*Geçen Cuma Batman Üniversitesi’nde mezuniyet töreni vardı. 2019 Mezuniyet töreni, coşkulu geçti. Vali ve protokole mensup il yöneticileri, mezun olan öğrencilerin sevincini paylaştı. 6 Fakülte ile MYO’nün birincilerine ödüller dağıtıldı. Bu mezuniyet töreni görülmeye değerdi...

*4 Yıldır Batman’da Petrol ve Doğalgaz Bölümü’nü okuyan 26 yaşındaki ÇAD uyruklu Muhammed Badalou ile sohbet ettik. Batmanlı bir öğrenci gibi rahat konuşan, yörenin gelenek ve göreneklerinin ülkesiyle uyum sağladığını ifade eden Badalou: “Batman’ı çok özleyeceğiz” diyordu…

ÜNİVERSİTEDE MEZUNİYET TÖRENİ

Batman Üniversitesi Batı Raman kampüsündeki ‘2019 Mezuniyet Töreni’ görülmeye değerdi.

Vali Hulusi Şahin ve Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş’un seslendiği üniversiteli öğrenciler, ellerindeki mezuniyet kepi ve elbiseleriyle coşkuluydular.

Ödül ve kep atma töreninin ardından kampüs alanı görülmeye değerdi.

Havai fişek gösterileri ve konser coşku seline yol açmıştı.

12 bini aşkın öğrencisi olan Batman Üniversitesi, her geçen gün mesafe kattediyor.

Dicle Nehri kıyısında o devasa alanda toprakla buluşan çam ağaçları görenleri umutlandırıyor.

2007’de kurulan Batman Üniversitesi’nde akademik çalışmalara önem veren Rektör Prof Dr. Aydın Durmuş’un hedefi büyük.

Geçenlerde sohbet ettiğimiz Vali Hulusi Şahin de Batman Üniversitesi’ni çıkmaz sokaktan çıkaracak Batman-Mardin karayolu projesini önemsediklerini belirtmişti.

Mardinliler de Batmanlılar da 140 kilometrelik yolun artık 60 kilometreye düşmesi için imza kampanyası başlatmış.

Birçok kez tartışma konusu olan Batman Üniversitesi Batı Raman kampus alanının artık yeni projelerde birkaç yıl içinde örnek bir yerleşkeye dönüşmesi hayal değil.

Kim ne derse desin, üniversitede güzel şeyler de oluyor.

ÇAD’LI ÖĞRENCİNİN BATMAN SEVGİSİ

ÇAD, Afrika kıtasında bir ülke. Başkent N’Djamena’da oturan 26 yaşındaki Muhammed Badalou, 4 yıldır Batman’da.

Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Bölümü’nü okuyan Badalou, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde de staj görüyor.

O’nun hedefi ülkesine gittiğinde petrol sektöründe çalışmak.

4 Yıldır okuduğu Batman’da Türkçe ve biraz da Kürtçeyi bilen Çad’lı Muhammed bizden biri gibi.

Mezuniyet töreni öncesinde görüştüğümüz Muhammed Badalou, bakın neler anlatıyor:

“Çad da Türkiye gibi Müslüman bir ülke. Burada çok rahatız. Çad’dan Batman’da okuyan 8 öğrenci var. Dördümüz mezun olduk. Diğer dört arkadaşımız daha burada okuyacak. Ülkeme döndükten sonra burayı arkadaşlarıma anlatacağım. Batman’ı özleyeceğiz. Güzelliklerle anacağız. Burada hiçbir sorunla karşılaşmadık…”

KÜLTÜRLERİMİZ BENZİYOR

4000 kilometre uzaklıktaki Çad’ın kültür dokusunun yöreye benzediğini anlatan Muhammed Badalou, bir süre daha petrol üzerine Batman’da staj yapacağını ifade ediyordu:

‘’Çad’da 9 kişilik ailenin büyük çocuğuyum. Babam ticaretle uğraşıyor. Bir arkadaşım Batman’ı bana tavsiye etti. İyi ki de burayı önermiş. Kayseri’de de Çad’dan öğrenci arkadaşlarım var ama bizler burada çok daha rahatız. Batman petrol şehri olduğu için eğitimimi burada sürdürmek istedim. Bugün mezun olmanın heyecanını yaşıyorum. Çad da 2003 yılından beri petrol çıkarılıyor ama yeterli üretim henüz yok. Burada öğrendiklerimi Çad’da hayata geçirmek istiyorum. Kültürlerimiz biraz farklı olsa da birbirimize benziyoruz. Kimse bize burada siyahi öğrenci veya uzak yerden geliyoruz diye de bir harekette bulunmadı. Üstelik Ramazan ayında ve özel günlerde kapılarını bize açtılar. Ana dilimiz Arapça olduğu için burada Türkçemi ve Kürtçemi geliştirdim. Çad’da petrolün yanı sıra hayvancılık ve tarım sektörü iyi düzeyde. Müslüman ülkelerden buraya gelen öğrenciler hiçbir zorlukla karşılaşmıyor. Kendisini evindeymiş gibi hissediyor.”

İşte, Afrika kıtasında doğmuş birinin Batman’a bakışı bu.

Keşke Batı’da Batman’a olan algıyı bu seviyeye çekebilsek…