*Batman TEKSİAD Başkanı Halil Yaşar, tekstil sektörünün güçlenmesiyle batı illerinden daha çok tersine göç alacaklarını söyledi. Başkan Yaşar, “Önümüzdeki süreçte tekstil sektörü, kara altından daha çok konuşulacak” dedi.

*Tekstilde kadın işçilerin özveriyle çalıştığını belirten Batman TEKSİAD Başkanı Yaşar, “Batmanlı kadınlarımız hangi işe el atsa o alanda başarı elde ediyor” diyor.

- TEKSİAD da güzel bir kongre gerçekleştirerek, bayrağı Mehmet Ali Öztürk’ten devraldınız. Batman, son 10 yılda tekstilde çıtayı çok yükselti. Bunun ivmesini her alanda görüyoruz. Batman’da petrolden sonra tekstil sektörü akla geliyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Tekstil uğradığı her şehirde beraberinde gelişme ve kalkınmayı da getiriyor. Tekstil demek ‘üretim’ demektir. Üretim yapan ‘İl’lerde kalkınıyor. Üretime ağırlık veren ülkeler de şehirler de kalkınır. Batman’ın tekstilde geldiği nokta gerçekten gurur verici. Geçmişte tekstil sektöründe bin kişi çalışıyorken, bugün 40 bin kişi tekstil sektöründen ekmek yiyor. 400'ün üzerindeki firma da 40 binin üzerinde çalışan var. Her ay düzenli olarak Avrupa’dan şehrimize 300 ile 400 milyon lira arasında sıcak bir para geliyor.

-Bu para tüm Batman’a yansıyor diyebilir miyiz?

Elbette. Çalışanlarımızın dışında, servisçiler, petrol sektöründe çalışanlar, marketçilerimiz, oteller ve daha sayamadığım bir çok sektör bu paradan yararlanıyor. Bir zincirin halkaları gibi bu para her sektöre can suyu oluyor.  Parayı alan çalışanlar, parayı harcayarak, paranın bütün şehre dağılmasına da katkı sağlamış oluyor.  Bugün en ücra mahallelerimiz dahil bu tekstil sektöründen yararlanıyor.  Köylerden bile gelip tekstil sektöründe çalışan insanlarımız var. Şehrimize çok adaletli bir şekilde bu para dağılıyor. Tabi 40 bin çalışan yeterli mi yeterli değil. Batman’da çok işsiz var. Sayın Valimiz Ekrem Canalp’la yaptığımız görüşmede yeni OSB’lerin açılabileceğini söylemişti. Güzel düşünceleri ve projelerinden dolayı da sayın Valimizi takdir ediyoruz. Bu projeleri el birliğiyle hayata geçirebilirsek çok mutlu oluruz.

-TEKSİAD olarak kaç üyeniz var ve projeleriniz var mı?

TEKSİAD kurumsallaşıp güçlendikçe Batman’da güçleniyor. TEKSİAD sadece tekstil sektöründe uğraşanların değil tüm Batman’ındır. Herkes bu sektörden doğrudan ya da dolaylı yoldan faydalanıyor. Eskiden göç verirken şimdiler de ise tersine göç alıyoruz. Sektörümüz güçlendikçe göç almaya da devam edeceğiz.  İnsanlara umut olduk. Kapının önünde iş olursa kimse gidip İstanbul’da çalışmaz. İş için göç eden insanlar yok artık. TEKSİAD'ın güçlü bir yapısı ve yönetimi var. Bizim yönetim kurulumuzda mesleğin her kolundan temsiliyetler var. Organize Sanayi Bölgesi’nde parça boyama fabrikası da kuruldu. Bu da şehrimize güç katacak.

-Batman tekstil sektöründe markasını yaratacak mı?

TEKSİAD olarak projelerimiz ve yapmak istediklerimiz çalışmalar arasında Batman’ı tekstilde ‘marka’ şehir yapmak istiyoruz. Tekstil, yakın bir süreçte petrolden daha çok konuşulacak inşallah. Tekstil fuarları ve haftaları düzenleyeceğiz. Bu fuarların içinde şenlikler, moda, defileler ve konserler olacak. Bir hafta boyunca şehirde ‘tekstil’ konuşulacak. Moda tasarımı okuyan öğrencileri Batman’a davet edeceğiz. Yine Türkiye’deki ihracatçı ve örnek firmalarımızı da davet edeceğiz. Güzel bir ‘tekstil fuar’ı olacak. Batman, tekstil de çok güçlü ve bu gücümüzü tüm Türkiye’ye göstermek istiyoruz. Müşterilerimizi, Batman’a getirip firmalarımızı tanıtacağız. Sektörümüzü yapacağımız çalışmalarla tanıttıracağız.

