Geçtiğimiz haftalarda Vali ve Başkanvekili Ekrem Canalp’ın, Türkiye’nin en genç işsiz nüfusunun olduğu illerin başında olan Batman’a yönelik yeni Organize Sanayi Bölgeleri fikri gündem oldu.

Tabi basın toplantısında Vali Canalp, bu fikre kısmen değinmiş, detaylarını fizibilite raporlarının hazırlanmasından sonra kamuoyuna açıklanacağını duyurmuştu.

Yeni OSB’lerin Batman Çayı kenarında yapılması fikri ilk kez ortaya atıldığından kamuoyunun bir bölümü duruma ilk perdeden işin ‘çevre’ boyutundan baktı.

İki gün önce Batman Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Vali Canalp, henüz fikir aşamasındaki bu projenin bazı çevrelerce haksız şekilde eleştirilmesini ise yadırgamıştı.

Sonuçta henüz tam anlamıyla projelendirilmeyen, fikir aşamasında olan bir süreç var.

Ancak Vali Canalp’ın anlattığıyla 6100 dönümlük bir alan ne tarımda kullanılıyor ne de başka bir alan için cazip. Sel riski altında ve kamulaştırılması devlete maliyet oluşturmayacak bir alan.

Hal böyle olunca da atıl durumdaki bu alan, Batman istihdamına kullanılmak istenmiş.

Öyle kolay bir proje de değil.

Akarsular çevresinde OSB’ler Türkiye’de bir ilk değil ama Batman için ilk olduğundan bu fikir kısa sürede gündem oldu.

Cemiyeti ziyaretinde Vali Canalp’ın bu sözleri ise dikkat çekiciydi, “Yaklaşık 6 Bin 100 dönümlük yeni OSB alanına ilişkin kamuoyunda çıkan eleştirileri üzülerek okudum. Bazı çevrelerin beyanatında ‘Buranın 70 kilometre park olsun’ önerisini  çok ilginç buldum. Gerçekten üzüntü verici. Batman’ın önemli sorunu istihdam. Peki yeni istihdam alanları oluşturmazsak bu sorun nasıl aşılacak. Mevcut OSB’lerin atıklarıyla ilgili ise Türkiye’nin neresinde olursa olsun atıklar arıtmanın ardından bu tür akarsulara gönderiliyor. OSB dağ başında da olsa çayın dibinde de olsa akıtılacağı yer belli. OSB’leri zaten mera ve tarım alanına da kuramazsınız. Peki, bugünün çocukları ileride büyüdüklerinde nerede istihdam edilecek? Söz ettiğimiz zaten sel baskınları altındaki, tarımda kullanılmayan alanlar. İnsaflı olmak lazım. Ciddi bir gerekçe ortaya koymadan ‘Kirlilik olur’ diyerek hale fikir aşamasındaki bir projeye hemen karşı çıkmak doğru bir yaklaşım değildir.”

Bu fikre bazı kesimlerin verdiği tepkinin nedeni akarsuya verilebilecek bir kirlilik. Ancak Vali Canalp’ın da özellikle altını çizdiği OSB dağ başında da olsa çayın dibinde de olsa atıkların yine akarsuya akıtılacağı gerçeğini değiştirmiyor.

Tabi burada önemli olan husus bu tesislerin atıklarını arıtarak tahliye etmesidir.

Peki Vali, neden böylesi kafa yoran bir süreci başlatmak istiyor?

Tabi ki de Batman’ın geleceği…

Başka bir değişle de işsiz ordusunun sayısını azaltmak.

Tamamen Batmanlı gençlerin geleceğine yönelik böylesi bir fikir elbette tartışılabilir.

Ancak hala fikir aşamasındaki bir süreci anlamadan sert eleştirilerde de bulunmak ayrı bir tartışma konusu.

Ortak paydamız Batman ise herkesin bu yönde hareket etmesi, şehrin ve burada yaşayanların her açıdan değerlendirilebilecek bir proje üzerinde pozitif yönde tartışması kimseye kaybettirmez.

Zaten böylesi bir proje de kolay kolay hayat bulmaz ama hayat bulacaksa da kentin diğer dinamikleri de projeye tam anlamıyla vakıf olarak sürece katkı sunabilir.

Özetle; Batman Çayı’na OSB fikri işsizliğe büyük bir neşter vuracak ama diğer kaygıların da giderileceği bir yöntemle bu süreç kuşkusuz daha sağlıklı ilerleyebilir.

İyi hafta sonları diliyorum.