Dünyada öyle bazı gelişmeler yaşanıyor ki, havsalam bunu kabul etmekte zorlanıyor!..

Böyle geri zekalılık olabilir mi diye düşünmeden edemiyorum…

İnanın son günlerde yaşanan basında yer alan kimi haberlerin sosyal medya yalanları veya üretme haber olduğunu düşünüyordum.

Bazı önemli haber sitelerinde de yayımlanan haberi hala ihtiyatla karşılıyorum.

Neden mi söz ediyorum?

Fazla su tüketiyorlar gerekçesiyle Avustralya’da 10 bin devenin helikopterlerle vurularak öldürülmesi haberlerinden söz ediyorum.

Bir ülkenin yöneticileri bu kadar geri zekalı olabilir mi gerçekten?..

Şu anda hala medyada yer alan konu ile ilgili haberleri ihtiyatla karşılıyorum.

5 N, 1 K KURALI…

**

**

Bilindiği gibi 5 N, 1 K basın meslek ahlak ilkelerinin önemli kuralıdır.

Ne ?

Neden ?

Nasıl ?

Ne zaman ?

Nerede ?

Kim

Yaygın medyada, ulusal kanallarda yayımlansa bile haberleri 5 N ve 1 K kuralına tabi tutuyorum.

Şu haberi birlikte okuyalım: “Avusturalya 480 milyon hayvanı yanarken, 10 bin deveyi vurma kararı aldı. Avustralya'da 10 binden fazla devenin çok fazla su içmelerini engellemek için helikopterden vurularak öldürüleceği açıklandı. Avusturalya’da Eylül ayından beri süren, en az 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 480 milyon hayvanın telef olduğu yangınlar sürerken, 10 bin devenin öldürüleceği haberi şaşkınlık yarattı.”

Independent’ta yer alan habere göre, Güney Avustralya’da 10 binden fazla deve çok fazla su içmelerini engellemek için helikopterden vurularak öldürülecek. Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) topraklarındaki Aborijin liderlerinin talimatı sonrası profesyonel nişancılar avlanmaya çarşamba günü başlayacak.”

Haber basın kurallarına aykırı. Kim, nerede, ne zaman ve nasıl bir karar aldı bilgisi yok. Avustralya parlamentosu mu, Cumhurbaşkanı mı, Meclisi mi, hükümeti mi kim bu kararı ne zaman ve nerede toplanarak aldı? Bunun izahı yok…

**

**

BÖYLE GERİ ZEKALILIK OLABİLİR Mİ?..

Basındaki haberlere göre; ‘geçtiğimiz yıl Avustralya hükümetinin ülkedeki yerel türleri yok eden vahşi kedileri öldürmek için zehirli sosis kullanacağı açıklanmıştı. Ülke 2020’ye kadar 2 milyon kediyi öldürme sözü vermişti’ şeklinde bilgiler de var.

Bazı haberlerde, “Develer sokaklarda dolaşıp su arıyor. Çocuklarımızın güvenliğinden endişe ediyoruz İtlafa bazı yabani atlar da dahil edilecek” şeklinde ifadeler var.

Geri zekalılığın bu kadarı fazla ama bir haberin spotuna da bakalım: “Avustralya'da bu yıl başlanarak 2 milyon yabanileşmiş kedinin öldürülmesi planlanıyor. 2020 yılına kadar ülkede toplam 2 milyon kedinin öldürüleceği tahmin ediliyor. Ülkede yaklaşık 6 milyon yabanileşmiş kedinin olduğu biliniyor.”

Avustralya devleti adına basında çıkan haberler yalanlanmadı.

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in Avustralya devletine develerle ilgili önerileri ve yorumları basında yer alınca, bu yorumu yazmaya karar verdim.

Avustralya’yı geri zekalılar yönetiyor olmalıdır ki uzun süredir(4 aydır) ülkelerindeki yangın devam ediyor…

8 milyon hektar orman yanarken, milyarlarca hayvan telef olmuş durumda…

Ayrıca yangının dumanlarının 12 bin kilometre uzaklığa Şili, Brezilya ve Arjntin’e ulaşmış.

Ak Parti Sözcüsü Çelik, Avusturalya hükûmetine farklı bir çözüm bulmalarının gerektiğine dair çağrı yapmış.

Eğer develer sahipli ise zaten isteyen devesini kesme hakkına sahiptir. Sahipsiz iseler doğadaki denge zaten kendilerini etkiliyor.

Hem develer en uzun süre susuzluğa dayanan hayvanlardır. Çok uzun süre su içmeseler bile dayanan çöl hayvanlarıdır.

Şayet doğadaki döngüye müdahale edilirse, alçakça bir karar olarak değerlendirilmelidir. Doğadaki hayvanların da hakları vardır. Onların da yaşama hakları vardır ve uluslar arası hukuk güvencesi altındadır. Bu alçakça itlaf kabul edilemez…

Şayet bu karar pratik bulursa, Avustralya yöneticilerinin uluslar arası mahkemelerde suçlu olarak yargılanmaları şarttır…

Böyle bir alçakça itlaf olursa, lanetle anılacak yöneticiler olarak tarihe geçeceklerdir…

Dünya sadece insanların değildir. Doğadaki tüm hayvanların da dünyasıdır