-Tekstil, nazik bir sektör. Batman tekstil de belli bir ivmeyi yakalamışken, tekstilcinin yöneticilerden ve politikacılardan beklentileri neler? Bu sektörü daha da geliştirmek için talepleriniz nelerdir?

Hızlı bir şekilde yeni OSB’lerimiz biterse, alt yapısı tamamlanırsa ve düzgün bir arıtma sistemi kurulursa, önemli firmaları Batman’a çekebiliriz. Bugün bir entegre firma gelse ve 100 dönümlük arazi istese ne yazık ki OSB’de verecek yer yok. Hızlı bir şekilde yeni OSB’ler  yapılırsa yer de verebiliriz. Yer verdikçe de yatırımcı gelecek. Tekstil sektörü gençlerimize umut oldu. Bu umudu da kırmamak gerek. Tekstil İhtisas OSB’yi hayata geçirirsek ve bu firmalar da geldiğinde yaklaşık 50 bin genci istihdam etmiş oluruz. Tekstil ihtisas OSB açılırsa, nereden bakarsanız Batman’a 200 firma gelir. Bu da 50 bin kişinin çalışması demek. Tekstil, bu şehirde güçlendikçe şehir de kalkınıyor.

-Diyarbakır ve bazı diğer iller tekstil de istenilen yerde. Batman’da bu durum nasıl?

Diyarbakır bunu yakaladı. Tekstil ihtisas OSB kuruldu Diyarbakır’da. Batman’da da kurulması halinde biz de her türlü katkı ve desteği vermeye hazırız. Yatırımcı, bir şehre gittiğinde alt yapı yada başka bir sorun ile karşılaşmak istemez. Bizim bu sorunları ortadan kaldırmamız elzem. Yöneticilerimiz tekstile pozitif ayrımcılık yapmaları tüm Batman’ın yararınadır. İşsizliği ancak böyle çözebiliriz.

-Yetkililerden tekstil sektörüne yardımcısı olmalarını istiyor musunuz? Özellikle doğalgaz ve elektrik maliyetleri tekstilcilerin sırtında bir kambur. Buna ilişkin neler söylemek istersiniz?

Biz teşvikli bölge olduğumuz için enerjinin bir an önce de teşvik kapsamına girmesini istiyoruz. Maliyetler çok arttı. Bölgemiz için pozitif ayrımcılık istiyoruz. İnsanların işi ve aşı olduğunda suça da karışmaz. Sadece işine bakar. Bu bölgenin biraz daha gelişmesi lazım. Teşvikli bölgelere enerji konusunda desteğin sunulması gerekiyor. İnanın, şu an maliyetlerden dolayı sektörümüz sıkıntılar yaşıyor. Devletimizden teşvikli bölgelere enerji desteği verilmesini istiyoruz. Bizim şehrimize katkımız büyük. Tekstil de Batman, iyi bir seviyede. İnşallah tekstili Batman’da markalaştıracağız.

-Sektörde kadın çalışanların oranı ne durumda, kadınların sektörde ağırlıkta olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Batmanlı insanlar çalışkan. Özellikle de kadın kardeşlerimiz, çok çalışkan ve özverili. Onlar için çalışmak ekonomik özgürlüktür. Bir ailede 2 ya da 3 kız çocuğunun çalıştığını düşünün. Tüketiciyken üretici oldular. Aile ekonomisine katkı sunan kadınların aile içinde değeri de artıyor. Sektörümüzde kadınlar da ağırlıklı olarak yer alıyor. Kadınların bu sektöre eli yatkın. Yatkın olduğu için de performansı yüksek oluyor. Bizde feodal bir yapı var. Bu yapıyı, sektörümüz biraz kırmaya çalıştı. İşveren kadınlarımız da var. Batman’daki firmamızı da kız kardeşim yönetiyordu. Batmanlı kadınlarımız elini hangi işe atsa o işte başarı elde ediyorlar. Çalışan kadınlara maddi ve manevi destek sunmaya hazırız. Bu şehre katkı sunmaktan başka gayemiz yok. İnsanlar çalıştıkça umutları oluyor. Umudu olan insan geleceğe güvenle bakıyor.

-Tekstil sektörüyle nasıl buluştunuz, kaç yıldır bu sektördesiniz?

Yaklaşık 20 yıldır bu sektörün içindeyim. İzmir’de ailece bu işe başladık. Ege’nin incisi İzmir’de de atölyelerimiz var. Batmanlı olmamız hasebiyle, Batmanlı hemşehrilerimize iş imkanı sunmak için memleketimize geldik.

Editör: TE Bilişim