Bitcoin

Altcoin

Destek noktası,

Direnç noktası derken,

Batman’da çoğu kişi aldığı altcoinlerden zarar ederken, kar edenler ise yeni coinlerden kar hesabı yapmaya başladı.

Daha önce bitcoin alıp unutanların zengin olma hikayesi, çoğu kişinin iştahını kabartmışa benziyor. Benzer durumun kendilerinin de yaşayacağını düşünen alt coinciler, bittorent adlı paraya yüklenerek kısadan zengin olma umuduna kapıldı. Kuruşla başlayan bittorent adlı para, pik yaparak çoğu kişinin iştahını kabartacak şekilde kazandırmıştı.

Bittorent düşünce, yüksek fiyattan alanlar dibi görüp ana paradan zarar etti. Şimdi herkes bittorentin yükselmesini bekliyor. Ayı piyasası, balinalar derken günlük yaşantımıza eklenen yeni lugatlar bizleri de finans uzmanı haline getirdi.

Ele ayağa düşen finans piyasası,

Borsa,

Döviz,

Altın,

Bitcoin.. Piyasalarını kahvede oturup çözen binlerce insanımız var.

Şu piyasalara bakıp, parasına para katanları görünce İktisat fakültelerinin sınıfta kaldığı bir döneme girdiğimizi düşünebiliriz. Tahsil mahsil kimsenin umurunda değil. Tablo okumayı bile çeşitli para piyasalarının telefon uygulamalarında öğrenen vatandaş, yakın zamanda ekonomiyi yöneteceğim gibisinden hava da yaparsa şaşırmam artık.

Ne hale geldi piyasa,

Ev hanımlarından,

Çocuklara,

Cebinde 100 lirası olan bitcoin piyasasına yatırıp geleceğin zengini olacağını düşünüyor.

Arabasını değiştirmek isteyen,

Ev almak isteyenden tutun da,

Arabasını,

Evini satıp,

Daha fazlasını kazanma umuduyla kredi çekip çektiği parayı bitcoin piyasasına yatırıp, nasıl battığını önümüzdeki süreçte herkes okuyacak ve görecek. Aynı durum borsada da var, finans sektörü eğer ele ayağa düşüyorsa o piyasadan acilen çıkmalısınız.

Coin moin, derken,

Evdeki bulgurdan olmak an meselesi…

Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.

(Din İşleri Yüksek Kurulu)

Selam ve dua ile…