Kızamığın enfekte bireylerin konuşmaları, öksürmeleri ve hapşırmaları sonucunda ağız ve burunlarından çıkan aerosoller ile ortama yaydıkları kızamık virüsünün sağlıklı bireyler tarafından solunması sonucunda bulaştığını belirten Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cansu Vatansever, "Hastalığa yakalanmak için enfekte birey ile doğrudan temas edilmesine gerek bulunmuyor. Enfekte bireyin bulunduğu bir alana kendisinden birkaç saat sonra girilse bile ortam havasında bulunan virüs sağlıklı bireylere bulaşabilir" açıklaması yaptı.
Dr. Cansu Vatansever, "Enfekte bir birey çevresindeki aşısız bireylerin yüzde 90'ına hastalığı bulaştırabilir. Ateş, halsizlik, deri döküntüleri şeklinde gözlenen kızamık, otitis media (orta kulak iltihabı), diyareye bağlı aşırı sıvı kaybı, zatürre, miyokardit (kalp kası iltihabı), körlük, ensefalit (beyin iltihabı) gibi komplikasyonlara ve ölüme neden olabilir" dedi.
"Dünyada kızamık vakalarındaki artış devam ediyor"
Dünyada kızamık vakalarındaki artışın devam ettiğini söyleyen Dr. Cansu Vatansever, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada Avrupa ve Orta Asya'dan 53 ülkenin dahil edildiği değerlendirme sonuçlarına göre 2024 yılında 127 bin 350 kızamık vakası tespit edilmiş olup bu sayı 2023 yılındaki kızamık vakalarının yaklaşık 2 katıdır. 6 Mart 2025 tarihi itibarıyla alınan ön verilere göre kızamık kaynaklı 38 ölüm meydana gelmiştir. Ülkemizde ise 2021 yılında 51, 2022 yılında 125 vaka kayıtlara geçmiş olup 2023 yılında bu sayı 4 bin 959'a yükselmiştir" şeklinde konuştu.
Kızamığın aşı ile önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Cansu Vatansever, "Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşısıdır. Aşı 12. ve 48. ayların sonunda olmak üzere iki doz olarak Aile Hekimliklerinde ücretsiz olarak uygulanıyor. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda hastalığın ağır ve ölümcül seyredebilmesi ve kızamık vakalarında gözlenen artış dolayısıyla salgın riski olan bölgelerde aşının ilk dozu 9-11 ay arasında yapılmaya başlanarak aşı toplam 3 doz olarak uygulanabilir" ifadelerini kullandı.