Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı ile yapılan telekonferans ile ilgili haberler dikkatimi çekmişti.

Gazetemizde yer alan haberin giriş bölümünü hatırlatarak, bir değerlendirme yapmak istiyorum:

“Batman’ın acil çözüm bekleyen sorunları, telekonferans üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a aktarıldı. Milletvekili Ziver Özdemir, Vali Hulusi Şahin, İl Başkanı Akif Gür ve belediye başkanları, telekonferans üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, sorunları aktardı. Toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Özdemir: ‘Bakanımızla 2 saat süren ve Batman’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını masaya yatırdık. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Batman’ın çözüm bekleyen sorunları için hızlı bir şekilde çalışma yapılıp sorunların çözüme kavuşturulması için toplantıya katılan TOKİ Başkanı, İller Bankası Genel Müdürü ve Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürüne talimat verdi. İluh Deresinin ıslahı ve çevresinin kentsel dönüşümü, Atatürk parkının genişletilmesi, Batman Çayının ıslah edilmesi ile kazanılan alanın yeşil alan ve mesire alanı olarak planlanması, Esentepe’de yapılacak külliyenin etrafının millet bahçesi şeklinde yapılarak vatandaşların kullanımına açılması, Batman merkezde toprak altı benzin sızmasından dolayı risk oluşturan alanların tahliye edilerek yeşil alan olarak düzenlenmesi konularını Bakanımıza aktardık. Taleplerimiz sıcak karşılandı’ dedi.”

Haberde bu kentin önemli bazı sorunları masaya yatırılmış görülüyor.

Telekonferansta gündeme getirilen her sorunla ilgili/alakalı biriyim. Bugün sadece bir mesele üzerinde durmak istiyorum.

TOPTANCILAR SİTESİ MESELESİ…

3 Mayıs 2004 yılında bu kentte yaşanan büyük patlamadan kaynaklı olan, ancak devam eden bir sorunun Bakan Kurum’a iletilmiş olması, dün acı hadisenin yıldönümü olmasından dolayı önemlidir.

Toptancılar Sitesi ve yer altındaki benzinden kaynaklı kirlilik ve tehlike bu kenti önemli ölçüde olumsuz şekilde etkilemektedir.

Ak Parti İl Başkanı Başkan Akif Gür’ün de yaptığı açıklama gazetemizde haber olmuştu. Toptancılar Sitesi ile ilgili ifadelerini birlikte okuyalım: “Diğer taraftan da toptancılar sitesini masaya yatırdık. Geçmişte toptancılar sitesinde yaşanan patlamadan sonra bir gelişme yaşanmıyor. İmar da verilmiyor. Orayı bir kent meydanına dönüştürme, bir park alanına dönüştürme ve orada yaşayan vatandaşlarımızı hem mesken hem de iş yeri sahiplerini başka bir yere hak sahipliği anlamında bir kentsel dönüşüme tabi tutulup başka yere taşınmasını talep ettik.”

Değerli Okurlar, Cumhuriyet ve Şirinevler mahallelerini etkileyen yer altı benzin kirliliği nedeniyle bu iki semtimizin kentsel dönüşüme alınarak yerine büyük park yapılmasını öneren yazılarım arşivde duruyor.

3 Mayıs 2004 yılından bu yana 16 yıl geçmiş. Hala Toptancılar Sitesindeki patlamanın mağdurları var. Davaları AİHM’e taşındı ama zararları hala tazmin edilmedi…

Hala ‘tehlike geçti’ raporu verilemiyor…

**

**

Aradan 16 yıl geçtiği halde büyük bir tehdit olmaya devam eden bir mesele olmasaydı, il yöneticileri ve ilimiz iktidar temsilcileri bu sorunu Çevre ve Şehircilik Bakanına iletmez ve çözümü için çabalamazlardı…

Pek çok kişi Toptancılar Sitesi ve benzin meselesi nedir bilmedikleri için biraz bilgi vermek istiyorum: Üç Mayıs 2004 tarihinde Batman’da meydana gelen büyük patlama, bu kentin sahipsizliğinin göstergesi olmuştu. Şirinevler mahallesinde bulunan ‘Toptancılar Sitesi’, 10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edilmişti. Halbuki patlama ile o büyük beton bloklar çökmüş, site viraneye dönmüştü.

Patlamanın nedeni yeraltında biriken gazlardı. Toprağın derinliğinde akan saf benzin, gaz birikimine neden olmuş ve bir kıvılcımla koca bir site harap olmuştu.

Batman merkez Şirinevler mahallesinde bulunan Toptancılar Sitesi olayında, yer altında biriken gazlar bir anda büyük bir patlamaya neden olmuştu. Üç kişinin yaşamını yitirdiği, 24 kişinin yaralandığı ve trilyonlarca liralık maddi hasarın meydana geldiği ve halk arasında ‘Toptancılar Sitesi’ olarak bilinen sorun hala açıklığa kavuşturulmuş değil. 3 Mayıs 2004’te yaşanan büyük patlamanın ardından olay mahallinde yapılan teknik araştırmalar vahim bir durumun olduğunu ortaya koymuştu. Yerin altına sızan benzin gerçeğine ilk dikkat çekildiğinde Batmanlılar olarak ürpermiştik…

Dönem valimiz sayın Efkan Ala, yerel televizyonumuzda canlı yayına çıkmıştı. Türkiye’nin en ünlü yer altı bilimcisi ve deprem uzmanı sayın Prof. Dr. Ahmet Ercan da canlı yayına katılmış, ilginç açıklamalarda bulunmuştu. Batman’ın, dünyanın en büyük çevre felaketini yaşadığına dikkat çekilirken, yerin altına sızan binlerce ton benzin gerçeğine işaret edilmişti.

Batman Valiliği bünyesinde oluşturulan teknik komisyon raporunu hazırladı. Rapor dehşet vericiydi... Yerin altına sızan rafine edilmiş saf benzin gerçeğine vurgu yapılıyordu. Batman’ın Şirinevler, Bahçelievler ve Cumhuriyet mahallelerinin saf benzinin üstünde olduğuna dikkat çekilen rapor gerçeği herkesi düşündürmüştü…

Devamı yarı