*Ayda 35 bin ürün üreten Sunvit Seramik Fabrikasında hedeflerinin yeni yılın ilk aylarında 40 bini aşmak olduğunu belirten Dilaver Saruhan, “Batman’a bölgenin en büyük seramik tesisini kazandırdık. Üretim kapasitemizin artmasıyla istihdamı da artıracağız” diyor.

-Uzun yıllardır Batman iş dünyasında yer alıyorsunuz ve yenilik anlamında Batman ve Güneydoğu’da olmayan güzel bir tesis açtınız. Üç ortak olarak güzel bir çalışmayı hayata geçirdiniz. İnşaat sektörü hızlı gelişen ve sürekli yenilik isteyen bir sektör. SUNVİT fikri nereden ve nasıl ortaya çıktı.

Üç arkadaşla bu fabrikayı daha önce boru fabrikası olarak düşünmüştük. Tabii biz müteahhitlik sektöründe görev yapıyoruz. Bizim bir ortağımız boru sektörü içerisindeydi. Bu arkadaşımız bizden ayrılınca bizler de ne yapabiliriz diye düşündük. Bir arkadaşımızın önerisi üzerine Sunvit seramik fabrika projesini hayata geçirdik. Böyle başladık ve iyi ki de başlamışız. Güzel bir yatırım oldu ve bu yatırımın yurt dışı ayağı da var. Bunu yaparken en azından yüzde 30’u yurt dışına ihraç edecek şekilde bir dizayn yaptık. Şuan da çalışmalarımız bu yönde. 7 -11 Kasım 2022 tarihleri arasındaki fuara da katılacağız. Üretime başladık ve asıl bu fuarda kendimizi göstereceğiz. Batman fuarının ardından İstanbul fuarına katılacağız.

-Peki ürettiğiniz vitrifiye ürünler nelerdir?

Lavabonun bin bir çeşidi var. Lavabo çeşitleri sınırsızdır. Tezgah üstü lavabolar var. Asma klozet ve hela taşlar var. Biz, hela taş işine girmeyi çok da düşünmüyoruz. Lüks ürün üretmeyi düşünüyoruz. Biz bu sektöre girerken, bizim gibi daha önce bu sektöre girmiş olanların belki yüzde 90’ı merdiven altı diye tabir ettiğimiz şekilde bu işe başlayıp büyümüşler. Biz bu sektöre daha büyük bir giriş yaptık. Şöyle ifade etmek gerekirse; birinci ligde oynayacak şekilde biz bu yatırımı yaptık.

-Bu önemli yatırımın özellikleri nelerdir?

Bizim 30’a yakın çeşidimiz var. Yılbaşına doğru inşallah 40’ı geçeceğiz. Tabii bununla da yetinmeyeceğiz. Yine yatırımlarımız devam edecektir. Bu süreç uzayacak. Şu anda biz aylık 35 bin adet parça üretiyoruz. Bu bizim birinci etabımızdır. İkinci etabı da hazırlamışız.  Yılbaşından sonra piyasa şartlarına göre üretimi artırmayı hedefliyoruz. Altyapımızı buna göre hazırladık. Fuardan sonra inşallah yurt dışına ihracata da başlayacağız. Biz ürünlerimizi yurtdışından bir kaç ülkeye sattık. Bir kaç yerle daha görüşüyoruz.

-Bunlar hangi ülkeler?

İhracatımız daha çok Gürcistan ve Irak olacak. Bir kaç firmayla görüşmemiz sürüyor. En yakın zaman da fuardan sonra inşallah dışarıya iyi bir şekilde açılacağız ve en iyi şekilde hazırlıklarımızı bu yönde yapıyoruz.

- İlk etapta kalifiye eleman bulmakta zorluk çektiniz mi? Zira bu sektöre Batman hazır değil. Kaç elemanınız var ve kaç kalifiye eleman getirdiniz?

Biz bütün ünitelerde başta olan insanları dışarıdan getirdik. Biz her ne kadar bu sektörde yeni olsak da elemanlarımız bu sektörde yeni değil. Müdürden tutun sırcıya kadar. Rütuşçu’dan çamur yapan işçiye kadar bütün ünitelerimizde bu işte daha önce çalışmış kalifiyeli insanları dışarıdan getirdik. Biz bu ustaların yanına da yerli eleman verdik ve şu anda çalışanların bir kısmı kendilerini eğitiyorlar.

