Çok uzun yıllardır mücadelesini verdiğim, halk sağlığı için çok önemli bir sorunun çözümü için küçük de olsa bir adımın atılmış olduğunu duymak çok olumlu bir gelişmedir.

Batman halkının, veya şöyle diyeyim; Batman’da yaşam süren herkesin sağlığını ilgilendiren bir sorundan söz ediyorum.

Beni sevindiren sözünü ettiğim sorunun ne olduğunu yazımın başlığından anlamışsınızdır.

Evet, ‘Kanserojen’ madde içeren ‘Asbestli içme suyu borularından’ söz ediyorum…

Bu köşenin Yazarı olarak 90’lı yıllarda gündeme taşıdığım ve o zamandan beri değiştirilmesi için her zeminde mücadele verdiğim asbestli su borularının bir kısmının değiştirildiği bilgisini içeren haber gazetemizde yayımlandı.

Söz konusu haberin ilgili bölümünü bilgilerinize sunuyorum:

“Batman Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (BASKİ) Müdürlüğü, Nisan-Kasım 2020 aylarına ait verileri kamuoyuyla paylaştı. 7 Aylık dönemde 10,7 kilometre uzunluğunda kanalizasyon hattı, 867 metre yağmur suyu hattı döşeyen BASKİ Müdürlüğü, aynı dönem içerisinde insan sağlığına zararlı kanserojen asbestli 8,5 kilometre uzunluğunda eski içme suyu boruları sökülerek yerine insan sağlığına uygun Polietilen PVC ve çelik borular döşeyerek, Batmanlı vatandaşların hizmetine sundu. Ekipler Nisan-Kasım ayları arasında toplamda 20,16 kilometre hat döşemiş oldu.”

https://www.batmancagdas.com/yasam/20-kmlik-boru-dosendi-h71551.html

http://www.batman.bel.tr/Haberler-13-7_ayda_20_kilometrenin_uzerinde_boru_hatti_dosedik-347.aspx?vid=f25

**

**

KANSEROJEN BORULAR GÜNÜMÜZÜN SORUNU MU?

Batman Çağdaş’ta önceki gün yer alan ve belediye resmi internet sitesinde de yer alan bu habere ziyadesiyle sevindim.

Resmi açıklamada ‘asbestli kanserojen’ ifadelerinin kullanılması, bir inkarın olmadığının göstergesidir.

Demek ki yetkililer sorunun farkında…

Değerli Okurlar, kentin temel sorunları konusunda ilgilileri sert şekilde eleştirmekten çekinmeyen biriyim.

Ancak ahlakı gözeten adil bir duruşum var…

Yönetimde atanmış, görevlendirilmiş veya seçilmişler kim olursa olsun, hakkı savunur, yanlışları eleştirir, hayırlı çalışmaları desteklerim.

Asbestli kanserojen borular mevcut belediye yönetiminin eseri değildir.

Kentimizde ikamet eden herkesin sağlığını ilgilendiren asbestli borular günümüzün sorunu değildir…

**

**

MERHUM SALİH GÖK’ÜN DUYARLILIĞI…

Batman’da şehir şebeke içme suyu şebekesinin önemli bir kısmının asbestli borulardan oluştuğunu kamuoyuna ilk duyuran ve yazan bu satırların yazarıdır…

Merhum Salih Gök, dönemin Belediye Başkanı idi.

Bir kaynaktan edindiğim bilgilere göre Elazığ’da ve başka yerlerde asbestli kanserojen madde içeren içme suyu boruları üreten fabrikalar varmış.

Özellikle de Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere sayısız kentin belediye yönetimleri daha ucuzdur diye o boruları satın alıp döşüyorlarmış…

O zaman çevre ile ilgili bir sivil toplum örgütün üyesi değildim. Ancak elimde kalem vardı.

Kalemimin hakkını vermek ve halk sağlığına sahip çıkmak için sorunu köşemde dile getirecektim…

Bu vesile ile bir kere daha rahmetle andığım merhum Başkanımız Salih Gök, yerel basında çıkan her habere çok duyarlıydı, hemen yazılı basın açıklaması yapacaktı…

Sorunun varlığını kabul edip, “Avrupa’da kalmış ve sorunları çok iyi bilen biriyim. Görevi devraldığımdan beri asla bir metre bile asbestli su borularını döşetmedim. Bunların kanserojen olduklarını biliyorum. Ancak bizden önceki yönetimlerce bu borular çok kullanılmış. Hepsini değiştirecek imkanlarımız yok” mealinde yazılı basın açıklaması yapmıştı.

O zamandan beri bu sorunu sürekli gündemde tuttum. Her yönetimi mensubu olduğum çevre örgütü üzerinden de duyarlı olmaya davet ettim.

Onlarca makalem arşivde duruyor. Çok önemli oranda değiştirildi.

Ancak hala değiştirilemeyen asbestli borular var.

Sayın Valimizin değişik toplantılarda bu soruna vurgu yaptığını biliyorsunuz, zira yerel basında haber oldu. Geçen zaman sürecinde 8,5 KM’nin değiştirilmesini olumlu bir gelişme ve bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Bir yol haritası çıkarılıp, kamuoyundan destek istenmesini hep önermişimdir.

Batman’da kolon-bağırsak kanser hastaları fazla. Tüm asbestli boruların değiştirilmesi elzemdir. Atılan bu adımın devamının gelmesini diliyorum.