Dünden devam

Batman ve yöresinde ateşli silahlarla cinayetlerin işlenmesi ve bu sayının giderek ivme kazanması nedeniyle dün başladığım yazımda önemli bilgiler sunmuştum, devam ediyorum.

Silah Lobisi ve silahlanma konusunu kimse basit görmesin.

Bireysel silahlanma, ateşli silahlara erişimdeki kolaylık ve silah lobileri üzerinde kitaplar yazılması gereken önemli toplumsal sorunlardır.

İluh Deresini, çevre sorunlarını, kentin alt ve üst yapı sorunlarını defalarca yazıp, çözümü için katkı sunmaya gayret gösteriyorum.

İnanın silah lobileri ve bireysel silahlanma meselesi çok önemli bir toplumsal sorundur. Toplumumuz bilinçlenmedikçe, daha nice vahim hadiselerle karşılaşmaya devam edeceğiz.

Dünkü yazımda; şu vurguyu yapmıştım: ‘Batman’da sadece son aylarda ateşli silahlarla öldürülenler o kadar çok ki, ailelerinin acılarını tazelememek için buraya taşımak istemiyorum.’

Sadece son ayda bir köyümüzde üç, bir semtimizde iki, bazı mahallelerde birden fazla insanımız ateşli silahlarla öldürüldü.

Yaşananlardan yola çıkarak dünyadaki gelişmeyi iyi okumalıyız.

**

**

90’lı yıllarda bile günlük yazılarımda dünyadaki silahlanmaya karşı çıkıyordum.

Evdeki kütüphanemde iki binli yılların başında silahlanma ile ilgili yazdığım dipnot şu şekilde; ‘Dünyanın en önemli sorunu silahlanmadır. Çünkü silahlanma yarışına giren devletler gerçeği söz konusudur. İnsanların refahı için harcayabilecekleri trilyonlarca doları silaha harcayan devletler, mutsuz ve yoksul kitleler yaratmaktadır. En önemlisi ise, silahlanmanın acı faturası insanlığa kan ve gözyaşı olarak çıkmaktadır…’

Batman’da oyuncak silahlara bile karşı çıkan, toplumumuzu bilinçlendirmeye yönelik demokratik eylem ve etkinliklerde bulunduğumuzu hatırlatmak isterim.

2006 yılında bile bazı duyarlı ve vicdanlı insanlarla bireysel silahlanmaya karşı kitlesel etkinlikler düzenleyen, bunun için Eğitim Bir-Sen ve Eğitim-Sen gibi sendika yöneticilerini etkinliğe katarak eğitim camiasında bir bilinçlenme için harekete geçtiğimizi biliyor musunuz?

Bizden 16 yıl sonra ABD Başkanı Joe Biden, “Tanrı adına ateşli silahlar lobisine karşı harekete geçelim” diyerek dünyaya mesaj veriyor…

Bireysel silahlanma, sivillerin ruhsatlı da olsa silaha erişimlerinin kolaylaştırılmasına her zaman karşı çıkan makaleler yazmakla kalmadım, alana inerek demokratik zeminde toplumu bilinçlendirmeye yönelik gayretlerim oldu.

**

**

GELİN SİLAHLARA HAYIR DİYELİM…

Amerika’daki son hadisede dünkü yazıda ifade ettiğim gibi biliyorsunuz henüz 18 yaşındaki bir çocuk, ilkokulu basarak 21 insanı ateşli silahla katlediyor.

Dünya genelinde silah meselesine karşı, dünya barışı, insanlığın huzuru için gönüllülük temelinde çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin sesine kulak verilmelidir diye düşünüyorum.

2006 yılında Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), bu konuda önemli bir çalışma yürütmüştü ve o çalışmaya Batman’daki bir avuç aydın insanla destek vermiştik. Siyasal bir amaç hiç yoktu ve aramızda her görüşten insan vardı. Bugün değişik siyasi görüşe sahip olarak hala toplumun karşısında olduklarını da hatırlatayım.

“Silahlar Denetlensin” adı verilen ve 2003 yılı Ekim ayından beri süren kampanyaya destek adına Batman’da düzenlediğimiz etkinliğe dönemin Valiliği ile Emniyeti de destek vermiş, “Silahlara hayır” pankartımızın Turgut Özal Bulvarına asılmasına onay çıkmıştı.

Kampanyanın amacı ile ilgili arşivimdeki bilgileri özetle sunmak istiyorum:

“Silahlar Denetlensin’ kampanyasının ana amacı uluslararası silah ticaretinin kontrol altına alınmasını sağlayacak bir uluslararası silah ticareti sözleşmesinin Birleşmiş Milletler ve tüm dünya devletleri tarafından kabul edilmesini sağlamaktır. Bu amaçla tüm dünyada toplanacak 1.000.000 yüz fotoğrafı Haziran ayında yapılacak olan ‘Hafif Silahları Gözden Geçirme’ toplantısında Birleşmiş Milletlere teslim edilecektir. UAÖ Batman Grubu’nun bugünkü etkinliği de bu kampanyaya destek amaçlıdır. UAÖ Batman Grubu olarak kampanyaya destek ve halkımızı silahların yarattığı tahribatlar hakkında bilinçlendirmek amacı ile bir etkinlik düzenliyoruz. Kentimizde yaşanan intihalar ve cinayetlerin büyük ölçüde silahla olması bu kampanyanın kentimiz açısından önemini ortaya koymaktadır. Daha güvenli bir dünyada yaşamak için toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Burada silahlara hayır diyen her gönüllünün fotoğrafı çekilecek. Dünya genelinde silahların denetlenmesini isteyen 1 milyon kişinin fotoğrafı, BM’ye gönderilecek. Uluslararası Af Örgütü Batman Grubu, ‘Grup’ olduktan sonra ilk kitlesel etkinliğini Cumartesi günü gerçekleştirdi. UAÖ’nün Birleşmiş Milletler Teşkilatı’na sunmayı amaçladığı silah karşıtı 1 milyon kişinin fotoğrafının çekilmesi kampanyası Batman’da da ilgi gördü.”

Evet, 2006 yılında Batman’da silahlanmaya karşı çalışmalar yaparken, gelecek hakkındaki öngörü sahibiydik. O tarihte oyuncak silahları toplama çağrısı ile halkımıza anlamlı mesaj vermiştik.

Devamı yarın