Trafik kazalarında yaşadığımız can kayıpları artık dayanılamayacak boyutlara ulaştı. Bu konudan herkes muzdarip herkes yaralı.

Her yıl milyonlarca liralık maddi kayıp ve binlerce ölümlü kazanın onbinlerce yaralamanın olduğu bu alandaki çalışmaların artırılması ve bu kayıplara dur demenin zamanının geçtiğini belirtmek gerekiyor.

Çok aşırı hız ve dikkatsizlik kazaların meydana gelmesine sebep oluyor. Aşırı hız ve dikkatsizlik nice canları alıyor. Araç sürücüleri direksiyonun başına geçtiği zaman ayrı dünyalara giriyorlar. Kaza olmayacakmış gibi havalara giriyorlar. Konforlu araba, aşırı hız, acelecilik ve dikkatsizlik bunu neticesinde gözyaşı ve hüzün getiriyor. Üzülmek çare değil. Bu tür trafik canavarın önüne geçmek için, tedbirli, dikkatli olmak, metanetli, acele etmeden trafik kurallara uyarak araç sürmek gerekir..

Ancak mesele sadece alınacak tedbirlerle bitmiyor. Uygulamada da herkesin birbirine yardımcı olması ve kurallara uyması gerekiyor. Çünkü trafik kazalarının büyük bölümünün kurallara uymamaktan kaynaklandığı ortaya çıkan istatistiklerden belli olmaktadır. Bazen insanların elinde olmayan nedenlerden dolayı kazalara olabilmektedir ancak genele bakıldığında kurallara uyulmadığı için bu kadar fazla kayıp verildiğini görmekteyiz.

  • Aşırı hız
  • Hatalı sollama
  • Alkollü araç kullanımı
  • Emniyet kemeri takmama
  • Araç bakımının yapılmaması
  • Araçta arıza ve eksiklik bulunması
  • Ehliyetsiz araç kullanımı
  • Yol yapım hataları
  • Uykulu araç kullanımı vb. nedenlerle her gün onlarca vatandaşımız yaşamını yitirmektedir.

Peki, bu önlenebilir mi?

Evet önlenebilir. Biraz dikkat, biraz hassasiyetle bu kazaların en az yüzde doksanlık bölümü önlenebilir.

Sürücülerin birçoğu acemilik çektikleri için kaza yapıyor. Her ne kadar ehliyet alınması için işler zorlaştırılmış ve özel sürücü kursları ile mesele çözümlenmeye çalışılmış ise de buralardan sürücü belgelerini alan sürücülerin yeterli eğitimi alamadıkları gözlemlenmektedir. Bu nedenle özellikle pratik çalışmalara ağırlık verilmesi ve sürücü adaylarının trafiğe katılmadan önce yeterli sürüş süresi kullandırılmalıdır.

Peki bu yetecek mi bu da yetmez sürücülerin araç kullanırken acele etmemeleri gerekir. "Acele eden ecele gider” sloganını kullandıkları halde buna uymayan sürücüler her gün onlarca insanın ve belki de kendi yaşamlarının yitirilmesine neden oluyor.

Bir kemer takmamanın, hatalı yapılan bir sollamanın maliyetinin ne olduğu ortadadır.

Trafik kazalarında yaşanan bu durumun sadece kader olmadığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Bu acılı olayların büyük bir bölümünün dikkatsizlikten ve kurallara uymamaktan kaynaklandığını da biliyoruz. O halde bu durum elbette önlenebilir veya en az seviyeye indirilebilir.

Geçen hafta Batman ilimizde yürekleri yakan trafik kazası yaşandı. Batman-Beşiri karayolunda meydana gelen trafik kazasında 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız ise yaralanmıştı. Ölenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Bir anlık dalgınlık, biraz daha zamandan kazanma hırsı böylesi acı tabloların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Bu durumda her şeyi trafik canavarına yükleyemeyiz. Kurallara uymak için elimizden geleni yapmamız lazım. Yoksa daha çok acı yaşamaya devam ederiz.