**80’li yıllarda Batman Lisesi’nde eğitimini sürdüren şimdi ki Kayseri Valisi hemşerimiz Şehmus Günaydın, tam bir futbol tutkunuydu. O yıllarda Batman Rafinerisi’ne komşu olan Şirinevler mahalle gençlerinin kurdukları Gençlik Spor’da da forma giyenlerden biri de Vali Günaydın’dı…

**Batman gençliğinin 80’li yılları genelde eğitim ve spor aktiviteleriyle geçerdi. Amatör takım sayısının bir elin parmak sayısı kadar az olduğu Batman’da hemen her mahallenin bir futbol takımı vardı. O takımlarda forma giyenler Kaymakamlık turnuvasını kazanmak için çamurlu ve toprak sahada fedakarca mahallesini temsil ederdi.

LİSEDEN NE BÜROKRATLAR ÇIKTI?
Eğitim yuvaları arasında Batman’ın gözde iki lisesi vardı…

Biri Batman Lisesi diğeri ise Endüstri Meslek Lisesi’ydi…

80’li yıllardan sonra bu iki liseye alternatif açılan liseler eski iki liseyi unuttursa da 80’li yıllarda ve öncesinde o lisede okuyanların yüzlerce öğrencisi bürokrat, teknokrat, siyasetçi ve diğer üst düzey mevkilere gelmeyi başardı.

İşte o lisede yetişen isimlerden biri şimdi ki Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’dır.

1980-81 Eğitim sezonunda Batman Lisesi Edebiyat Bölümünde okuyan aslen Gercüşlü Şehmus Günaydın, Gülistan caddesinin esnaflarından Seyfettin Aksoy ve Batman’ın tanınan ailelerinden Karaer’lerden Abdulkerim Karaer, Batman Lisesi’nin bahçesinde teneffüste çektikleri siyah-beyaz kare, bizi eski günlere götürüyor. O eski eğitim yuvası ile eski sağlık ocağına ait lojmanlar da kareye yansımış.

Sıkıntılara rağmen lisede büyük başarılara imza atan o dönemin gençliği ideallerindeki mesleklerine bir bir kavuşmuştu. Her zaman söylüyoruz; o lise şimdi ki üniversiteler bünyesindeki Eğitim Fakülteleri ayarındaydı…

Batman Lisesi’nden Kayseri Valiliğine kadar yükselen Şehmus Günaydın’ın da serüveni böyle başlıyor.

GÜNAYDIN, MAHALLİ
TAKIMDA DA FORMA GİYMİŞTİ
Batman Tüpraş Rafinerisi’nin etrafında 1960’lı yıllardan sonra yükselen semtler Akyürek, Şirinevler ve Çarşı’ydı…

TPAO sitesi ile aralarında duvar olan o mahalleler TPAO sitesinin kültürüyle bir yerde iç içeydi. Boş zamanlarında kent merkezinde olmayan kütüphaneden yararlanmak için Site’nin yolunu tutanlar güreşi, futbolu ve tenisi de o modern semtten öğrenmişlerdi…

Site’ye yakın olan mahallelerden biri de Şirinevler’di…

TPAO tesislerinde çalışan ailelerin bir bölümü bu mahallede otururdu. Sosyal aktivitelerle iç içe olan o dönemin gençleri kurdukları futbol takımıyla adlarından söz ettirmişlerdi. O ekipte kimler yoktu ki… Şimdi ki Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın da aralarında bulunduğu 78-79 Şirinevler Gençlikspor’da forma giyen simalar; “Aydın, Abdulsamet, Rahmi, Adnan Ete, Muzaffer, Aytekin, Seyfettin Aksoy, Latif, Şehmus Günaydın, Tevfik, Şirin, Sedat…”

Mahallelerinin ismini duyurmak için dönemin Kaymakamlık turnuvalarına katılan Batman’ın eski mahalli takımlarından Şirinevler Gençlikspor’un unutulmaz sporcularından biri de şimdi ki Kayseri Valisi Günaydın’dı.

BATMAN LİSESİ FUTBOL TAKIMI
Eğitimde olduğu gibi spor branşlarında da Batman Lisesi’nin futbol takımı liselerarası turnuvalarda şampiyonluğu kaptırmazdı.

Batman Petrolspor’un eski bazı futbolcularının da forma giydiği Batman Lisesi, 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramlarında da vatandaşlara futbol resitali sunardı.

TPAO’nun emektar futbol sahasında dönemin amatör takımları ve Petrolspor’la da özel maçlar yapan lisenin futbolcular da geçmişte adlarından söz ettirmişti. 60 Yıllık Petrolspor’da da forma giyen o dönemin gençleri futbolda iyi yerlere gelmişti.

Kısacası; Batman Lisesi hem eğitimi hem de spor aktiviteleriyle gözde bir eğitim yuvasıydı. Batman’ın dününü okurlarımıza anlatmaya devam edeceğiz.