Kentimizin çözüm bekleyen sorunları için Batman Kent Konseyi’ne ne kadar ihtiyacımızın olduğunu hiç kimse benim kadar dillendirmemiştir.

Nihayet Batman Kent Konseyi bugün yeniden aktive ediliyor…

Batman Barosu çok amaçlı salonunda bugün saat 10.00’da başlayacak olan Batman Kent Konseyi’nin 11. Genel Kurul Toplantısını çok önemsiyorum.

Siyasi bir faaliyeti olmayan, tamamen kentin güzel yarınları için çalışmalar yapacak, ortak akıl ve güç birliği ile sorunlarımızın çözümü için çabalayacak Kent Konseyimiz, bugün yeni bir yönetim ile hizmetlere inşallah start verecektir.

Yıllardır 500 Yataklı Hastane istiyoruz. Ancak güç birliğimiz bulunmadığından mesafe alamıyoruz.

Bu kentin eğitimden sağlığa, ulaşımdan altyapı ve üst yapıya, imardan çevreye kadar pek çok konuda sorunları var. Sorunların çözümünü ilgili kurum ve kuruluşlardan bekliyoruz.

Bu konsey, kamu ile yerel yönetimi, sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek ortak akılla hareket edecektir.

**

**

YEREL GÜNDEM 21 VE KENT KONSEYİ

Değerli Okurlar, bu konsey hakkında bilgisi olmayan insanlarımız için kısa bir bilgilendirme yapayım. En son Mardin’de STK-Kamu Buluşması toplantılarına katılım sağlamıştım. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinliğe Batman’dan çok sayıda STK temsilcisinin katılımı olmuştu.

O toplantıya ülkedeki bütün sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinden(Bütün sendikalar, odalar, vakıflar, dernekler vs) sorumlu olan İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Adnan Zengin de katılmış, orada Kent Konseylerinin önemi üzerinde durulmuştu.

Sayın Zengin’e, Batman Kent Konseyi’nin örnek çalışmaları hakkında bilgiler sunmuştum. Batman Kent Konseyi’nin 2005 yılında kurulmasında katkım vardı. Konseye ilk projeyi ben sunmuştum.

Batman’ın dört ana karayolunun iki yönlü olarak ağaçlandırılması projemi ilk Kent Konseyi Başkanı Sayın Yrd. Doç. Dr. Hasan Bayındır çok beğenmişti.

Ayrıntıya girmeyeyim. O tarihten beri bütün Kent Konseylerinde aktif olarak görev aldım, sorumluluk altına girdim, gönüllü olarak sayısız etkinliklere imza attım, Türkiye Kent Konseyleri Buluşmaları kapsamında Gaziantep ve Kocaeli Çevre Çalıştaylarına katıldım.

**

**

Batman Kent Konseyi geçen zaman sürecinde hiçbir şekilde siyasete bulaşan kararlar almış değildir.

Batman Kent Konseyi’nin aldığı tüm kararlar oy birliği ile alınmıştır…

Bir çok Kent Konseyi toplantılarına dönemin Vali ve Vali Yardımcıları katılım sağlamıştır.

Tüm toplantılarda herkes fikirlerini özgürce ifade etmiş, söz hakkı almış, eleştirilerden çekinmemiştir.

Bütün bu çalışmaları bir nevi ibadet gibi değerlendirdiğimden geçmişe bakınca o konseyde görev aldığım için mutluluk duyuyorum.

Kent Konseyi’nin Başkanlığına Belediye Başkanlarının seçilmesine geçmişte genel kurulda itiraz ettiğimi tüm bileşenler bilirler.

Buna itiraz nedenim, Kent Konseyi’nin belediyenin yan kuruluşu, arka bahçesi algısına neden olmasından başka bir şey değildi.

Hiçbir Kent Konseyi Başkanı toplumun karşısına çıkıp demeçler vermemiş, Kent Konseyinin üzerinden prim yapmaya çalışmamıştır.

Başkan Yardımcıları ve yürütme kurulu farklı görüşleri savunanlardan oluşmuştur.

Belediye aleyhine sayısız kararlar alınmış ve bunlar Belediye Meclisinde görüşülüp, karara bağlanmıştır.

Bunun aksini iddia edecekler varsa, hangi genel kurulda, ne zaman, hangi olumsuz kararlar alındığını belgesiyle açıklaması gerekiyor.

Batman Kent Konseyi’nin geçmişte siyasete bulaştığını, olumsuz kararlar aldığını vs iddia edenler, Batman Kent Konseyi ve yürütme kurulu bileşenlerinin temsilcileri (aylık toplantılara katılan Vali Yardımcıları, daire müdürleri, STK temsilcilerine, dernek başkanlarına haksızlık etmekle kalmayıp, onları itibarsızlaştıranlar olacaktır…

Bu arada belirteyim; 11. Genel kurulda belediye başkan ve yardımcıları Kent Konseyi Başkanlığına yanlış algı oluşmasın diye aday olmayacaklardır.

Son olarak her zaman ifade ettiğim genel bilgi ile yazımı biteriyim:

03/07/2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76’ncı maddesine dayanılarak hazırlanmış Kent Konseyleri Yönetmeliği vardır. Kent Konseyleri'nin genel ismi Yerel Gündem 21 şeklindedir. Yerel Gündem 21: Sürdürülebilir kalkınma ve çevre sorunlarının çözümüne yönelik Eylem Planı (BM Rio Yeryüzü Zirvesi 1992)

Batman Kent Konseyi, bu şehrin en üst danışma ve karar alma organıdır, üst çatısıdır.

Batman Kent Konseyini oluşturan kurullar: “Valilik ve daire müdürleri

Belediye başkanı ve meclis üyeleri

İl genel meclis üyeleri

Muhtarlar

Üniversite temsilcileri

Siyasi partilerin il, ilçe başkanları ve milletvekilleri

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri

Basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri

Özel eğitim kurumlarının temsilcileri.

-Bir muhalefet örgütü değildir.

- Bir sivil toplum örgütü değildir.

- Katılım projesidir.

- Toplumun tüm değerlerini, birikimlerini yaşama sunma projesidir.

- Ortaklık projesidir.

- Üretime dayalı bir işbirliği projesidir.

- Birlikte düşünme, tartışma, üretme ve uygulama projesidir.

- Yeni bir yapılanma modelidir.”