*Bu coğrafyada yetişen büyük sanatçılar arasında bir dönemlerin unutulmaz ismi ‘Taçsız-Tahtsız Kraliçe’ Ayşe Şan vardı. O, ses sanatçısı sessiz sedasız göçtü bu dünyadan. Fakat o’nun tutkunu olanlar halen o sesi unutmuş değil. 1988 Yılında Batman amatör şampiyonu olan Batman Gençlik Spor Kulübü, o büyük sanatçıyı Atatürk Kapalı Spor Salonunda konuk etmişti…

*Bırakın şimdi ki amatör takımları, bu şehrin profesyonel takımı ve BAL temsilcisi bile o 32 yıl öncesinin bir amatör takımının yaptığı etkinliğinin yanından bile geçemez. İmkanlar kısıtlıydı, fakat o özverili kulüp yöneticileri ile sporcuları, sanat dünyasına mal olan isimleri buraya getirirlerdi. Bu şehirde 30-40 yıl öncesinin etkinlikleri maalesef yok artık...

AYŞE ŞAN’IN BATMAN KONSERİ
Bir Dengbejin kızı olarak Diyarbakır’da doğan Ayşe Şan Gaziantep, İstanbul, Almanya, Bağdat ve İzmir’de yaşadı. Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyledi, radyolara çıktı. Konserler verdi ve kasetler doldurdu.

Ailesi müzikle ilgilenmesine rağmen karşı çıkması nedeniyle doğduğu şehre bir daha dönmeyen Ayşe Şan, 1996 yılında İzmir’de hayatını kaybetti. O’na taçsız-tahtsız kraliçe derlerdi.

Vefatından önce son turunu bu bölgeye yapmıştı. O da büyük bir ses sanatçısı olan Madenli olmasına rağmen çocukluğu Diyarbakır’da geçen İzzet Altınmeşe gibi memleketine küsmüştü.

1987-88 Futbol sezonunda Batman Amatör küme şampiyonu Batman Gençlikspor’du. Kulüp Başkanı TPAO Batman Bölge Müdürü eski güvenlik amiri Yılmaz Pekince idi.

Kulüp yöneticileri, kısıtlı imkanlara rağmen büyük organizasyonlara imza atarlardı.

Batman'ın tek profesyonel takımı o dönemlerde şimdi ki gibi tek ekip Petrolspor'du… Fakat eski takım, bu durumda değildi. Kolej gibi bir takımın profesyonellikte dört yılı geride kalmıştı. Takımın başında geleceğin yıldızlarını keşfeden Teknik Direktör İskenderunlu merhum Uğur Yıldırım vardı. Profesyonellilikte 36 yıl öncesinin o takımı şimdi ki takıma her yönüyle on çeker. TPAO yöneticilerinden kurulu o Petrolspor, yılların köklü ekipleri Mardin, Elazığ, Şanlıurfa ve Bitlis gibi takımlara kök söktürmüştü.

Konuyu dağıtmadan o yılların Batman Amatör takımlarından olan ‘Batman Gençliği’nin 1987-88 futbol sezonundaki şampiyonluk kutlamasının yapıldığı Atatürk Kapalı Spor Salonuna dönelim…

NE MUHTEŞEM KONSERDİ
Batman Gençlik Spor Kulübünün Genel Kaptanı Abdülkadir Gayretli, eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan Caddesinde uzun yıllar Müzik Marketi işletmeciliği yapan Hatip Bağrıyanık ve Batman Gençlikspor’un emektar antrenörlerden Burhan Kaynak ile o formayı terleten futbolcular o ses sanatçısı Şan’ı bağrına basmıştı.

Ayşe Şan, bu coğrafyada gelmiş geçmiş en büyük ses sanatçılarındandı.

Ayşe Şan’ın, Türkçe ve Kürtçe şarkıları yıllarca hayranlarının dillerinden düşmezdi.

Katıldığı konser ve etkinliklerde hayranları o’nu yalnız bırakmazdı.

Ölümünden önce son kez geldiği Batman’a Şan, büyük ilgiyi Batman Gençlik Spor Kulübünün ‘şampiyonluk’ gecesinde görmüştü.

Batman ilçeydi ama büyük organizasyonlara imza atan bir kentti.

NE AMATÖR TAKIMLAR VARDI
Batman Amatör kümede mücadele eden takımların sayısı iki elin parmağını geçmezdi bir dönemler.

O özverili takımlar parmakla gösterilirdi.

Batman Petrolspor profesyonel lige çıktığında; amatör kümede oynayan takım sayısı 5’i geçmezdi. Yeşiltepe, Batman Gençlikspor, Beşirispor ve Gençlerbirliği ekipleri arasındaki müsabakalar görülmeye değerdi.

Ne yıldız futbolcular çıktı o ekiplerden.

Eğer o dönemlerin imkânları şimdi ki gibi olsaydı, birçok amatör futbolcu profesyonel liglerde forma giyerdi. 1987-1988 amatör ligi sezonunda ‘şampiyon’ olan kadroda kimler yoktu ki…

Amatör final maçını tam 32 yıl önce toprak zeminli 16 Mayıs Şehir stadında oynayan Batman Gençlikspor'da Burhan Kaynak antrenördü. Merhum kaleci Erdal, Veysel, Muharrem, Veysi, Sadık (ayaktakiler). Ramazan, Baki, Talip, Rıdvan ve merhum Cengiz Aktan (oturanlar) Sarı-Siyahlı takımı şampiyonluğa taşıyan futbolculardı. Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülen ‘16 Mayıs Şehir Stadı’nın etrafı boştu, çok katlı binalar yoktu.

Çok fazla değil, 32 yıl öncesinin Batman'ı ile şimdi ki Batman'ın manzarasını yan yana bırakın, aradaki farkı siz değerlendirin.

Şehir büyümüş ama etkinlik ve bazı organizasyonlarda bu kent yerinde saymış.

32 Yıl önce amatör bir takım büyük bir ses sanatçısını şampiyonluk gecesinde ağırlıyorsa, şimdi ki koca bir profesyonel takım, o etkinliğin gerisindeyse çok fazla da yoruma da gerek yok.

Nereden nereye… Batman Gençlik Spor Kulübü kaptanı Muharrem Turgut elinde buket çiçeği verdiği ses sanatçısı Ayşe Şan aramızdan ayrılalı yıllar geçti. O kapalı spor salonu da tarihe karıştı...

Kısacası; Batman'ın dününden önemli bir organizasyonu sizlere anımsattık.

Kalın sağlıcakla…