Değerli Okurlar, eminim ki insanlık ailesinin fertlerinin çoğu, toplumların çok büyük ekseriyeti huzurlu bir yaşamı arzuluyor.

Kimsenin kimseyi öldürmediği, herkesin can emniyetinin olduğu huzurlu ortam için dünyanın her yerinde her gün farklı inançlara sahip de olsa yüz milyonlarca kişinin dua ettikleri gerçeğine de inanıyorum.

Buna rağmen dünyanın her yerinde her gün yüzlerce insan bir şekilde ateşli silahlarla vurularak öldürülüyor…

Gün geçmiyor ki Batman ve çevresinde de silahla ölüm haberleri basında yer almasın…

Kan davaları mı, namus cinayetleri mi, gasp mı, çeteler mi, yan bakma gibi basit nedenlerle mi, bir bakıyorsunuz ki ateşli silahlarla canlar yitirilmiş…

Batman’da sadece son aylarda ateşli silahlarla öldürülenler o kadar çok ki, ailelerinin acılarını tazelememek için buraya taşımak istemiyorum…

Batman dışına çıkıp, bölgemiz, ülkemiz ve dünya genelinde ateşli silahlarla her gün öldürülen yüzlerce insan gerçeğini düşündüğümüzde bu gidişatı sorgulamamız gerektiğine inanıyorum.

**

**

18 YAŞINDAKİ SALDIRGAN 21 CANA KIYIYORSA…

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Teksas eyaletinde bir ilkokulda gerçekleşen silahlı saldırıda, henüz 18 yaşında olan bir saldırgan, ateşli silahlarla 19'u çocuk en az 21 kişiyi öldürdü…

Henüz 18 yaşında olan bir saldırgan bir ilkokulda 21 cana kıyabiliyorsa, bunun nedenleri üzerinde durulması gerekmez mi?

Olay Amerika’da oluyor ama biliyoruz ki dünya bu açıdan çok büyük değildir.

Amerika’da her gün benzer silahlı saldırılar oluyor da biz de yaşanmıyor mu?

Kendimizi aldatmayalım; bolca silahlanmanın olduğu her yerde, silahlı şiddet filmleri ve internet oyunlarıyla büyütülen çocuklar, böyle vahim öldürme olaylarına karışabiliyorlar ve karışmaya da devam edeceklerdir…

Yazımın girişinde Batman ve çevresindeki ateşli silahlarla öldürülenlere dikkat çektim.

Durum hiç de iç açıcı değil, çünkü ateşli silahlar lobisi dünyaya egemen…

Sadece Amerika’da değil, dünyanın bütün ülkelerinde sivillere satılan yoğun silahlar gerçeği söz konusudur…

**

**

ABD BAŞKANI BİLE SİLAH LOBİSİNDEN YAKINIYOR…

Bu köşede avcılığa tepki gösterdiğimde bile silah lobisine dikkat çekiyorum.

Güçlü bir silah sektörünün ve silah lobisinin rantı nedeniyle ülkemizde yüz binlerce avcının silah, buna bağlı av malzemeleri ile donatıldığı gerçeğine vurgu yapıyorum.

Evet, Amerika’da bir silahlı saldırgan 20’den fazla sivil ve masum insanı öldürebiliyor.

Bunun en büyük nedeni silahlara erişimdir…

Amerika Başkanı bile eğer ateşli silahlar lobisinin olduğunu dünyaya ilan edip, çağrıda bulunuyorsa, durumun ne kadar vahim olduğunu düşünmemiz gerekir kanaatindeyim.

Yaygın medya/ulusal basında yer alan haberlere göre son hadisenin ardından Amerikan halkına seslenen ABD Başkanı Joe Biden, “Tanrı adına ateşli silahlar lobisine karşı harekete geçelim” diyerek çağrıda bulunmuş. Medyadan konumuzla ilgili bazı satırları bilginize sunayım:

“Amerikan halkına seslenen ABD Başkanı Joe Biden, ‘Tanrı adına ateşli silahlar lobisine karşı’ harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti. Uvalde'deki ailelerin çocuklarını bir daha hiç göremeyeceklerini belirten Biden, bir evladı kaybetmenin ‘ruhun bir parçasının koparılması’ gibi olduğunu dile getirdi. Joe Biden konuşmasında ayrıca, dünyanın hiçbir ülkesinde ABD'de olduğu kadar çok ateşli silahlarla katliamlar yaşanmadığını vurguladı. Amerikan sağlık kurumu CDC'nin (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) verilerine göre ülkede sadece 2020 yılında en az 45 bin 200 kişi ateşli silahlarla vurulma sonucu hayatını kaybetti. Bunlardan yaklaşık 19 bin 400'ünün cinayete kurban gittiği, diğerlerinin ise intihar ya da kaza ile hayatını kaybettiği belirtiliyor. Small Arms Survey (Küçük Silah Anketi) adlı araştırma kuruluşunun yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre ABD çapında şahıslarda bulunan, tabanca ve tüfek gibi ruhsatlı, ateşli silah sayısı 393 milyon.”

**

**

Saygıdeğer Okurlar, Amerika’daki silahlanma ve öldürmeler gerçekten vahimdir. Bundan ülkemizi yönetenlerin önemli dersler çıkarmaları gerektiğine inanıyorum.

Yaşanan son Koronavirüs Pandemisi ile dünyadaki ülkelerin sağlığa ve eğitime değil, silahlanmaya bütçe ayırmalarının acı sonuçlarına şahit olduk.

Ancak insanlık akıllanmadı…

Mesele mühim, inşallah yarın ki yazımın da konusu bireysel silahlanma ve ateşli silahlar lobisi olacaktır.

Devamı yarı