Dünden devam

Değerli Okurlar, Batman Kent Konseyi adına 2011 yılında hazırladığım Orman Raporu’nda, önemli veriler vardı.

Günümüz ile kıyas yaparak genel durumumuz ile eksikliklerimizi görebiliriz.

Batman’da Orman Müdürlüğü bulunmuyor iken durumumuz neydi, müdürlük olduktan sonra vaziyetimiz nasıldır, kesinlikle iyi bakmak gerekir.

  1. 2011 raporumuzdan bazı detaylar daha: “Batman ve çevresindeki ormanlık alanlar genel olarak meşelik olduğundan Türkiye’de orman yangınlarında en az risk olarak görülen 4. derecede risk alanı olarak belirlenmiştir.

Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin ilinin bir kısmının yer aldığı bölgede sadece 1 Arazöz mevcuttur. Batman Şeflik bünyesinde sadece 2 yangın işçisi olmak üzere toplam 8 personel bulunmaktadır. Bu nedenle çevrede oluşan orman yangınlarının söndürülmesinde etkin olunması mümkün değildir.

Bazı ilçelerimizin kırsalında zaman zaman yaşanan ve basına da haber olan yangınlara zamanında müdahale edilememektedir. İlçe belediyelerinden ve köylülerden yardım istenerek yangınlar söndürülmeye çalışılmış, gerekli teknik donanım ve havadan müdahale şansı bulunmadığından yöredeki yangınlar kuru otların da etkisiyle geniş bir alana yayılarak bazen günlerce sürmüştür.

Yangınların söndürülmesi için Batman Şefliği çalışanlarının özverili çalışmaları yeterli olmamaktadır. Çünkü Batman Şefliğinin sıkıntılarının başında personel ve araç eksikliği gelmektedir. Batman şefliği bir arazöz talebinde bulunmuş olup, henüz talebe cevap verilmemiştir.”

**

**

BİR ARAÇLA YANGIN SÖNDÜRMEK MÜMKÜN MÜ?..

Batman Kent Konseyine sunulan 2011 raporunda bir arazöz olduğu , ek bir araç talebinin bulunduğuna yer verilmiş. Gercüş, Hasankeyf kırsalındaki ormanların olası bir yangında ne kadar korumasız olduğunun belgesini sundum.

O zamanlar yangınlara nasıl müdahale ediliyordu, rapordan birlikte okuyalım: “Yöredeki orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarına gönüllü veya ‘yasalara göre zaman zaman zorunlu olarak’ etkin şekilde katılan köylülerin eğitilmesine yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Sadece bazı köylerde basılı broşürler dağıtılmıştır.

Orman yangınlarının yaşandığı bölgeler operasyon bölgesi ise güvenlik gerekçesiyle müdahale edilmesine izin verilmemektedir.

Batman ve çevresindeki ormanlık alanları gösteren bir haritalama çalışması yürütülmemiştir.

Sonuç ve Öneriler:

Yukarıdaki tespitlerimiz ışığında olası orman yangınlarının etkin şekilde söndürülebilmesi için alınması gereken tedbirler:

a-) Orman İşletme Müdürlükleri ve Şefliklerinin yasalardaki görevlerini yerine getirmesi,

b-) Batman ve çevresindeki orman alanlarının genel olarak meşelik olması ve kuru otlar nedeniyle olası yangınların büyümemesi için Batman Orman İşletme Şefliği(Veya Siirt Orman Müdürlüğü) emrine yangın söndürme helikopterlerinin tahsisi,

c-) Batman Orman İşletme Şefliği’nin ihtiyaç duyduğu arazös, yangın söndürme teknik donanım ile personel takviyesinin yapılması.”

**

**

Rapor böyleydi. Bir araçla yöremizdeki yangınları kontrol altına almak ve söndürmek hiç mümkün müydü?

Bunun takdirini size bırakıyorum.

Saygıdeğer Okurlar, Batman’ımız yakın zamana kadar Siirt Orman Müdürlüğüne bağlı bir orman işletme şefliğiydi. Sason ilçemiz bile şeflikti.

Aradan zaman geçti, kentimizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kuruldu.

Ayrıca Tarımdan bağımsız olup olmadığı tartışılan Orman İşletme Müdürlüğümüz bulunuyor.

Batman Orman İşletme Müdürlüğü 11 Kasım 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun Kanun Hükmündeki Kararnamesiyle kuruldu.

Bu müdürlüğün bünyesinde halen iki şeflik bulunuyor; Batman ve Sason İşletme Şeflikleri.

Batman Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde resmi olarak kayıtlı 34 memur, 7 daimi ve 8 geçici işçisi ile toplam 49 emekçi hizmet veriyor.

Yangın söndürme helikopterlerimiz, arasöz ve ekipmanlarımızın durumu hakkında bilgiye ulaşamadım.

Dünkü yazımda bilgi vermiştim; Batman şeflikleri, Elazığ Bölge Müdürlüğüne bağlıydı.

2011 yılından bu yana ise Şanlıurfa’da Bölge Müdürlüğü kurulmuş ve Görev alanı şöyle belirlenmiş: “Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere 7 İl ile 57 İlçeyi kapsamaktadır.”

Hayret ediyorum, ormanı bulunmayan bir ilde orman bölge müdürlüğü kuruluyor. Elazığ burnumuzun dibinde, Batman’ı ve Şırnak gibi ormanları geniş bir kenti kalkıp Şanlıurfa’ya bağlıyorlar.

Düne baktığımızda durumumuz böyleydi, bugün ahvalimiz nasıldır? Bu konuda Batman kamuoyuna bilgi verilmesinde yarar görüyorum. Batıdaki ormanlarımız yanarken ciğerlerimiz de yandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre büyük kuraklıkla karşı karşıya olan ve diz boyu olmuş kuru otların tehdidindeki geniş ormanlarıyla Batman’ın ahvali nasıldır, olası bir büyük bir yangın için hazırlıklı mıyız? Olası bir yangına havadan, uçakları geçiyorum helikopterlerle müdahale için hazırlıklı mıyız? Bunun çalışması yapılmış mı? Kara ekiplerimiz, elemanlarımız, araç ve gereçlerimizin durumu nasıldır? İlgilileri duyarlı olmaya ve kamuoyuna bilgi vermeye davet ediyorum.