenginliği inkar etmek mümkün değil. Sadece sosyal hayata değil aynı zamanda ekonominin de can damarları olmuş bu iki kuruluşumuz. Süreç içerisinde yaşanan gelgitlerle büyük değişiklikler yaşamış olsalar bile bu kuruluşlar bu kentin kent olmasında büyük pay sahibi olmuştur. Bu kuruluşlarda çalışan insanların kendi yaşam alanlarındaki alışkanlıklarını buraya taşımaları ile bir kültürel değişimin de öncüsü olmuşlardır. Bunların en güzel örneğini TPAO’nun sosyal tesislerinin yaptığı öncülüklerde görmek mümkün. Kristal Park, Sinema salonu, Beyaz saray gibi isimler bir kuşağın unutamadığı isimler değil mi?

Batmanın hızlı büyüme serüveni aslında 1955’lerdan sonra başlamaktadır. Bu tarihte önce belediye teşkilatının kurulmasının ardından 1957 tarihinde ilçe statüsünün kazanılması ile civar yerleşim yerlerinden sürekli olarak merkeze doğru bir nüfus yönelimi gerçekleşmiştir. Bu da sürekli büyüyen bir Batman anlamına gelmiştir. 1980'lere gelindiğinde Batman hala bir çamur kent olarak yaşam olanakları sunmaktaydı. Ancak özellikle 1980’lerin ikinci yarısından itibaren kent yavaş yavaş kentlilik özelliğini kazanmaya başladı. Yeni yollar, asfalt çalışmaları ve betondan sokaklarla tanıştı. Ardından Gelen Belediye yönetimleri de bu hizmeti sürdürmeye devam ettiler. Bu gün birçok kent ile altyapı konusunda yarışır bir durumda bulunmaktayız ancak bunlar yeterli değil.

Bir kere Batmanın bulunması gereken yerinin mevcut durum olmadığını belirtmemiz gerekir. Bunun için de bu kentin gelişimine de kafa yormamız gerekiyor. Sağlık alanı en iyi olduğumuz konulardan biri ancak hala yeterli düzeyde değiliz. Milli Eğitim alanında 167 bin öğrenciye yetecek sınıflara sahip değiliz. Çocuklarımızı sığdıracak sınıf bulmakta güçlükler yaşıyoruz. Üniversiteye sahip olduk ancak altyapı ve üstyapı çalışmaları tamamlanabilmiş değil. Modern havalimanımız var ama uçuşlar yetersiz. Demir yollarının yenilenmesi gerekiyor. Batman sol sahil sulama kanalı, Batman çayı ıslah projesi, İluh deresi ıslah projesi, yeni stadın inşa edilmesi, Batman - Kozluk çift şeritli yol çalışması, Yeni çevre yolu yapımı, Yeni hastane gibi birçok proje tamamlanmayı bekliyor.

Bu projeler tamamlandığında bu kent bir nebze olsun nefes alacak. Ancak bunların gerçekleştirilmesi için bu kentin dinamiklerinin bir arada bulunması gerekiyor. Bu projelerin hızla gerçekleşmesi için enerjinin bu alana yönlendirilmesi gerekiyor. İşte tam bu noktada Batmana kafa yormamız gerekiyor.

Bu nedenle bu kente YA-TI-RIM istiyoruz.

Selam ve dua ile...