-Bu sektörde güçlük çektiniz mi?

Evet zorluk çekmedik çünkü yetişmiş eleman aldık. Şuan ki mevcudumuz 105 kişi. İkinci etabı devreye aldığımızda bu sayı 200’e çıkacak. Şu anda günde bin parça çıkarıyoruz. Bu katlamalı olarak yılbaşına kadar 1300 ile 1400'ü bulacak. İkinci etaba da geçtikten sonra zaten aylık 60 bin parçayı üretmiş olacağız. 60 binde iyi bir rakam sayılır.

-Ürünlerinizin kalitesi nasıl?

Biz kaliteden asla ve asla ödün vermiyoruz. Bizim İSO ve TSE sertifikalarımız da çıktı. Birçok misafirimiz geldi. Gerek yurt içi gerekse de yurt dışından gelen birçok misafirimiz ürünlerimizin kalitesinden ötürü bizleri tebrik etti.

-Gerek Batman gerekse de bölgemiz inşaat sektöründe yeni yeni arayışlara giriyor. İnşaat sektörüne ciddi bir talep var. Siz bunun hazırlığını yaparak mı işe başladınız?

Tabii ki, şuan da Vitrifiye ürünler dünyada açığı olan bir taleptir.  Şu anda Avrupa’da doğalgaz sıkıntısı var ve bu sıkıntı ileride daha da büyüyecek. Sıkıntı büyüdüğü zaman da Avrupa alışverişi Türkiye’den yapacak. Bizim bu seramik sektörü gibi bütün firmalar bir iki yıl içerisinde kendini büyütecek. Şuan da Avrupa’da fabrikaların çoğu kapandı. Biz de işçilik ucuz, onlarda ise pahalı. Bugün birçok firma ürününü içeriye değil, yurtdışına satıyor.  Biz de yeni bir firmayız. Şu anda kendimizi tanıtıyoruz. Gerek sosyal medya gerekse de fuarla kendimizi tanıtıyoruz.

-Şuan da çalışmalarınız nasıl gidiyor. İstediğiniz yerde misin?

İyi gidiyoruz. Allah’ın izniyle iyi bir çıkış yakaladık. Fuardan sonra önümüz açık.

-Batman iş dünyasının dışarıdan daha iyi bilinmesi için ne yapmak lazım? Lobi çalışmaları mı yapmak lazım ya da iş dünyasını temsil eden kurumlar böylesine örnek işletmeleri nasıl tanıtmalı sizce?

Bu yatırım Batman için gerçekten büyük bir yatırımdır. İddia ediyorum; Batman’da bu büyüklükte ve böylesine önemli bir yatırım yapılmamıştır. Bugüne kadar bir Allah'ın kulu da çıkıp da ‘Siz burada ne yapıyorsunuz, ne üretiyorsunuz? Böyle güzel bir yatırımı hayata getirmişsiniz, elinize sağlık’ demedi. Tabi bu ister istemez insanın şevkini kırıyor. Biz bu yatırımı İstanbul ya da Ankara’da da yapabilirdik ama biz yatırımımızı Batman’da yaptık. Yabancılar yerine bizim köylümüz, bizim Batmanlı vatandaşımız çalışsın dedik. Güzel çalışmaları takdir etmek de insanın şevkini artırır.  Hiç bir oda ve STK  buraya gelip de ne yapıyorsunuz diye sormadı.

-Dışarıda bu ürününüzü tanıtıp anlattığınız da takdir görüyorsunuz ama Batman’da böylesine güzel yatırımların öneminin farkında olmayan insanlarımız var ne yazık ki. Peki bölgedeki inşaat sektörüne vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Bizim artık uluslararası arenada olmamız lazım. Biz bu fabrikayı Batman’da kurduk ve burada üretim yapıyoruz ama bu ürettiklerimizi bütün dünyaya satmak zorundayız.

-Ya ürünlerimizi dışarıya gönderemezsek?

Dışarıya açılmazsak marka da olamayız. Marka olabilmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. İhracat yapmazsak bu iş yürümez.

Editör: TE Bilişim