Geçtiğimiz günlerde Batman Belediyesi tarafından yapılan Geçici Hayvan Koruma Merkezi’ni görmeye gitmiştim.

Hayvan Bakım ve Koruma Merkezi’ni daha önce görmediğim için tariflerle alana gittim. Meğer 2007 yılında fidan diktiğimiz alanın bitişiğindeymiş.

Batman Kent Konseyi Ormanı’ndan söz ediyorum.

Hayvan Barınağı ve hayvanların beslenmesi ile ilgili başka bir yazı yazmayı düşünüyorum.

O nedenle bugün Batman Kent Konseyi Ormanı hakkında bir değerlendirme yapacağım.

Değerli Okurlar, hayvan bakım ve koruma merkezine doğru giderken, Binatlı (Bılheyder) köyü karşısında, Hasankeyf’e giden karayolunun yukarısından geçtik.

Bahse konu alanda çok sayıda villanın inşa edildiğini gözlemledim…

**

**

Meğer Batman Barajından Sol Sahil Sulama Kanalıyla cazibeli olarak gelen su ile sulanması daha önce planlanmış birinci sınıf tarım arazileri imara açılmış, burada villalar inşa edilmiş, belki de oturma ruhsatları alınmış da haberim olmamış…

Gözlerime inanamadım…

Bir Çevreci olarak çok üzüldüm.

Birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmasına her zaman karşı çıkan biriyim. Bugüngü Gültepe mahallesinde yüksek katlı binalar yükseldiğinde, dönemin Valisi Merhum Recep Kızılcık ile ‘İl Toprak Koruma Kurulu’ toplantısına katılmıştım.

O dönemin DSİ, Tarım vs Müdürlerinin kulakları çınlasın. Toplantıda birinci sınıf tarım arazilerinde yapılaşmaya gidilmesini eleştirdiğimde merhum Kızılcık, “İşte kamu ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin farkı. Devlet sulama kanalı için trilyonlar harcadı, sulama sahasındaki arazilerde yapılaşmayı kabul etmiyorum” diye konuşacak ve imar izni verilmeyecek diyecekti…

Maalesef engelleyemedi. Binatlı karşısındaki alan madem imara açıldı, alt yapısı ne alemde? Böyle güzel ve lüks villalar foseptik çukurlarla mı idare edecekler, kanalizasyon için çalışma yapıldı mı diye sormak istiyorum.

**

**

270 DÖNÜMLÜK ALAN…

Saygıdeğer Okurlar, esas yazı konuma döneyim. Hayvan Bakım ve Koruma Merkezi’nin bulunduğu alandaki tepe ilk başta 154 dönümden oluşuyordu. Sonradan 270 dönüme çıkarılan alanda 2007 yılında fidan dikmiştik.

O alan Batman Kent Konseyi Ormanı olarak tescillenmişti. Dönemin Valisi Merhum Recep Kızılcık, Batman’a yatırım yapılması için çaba gösterdiği gibi, yeşil alanların oluşturulması için de gayret gösteriyordu.

Merhum Valimiz, Batman Yaşar Kemal Kent Ormanı ve Batman Kent Konseyi Ormanı için gereken desteği vermişti.

Batman Kent Konseyi Ormanı olarak 12 yıl önce fidan diktiğimiz tepelik alanda çok sayıda ağaç gerçeği ila karşılaşınca, çocuklar gibi sevindim. Bizim diktiğimiz fidanlar büyümüş, ağaç olmuştu.

Belediye o tepelik alanda yeni bir çam fidan dikim hamlesini başlatmıştı. Ancak tepe çok geniş.

270 dönümlük alandan söz ediyorum.

2007 yılında Kent Konseyi’nin bütçesiyle sondaj yapılarak su aranmıştı. Ancak o zaman suya ulaşılamamıştı.

TPAO’ya ait Batı Raman sahasından getirilen su yetersiz olduğundan, sulamada başarılı olamadığımızı gözlemledim. Yoksa o tepe yemyeşil olmalıydı.

İlk başta 154 bin metrekare alana kurulan Kent Konseyi Ormanı fidan dikimine, Batman Kent Konseyi’nin o dönem Genel Sekreteri olan Sayın Yrd. Doç. Dr. Hasan Bayındır, Kent Konseyi bileşenleri STK Temsilcileri, Siyasi Parti temsilcileri, Sendikalar, Meclis Üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katılmıştı. Yerel basınımız Kent Konseyi Ormanı’nı haber yapmıştı.

**

**

Yıllar sonra bir yazımda şunları yazmıştım; ‘Batman’ımız yeşil alan konusunda gerçekten çok geri bir kent konumunda. Batman Kent Konseyi Ormanı’na ne oldu diye sormak istiyorum. O diktiğimiz fidanlar ve araziye ne oldu? Su kuyusu için sondaj bile vurmuştuk. Bu konuda bilgi talep ediyorum. Hülasa, özetle söylemek istediğim şudur; Batman’ın mesire alanlarına ihtiyacı var. Batı Raman’da, Batman’a hakim tepelerde suya erişimin olduğu, lavabo gibi ihtiyaçların karşılandığı piknik alanları kurmalıyız. Batman’ı bu ayıptan kurtarmak için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.’

Çağrım bugün için de geçerlidir. Batman Kent Konseyi Ormanı’na su sağlanması için yeni bir sondaj öneriyorum. Su sorunu hal olursa, o alan güzel bir mesire yeri olarak halkımızın hizmetine sokulabilir. Duyarlı olunması dileğimle.