*Yaklaşık bir haftadır tüm dünyayı kasıp kavuran ‘Korona virüs’ salgınına karşı ciddi önlemlerin alındığı bir dönemde kuşkusuz ülkemizin 81 İl’inde de alınan önlemleri hemen her gün TV ekranlarından ve gazetelerden takip ediyoruz. İnternet habercilikte de şehrinde bir numara olan Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, ‘sorumlu gazetecilik’ ilkesiyle doğru haberleri okurlarıyla paylaşmaya devam ediyor…

*Batman Çağdaş’ın okurlarının kuşkusuz elektrik postamızdan gönderdikleri önemli mesajlar da var. Fakat gündem ‘Korona virüs’ olunca daha çok bu konuya odaklanıyoruz. Sakın, yanlış anlaşılmasın. Şehrimizin diğer sorunlarına da mümkün olduğunca yer veriyoruz ama öncelikli konu insan sağlığı olunca iş değişiyor. Şu hassas günlerde herkesin evlerine çekilmesi ve Sağlık Bakanlığı’nın tedbirlerine uyması gerekiyor…

ANLAMLI UYARILAR…
Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin bağlı olduğu Türkiye’de saygın iki basın kuruluşu var; bir Türkiye Gazeteciler Cemiyeti… Diğeri ise Türkiye Gazeteciler Federasyonu.

Önceki akşam whatsapp grubundan Türkiye Gazeteciler Federasyonu logosunun bulunduğu paylaşım anlamlıydı:

“Siz habersiz kalmayın diye biz dışarıdayız. Siz evde kalın. Lütfen Sağlık Bakanlığı’nın tedbirlerine uyalım…”

Son günlerde Batman, en sakin günlerini yaşıyor.

Bir hafta öncesine kadar kaldırımlarında bile geçebilmek için yayaların istemeden omuz omuza değdiği Atatürk Parkı’nın çevresinde artık in-cin top oynuyor.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü’nün de dikkat çeken bir uyarısı vardı:
“Panik yok. Tedbir var. Yeni korona virüs riskine karşı ellerimizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayalım…”

Yine reklam billboardlarına Sağlık Bakanlığı’nın kamu yararına olan 14 maddelik uyarısı var.

Bu uyarılara dikkat eden edene…

İYİ Kİ VARSINIZ…
Sağlık Bakanı’nın önceki gün TBMM’de alkışlattığı ‘Sağlık Teşkilatı’ için de diğer illerde olduğu gibi Batman’da da anlamlı bir etkinlik vardı.

Batmanlılar, 21.00’de balkonlara çıkarak, bu zor günde bizler için çalışan sağlık emekçilerini alkışladı.

Üç gün süren etkinlikte böylece Batman Sağlık emekçilerini unutmadı.

Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, twitter’den o anlamlı desteğe teşekkür ediyor:

“Batmanlılar, Sağlık Teşkilatını alkışlıyor. Doktorundan hemşiresine, Ebesinden hemşiresine kadar… Hepiniz iyi ki varsınız. Teşekkürler sağlık kahramanları… Teşekkürler Batman…”

İBADET YERLERİ KAPALIYDI
Diyanet İşleri Başkanlığı, korona virüs salgını önlemleri kapsamında dün ki Cuma namazı ve Miraç Kandili nedeniyle ibadet evlerinin kapalı tutulmasını kararlaştırdı.

Bu karara, Kuran kursları ve yurtlardaki mescitler de dahildi.

Dün öğle namazının ardından vatandaşlar Cuma namazlarını evlerinde kıldı.

Yıllar sonra ilk kez korkunç bir salgın karşısında ibadet evleri bile kapalı tutuldu.

Kuşkusuz bu önlemler, korona virüs salgınına karşı alınıyor.

Batmanlıların çoğu evlerine çekildi artık.

Dün öğle saatlerinde bile sokaklar boştu.

DUYARLI İŞYERİ SAHİPLERİ DE VAR
Korona virüse salgınına karşı tedbir amaçlı işyerlerinin kepenklerini kapatan esnafı düşünen işyeri sahipleri de yok değil.

Geçici bir süre işyerlerini kapatan bazı esnafların imdadına yetişen mülk sahiplerinin, kapalı oldukları sürede ‘kira’ almayacak olması esnafa önemli bir destek.

Bakın, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Salih Kaplan ne diyor:

“Şu günlerde herkesin şu illet salgına karşı bir birine destek de bulunması gerekiyor. Kimsenin fırsatçılara taviz vermemesi şarttır. Çağrımıza yeşil ışık yakın mülk sahipleri bizi oldukça memnun etmiştir. Meydan Mahallesi başta olmak üzere şehrin bazı bölgelerinde bazı mülk sahiplerinin, salgın hastalığa karşı tedbir amaçlı işyerini kapatan esnaftan kira almamasını oldukça anlamlı buluyoruz. Oda olarak örnek davranışta bulunan bazı işyeri sahiplerine plaket vermeyi kararlaştırdık. Çağrımıza olumlu yanıt veren mülk sahiplerine teşekkür ediyoruz.”

İşte şu günlerde güzel şeyler de oluyor dedirtecek haberler de bunlar…

******

OKURDAN GELENLER
Batman Çağdaş Gazetesi okurları, şehrin çözüm bekleyen bazı sorunlarını da bize anımsatmadan edemiyor. İşte bize gelen birkaç mesaj:

Gülcan Adalı: “Şimdi anlıyoruz ki, 500 yataklı yeni hastanesinin önemini. Bu hastanenin hemen inşaatına başlanması lazım. Yetkililer tarafından bu konu hemen halledilmeli. Bir an evvel bu yatırımın inşaatına başlanılması şarttır.”

Halil Keskin: “Neredeyse milletin ölüm haberinin altına 500 yatak kapasiteli hastanenin durumunu soracak bazı çevreler var ne yazık ki. Ne hallere düştük?”

Neriman Alagözcü: “Batman’ın önemli sorunu sağlık sektörü. 6 Yıl önce söz verilen 500 yataklı yeni hastaneye başlansaydı, şimdi bitmişti. Bugün ne kadar acil bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Gereksiz yer tartışmaları yüzünden bu yatırım gecikti. Artık yetkililer, bu hastane yatırımı için çalışmaları hızlandırmalı. Geçmişi artık sorgulamanın gereği yok. Önümüze bakmalıyız, Batman halkı hastane inşaatının başlamasını istiyor.”

Ramazan B: “Arif Arslan bey. Elinize sağlık. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Akyürek Mahallesinin yol güzergahı kapanınca, şehrin bir ana damarı kesilmiş oldu bence. O zamanlar TPAO yoğun idi şimdi ise TPAO da küçüldü. Şimdilerde yolun tekrar açılması bence şehre yeniden hayat verir.”

Okurlarımızın bu uyarılarıyla evinizde güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın…