*Kim ne derse desin, Batman doğası ve çevresindeki akarsularıyla bölgenin mükemmel şehirlerinden. Özellikle Batman çayı kıyısına eğer daha öncesinden el atılsaydı, şahane bir dinlenme merkezi olabilirdi. Onlarca kilometre uzunluğundaki kıyı bandında yapılacak dinlenme alanları bu şehrin makus talihini yenebilirdi…

*26 Yıllık Batman Organize Sanayi Bölgesi, bu süre zarfında 100’le sınırlı kalmış. Son bir yılda Vali Hulusi Şahin’in yatırımcılara sağladığı kolaylıkla 30’a yakın firmaya daha yer tahsisi yapıldı. 2020 Yılında hizmete girecek yeni firmalarla OSB’de yatırımcı sayısı 127’yi bulmuş olacak. Batman’ın bir başka beklentisi ise Hayvancılık OSB’nin hayata geçirilmesi…

ÇAY KIYISI DEĞERLENDİRİLSEYDİ

Batman çayı kıyısının değerini bilemedik.

Aslında 100 yıl öncesinde o akarsuyun kıyısında Elmedin-saray yerleşim birimini sular yutmamış olsaydı, belki de şimdi ki Batman, o tarihi yerle birleşmiş olurdu.

Batman yıllarca o akarsu yatağındaki güzelliği değerlendiremedi.

O akarsuyun dibindeki briket imalatları ve çöp atıklarıyla o bölgenin canına okuduk.

Batman gelecekte o bölgeyle şahane bir dinlenme-turizm merkezi olabilirdi.

Onlarca kilometre uzunluğundaki Batman çayı bandında inşa edilecek dinlenme tesislerinin yanı sıra turizm yatırımları bu şehrin makus talihini yenebilirdi.

Batman kent merkezine yakın mesafede olan Batman çayı bu şehir için önemli bir avantaj.

Yaz aylarında bu şehrin belki de dinlenebileceği tek alan olabilirdi.

Bugüne kadar neden Batman çayı kıyısının değerlendirilmediğini anlayamadık.

Şimdi de Ahmet Güneştekin’in Çağdaş sanat müzesi ve yaşam alanının o bölgeye yapılmasının en doğru karar olacağını Vali Hulusi Şahin, söylüyor.

*******

HAYVANCILIK OSB

Bu yıl ki fuarın açılışını gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Hayvancılık OSB’nin Batman’da kurulmasına yönelik müjdesi besicileri sevindirmişti.

Batman’ın bu yatırımda geç kalmaması için ‘yer’ tespiti de bir önce yapılmalı.

Dicle nehri yatağındaki Çayüstü (Beda) köyü çevresindeki Hazine arazilerinin hayvancılık OSB için en ideal yerlerden birinin olduğu biliniyor.

Batman hak ettiği yatırımları zamanında gerçekleştiremeyince; sınıfta kalıyor. Tıpkı 500 yatak kapasiteli yeni hastane yatırımı gibi. Bu nedenle Hayvancılık OSB yatırımının daha fazla gecikmemesi gerekiyor.

Batman’a kurulması planlanan Hayvancılık OSB’nin bölgedeki besicilere büyük bir istihdam alanı açacağı kesin.

Hayvancılık OSB kurulduğunda Batman kent merkezinde hala besicilik yapan aileler, tamamen şehir merkezinden kalkmış olacak.

Hayvancılık OSB’nin bu şehrin ekonomisine ne kadar büyük katkı sağlayacağını burada uzun uzun yazmanın da gereği yok.

Şimdi bu önemli projede ‘yer’ tespitinde gecikilirse, yukarıda da değindiğimiz gibi tıpkı yeni hastanenin akıbetine uğramış olur.

Batman’da kimse sorarsanız, Hayvancılık OSB’nin bu şehre şart olduğunu söyler ama bazı bürokratik engellerin bu yatırımın uzun zaman alacağının da altını da çizer.

********

OSB’Yİ BÜYÜTEN VALİ
Vali Hulusi Şahin, 15 günde bir Beşiri-Kıra Dağı eteğindeki OSB’ye konuk olur. Müteşebbis Heyetiyle birlikte bir araya gelir. Altyapıdan elektriğe, yeni OSB çarşısından ikinci etaptaki alanın tüm sorunlarını masaya yatırıyor Vali Şahin. Yatırımcı da bu çalışmaları görünce kafasındaki yeni projeleri hayata geçiriyor.

OSB’de ikinci etapta altyapı çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı.

Arsa tahsisi yapılan yatırımcılar, yeni tesisleri önümüzdeki yıl bitirebilmek için çalışıyor.

OSB’de geçmişte yaşanan sıkıntıların tamamı çözüldü.

Batman’ın 26 yıllık OSB’sinde 100’e yakın firma kurabilmişti. Son bir yılda yer isteyen her yatırımcıya Vali Şahin ve müteşebbis heyeti yer imkanı sağladı.

Dolayısıyla Vali Şahin, Batman Organize Sanayi Bölgesi’nin daha da büyütülmesi için yatırımcıya her türlü kolaylığı sağlıyor.

Vali Şahin’in, OSB başta olmak üzere bu şehrin hayrına olan tüm projelerin yanında olduğunu da görüyoruz.

Bu OSB’nin büyümesiyle binlerce kişiye daha istihdam saylayacağının farkındayız.

Geçenlerde yağışlı havada ayağına çizmeleri geçiren Vali Hulusi Şahin’in, müteşebbis heyetiyle birlikte OSB’deki incelemeleri yerel medyaya da yansımıştı.

Batman OSB’nin büyümesi demek, bu şehrin işsizliğinin önüne geçilmesi demektir.

Tanıdığımız Vali Şahin’in, bu şehrin can simidi konumundaki Organize Sanayi Bölgesi’nin büyütmesine yönelik yaptığı çalışmalar tek kelimeyle takdire şayandır.

Kalın sağlıcakla…