*Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemlerde tarımla uğraşanların ilk adresi, çiftçilerin dostu olanların mekanlarıydı. Bu mekanlarından biri de eski muhtar Hüseyin Direk’in 1’nci caddedeki yeriydi. Direk, sadece çiftçinin yanında değil, 35 yıl süreyle muhtarlığını yaptığı Karşıyakalıların da yanındaydı…

**Türkiye’nin ünlü moda tasarımcılarından Cemil İpekçi’nin tarihi Hasankeyf için Bodrum’daki evinden verdiği mesajlar ilginçti. İpekçi’nin uzaktan da olsa Hasankeyf’in bir dostu olduğunu unutmayalım. İpekçi özetliyor; “Hasankeyf’in kalan eserlerini koruyalım…”

ONLAR UNUTULMAYACAK
Çiftçi dostu Hüseyin Direk’in yüzü hep gülerdi…

35 Yıllık muhtarlık görevinin yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Odası yöneticiliği döneminde de hiç kimseyi kırmak istemezdi. Kendisine talepte bulunanlara mümkün olduğu kadar yol gösterirdi.

Mesleğe ilk başladığım 1980’lerin başında 1. Caddedeki eski muhtarlık ofisi ile muhtarlık bürosunda çiftçilerin sorunlarını o güzel sima Hüseyin Direk’ten dinlerdim.

Eski Toprak Mahsulleri Ofisinin bulunduğu caddeyi seviyordu. O mekandan ayrılmak istemiyordu. Bürosuna gelen çiftçilere ‘zirai ilaç’tan tutun da tohumlara dek ne varsa ücretsiz veriyordu Direk…

Yaşamının büyük bölümünün geçtiği Karşıyaka ve yıllarca muhtarlık yaptığı mahallesinin hemen karşısındaki 1. Caddeyi, Batman’ın modern semtlerine değişmezdi. Aynı zamanda da Batman’ın eski Çarşısının en eski esnaflarından sayılırdı Direk…

Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve eski İlçe Tarım Müdür vekili Emin Canpolat’ın da yakın dostlarındandı Direk…

Batman’ın tarımda güzel simaları bir zamanlar bir aradaydı.

Son dönemlerde kalp rahatsızlığı yaşıyordu Direk… Geçen Ramazan bayramında kalp krizi geçirmişti. Kaldırıldığı Gaziantep’teki özel hastanede önceki gün yaşama veda etti Hüseyin Direk…

O güzel insanın 1. Caddedeki yaşamı gözlerimin önünden geçti. Sevenleri, dostları, ailesi, Karşıyaka’nın 35 yıllık muhtarı ve çiftçi dostunu son yolculuğuna uğurladı.

Direk’in çok seveni vardı.

Eski muhtarlar, Ziraat Odası, Tarım teşkilatındaki yakın dostları ve bazı çiftçiler o’nu yalnız bırakmamıştı.

73 Yaşında aramızdan ayrılan Direk’e Allah’tan rahmet diliyorum.

İPEKÇİ’NİN HASANKEYF MESAJI
Türkiye’nin ünlü moda tasarımcılarından Cemil İpekçi, tarihi Hasankeyf’i unutmayanlardan.

Yıllar önce antik kente geldiğinde Hasankeyf girişinde karşılaştığımız İpekçi, aynen şu mesajı vermişti; “Burayı gördükçe ayrılmak istemiyorum. Hasankeyf’in otantik havasına hayranım…”

Önceki gün Çağdaş’ın birinci sayfadan yer verdiği İpekçi, fotoğraf sanatçısı eşi Nurcan Tapan’ın ulaştırdığı Hasankeyf tablosunu evinin en güzel yerinde tutacağını belirtiyordu.

İpekçi, Hasankeyflilere bir de mesaj veriyordu;
“Hasankeyf’in fotoğraflarını donduran fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın panoramik fotoğraftan etkilendim. Batman ve Hasankeyf çok güzel. Hasankeyf’in sular altında kalması beni etkiledi. Bizler farkında olmadan tarihin üzerinde oturuyoruz. Hasankeyf gibi Samsat da sular altında kaldı. Mezopotamya insanlarına sevgilerimi yolluyorum. Hasankeyf’in geride kalan tarihi eserlerinin korunmasını istiyorum. İnşallah pandemi biter de Batman ve Hasankeyf’e gelip hasret gideririz.”

Uzakta da olsa Hasankeyf’in dostları var.