*Bu şehrin temel sorunlarından biri de kuşkusuz ulaşım sorunu. Özellikle Hava yolları seferlerinde uçak sefer sayısının düşmesi, Batmanlıları zorda bırakıyor. Her gün onlarca vatandaş, komşu Diyarbakır Havalimanının yolunu tutuyor…

*Yeni yılın ilk aylarında Batman-OSB ile Batman-Hasankeyf yol güzergahında ciddi yatırım yapılacak. Batman kent merkezinin yükünü kaldırmayan ‘Esentepe Kavşağı’ ise kış mevsiminde trafiği kaldırmıyor.  Karayolları bu güzergahı da unutmamalı…

UÇAK SEFERLERİ DÜŞÜYOR
Bu şehrin temel sorunlarından biri de kuşkusuz ‘Ulaşım’ sorunu…

Hava yolları seferlerinin bir türlü rayına girmediği şehrimizde, Batman Hava Limanı’nda sefer sayısının düşmesi iş dünyası başta olmak üzere birçok kesimi zorda bırakıyor.

Türk Hava Yolları da diğer hava yolları şirketleri de ya sefer sayısını düşürdü yada seferleri askıya aldı.

Haftada 2 yada 3 gün Batman’dan İzmir’e direkt sefer gerçekleştiren Pegagus Hava Yolları da yılın son ayında Batman-İzmir seferlerini şimdilik kaldırdı.

Yolcu doluluk oranı yüzde 100’lerde olan Batman-Ankara seferlerini gerçekleştiren Anadolu Jet’in de sefer sayısını 5 güne düşürmesi, Batmanlıları sıkıntıya soktu.

Batman’dan hemen her gün Ankara, İzmir ve Antalya’ya giden yolcular, Diyarbakır hava limanının yolunu tutuyor.

Bir zamanlar günde 7 ila 10 uçağın sefer yaptığı Batman limanı, sefer sayısının düşmesiyle Mardin ve Elazığ hava limanlarının gerisine düştü…

Bakalım, 2022’de hava limanında uçak sefer sayısı ne olacak?

*****

ESENTEPE KAVŞAĞINA EL ATILMALI
Mutlaka herkesin ulaşım ve trafikte yaşanan sorunlarla ilgili farklı bir çözüm önerisi vardır.

Karayolları, sorumluluk ağındaki Batman-Siirt ile Batman-Diyarbakır yollarının kesiştiği ‘Esentepe Kavşağı’na da el atmasının zamanı gelip geçmiştir.

Bu yol güzergahındaki trafik sıkışlığının giderilmesi konusunda Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü de uyarmıştı.

Karayolları Batman girişine kazandırdığı ‘Bat-Çık’ projesini bir kat daha eklemiş olsaydı, Esentepe kavşağında kış mevsiminde trafik böyle kilitlenmezdi.

Karayolları, Batman OSB ile tek şeritli Hasankeyf yoluna yeni yılın ilk aylarında önemli yatırımlar yapacak ancak bu yatırım kapsamına ‘kaza kavşağı’ olarak bilinen OSB girişini de dahil etmeli.

Büyüyen OSB’nin kavşağına, trafik standartlarına uygun bir kavşak yapılmazsa  buradaki trafik karmaşası önümüzdeki yıllarda giderek daha da büyüyecek.

*****

HASANKEYF YOLUNDA HAREKETLİLİK

Modern bir mahallenin doğduğu Akça köyünün önünden geçen tek şeritli Hasankeyf yol güzergahında çok sayıda konut yapıldı.

Yakında ticari hareketliliğin kazanacağı bu yol güzergahında yeni konut sitelerinin tamamlanmasıyla bu güzergahta; yoğun trafiğe bir o kadar trafik yoğunluğu eklenecek.

Binatlı köyü karşısında yeni konut alanları yapılıyor.

Hasankeyf-Akça-Binatlı güzergahı da trafik yoğunluğunun olduğu bölge.

Karayolları, önümüzdeki yıl çalışma yapacağı bu güzergahta; trafik yoğunluğunu azaltmaya yönelik ciddi tedbirler alınması gerekiyor.

Batman’ın çevre yollarında geçmişten günümüze gereken planlamalar maalesef yapılmamış.

Karayolları Bölge Müdürlüğü, Batman’ın yollarında planlama yaparken, şehrin gelişen bölgelerini de göz önünde bulundurmalı…

Sağlıkla kalın…