*1984’ün Yerel seçimler öncesiydi. Yayın hayatına başlayan Batman Çağdaş Gazetesi’nin sahipliğini ağabeyim merhum Enver Arslan yapıyordu… Ben de Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlenmiştim. O dönemler ‘Bağımsız’ adayla birlikte 8 Belediye Başkan adayına sayfalarında yer veren Batman Çağdaş, o ilkel şartlara rağmen bir ilke imza atmıştı…

*1984’ün Mart’ın ikinci gününde yayın hayatına başlayan Batman Çağdaş, seçim havasını objektif bir şekilde okurlarına duyurmuştu. Batman’ın duayen gazetecilerinden merhum Haluk Yargıcı’dan mesleği öğrenen ağabeyimiz Arslan, petrol kentinin yeni bir gazeteye ne kadar gerekli olduğunu çıkardığı ‘Batman Çağdaş’la kanıtlamıştı… Arslan’ı, elim bir trafik kazasında kaybetmiştik, birkaç gün sonra vefat yıldönümü, aradan 28 yıl geçti ama acımız hala taze…

İLKEL ŞARTLARDA BAŞARILI GAZETECİLİK
Tam 37 yıl öncesinin yerel seçim öncesinde yayın hayatına başlayan Batman Çağdaş’ın kurucusu duayen gazeteci ağabeyimiz merhum Enver Arslan’la, köklü bir gazetenin temel harcını atmıştık.

O dönemlerin seçim öncesinde oluşan havayı objektif şekilde değerlendiren gazete Batman Çağdaş’tı.

Ağabeyim Arslan gazetenin sahipliğini, ben ise Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlenmiştim.

İlkel şartlarda yerel bir gazeteyi çıkarmak her babayiğidin harcı değildi.

Hele hele el dizgisiyle hazırlanan ve el pedalıyla gazete çıkarmak…

Hiç unutmuyorum;

İlk baskıda 1500 tiraj yapmıştık.

Ardından da Salı ve Cuma günleri çıkardığımız Batman Çağdaş’ın tirajı 1000’inin altına düşmedi.

Batman’ın merkez nüfusu ise 120 binlerdeydi.

İnsanlar her yerde yerel gazete okurdu.

Gazetenin önündeki ‘Duvar Gazetesi’ görsel medyaya haber olurdu.

İşte o ilkel şartlarda böyle başarılı bir gazetecilik vardı.

ARSLAN, KARARLIYDI
Batman’ın ilk gazetecilerinden duayen gazeteci merhum Haluk Yargıcı’dan mesleği kapan ağabeyimiz Arslan, bu işin mektebini okumamıştı ama bu şehre kaliteli gazetecilik getiren örnek insandı.

O zamanlar Türkiye çapındaki ödülleri veren Başbakanlık Basın-Yayın Genel Müdürlüğü’nden Batman’a ilk ödülü de getiren Enver Arslan’dan başkası değildi.

O zamanlar yaptığımız haberlerle petrol emekçileri başta olmak üzere Batman’ın sesi olmaya çalışıyorduk.

Arslan, Batman’ın yerel medyasına ilkleri yaşatmaya kararlıydı.

El dizgisinin ardından Entertip dizgi makinesini getirdiğinde de günlerce konuşulmuştu.

Ofset ve bilgisayar sistemiyle de ilk buluşan gazete; Batman Çağdaş’tı.

1980 Darbesi öncesinde de Batman Doğuş ve Yeni Zaman Gazeteleriyle birlikte 10 yılı aşkın süreyle yerel medyada kader birliği yaptığım ağabeyim Enver Arslan’ın aramızdan ayrılışının yarın 28’nci yılı.

29 Kasım 1992 tarihinde Dövecik (Malegir) köyü yakınlarında geçirdiği trafik kazasında, ömrünün henüz baharında kaybetmiştik duayen gazeteci ağabeyimizi…

Dile kolay yaklaşık 40 yıldır bir zaman içeren bu yayın organının başında halen Yazı İşleri Müdürlüğü görevini sürdürürken, aramızda olmayan emekçileri hatırladığımızda onları rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Merhum ağabeyimiz Enver Arslan’ın ardından Batman Çağdaş’ın ilk köşe yazarlarından Yaşar Koray, dizgi operatörü Yavuz Usta ve Baskı Operatörü Turgay Usta’yı da kaybetmiştik.

Bir okul gibi onlarca gazetecinin yetiştiği Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, hala üstat Enver Arslan’ın ilkleri doğrultusunda yayın hayatını sürdürüyor…

HALKIN İÇİNDE BİR GAZETECİYDİ
40 Yıl önce yerel gazete çıkarmak öyle kolay bir iş değildi.

Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan’ın unutamadığım anılarından biri de 12 Eylül 1980 Darbesi’nde Yeni Zaman Gazetesi’nin kapatılmasının ardından çaresizce ‘Eski Tekel Caddesi’ diye bilinen şimdi ki Gülistan Caddesi’ndeki Matbaada çaresizce kaldığı andı.

Darbenin ardından bu mesleği bırakmadı.

Mesleğe küsmedi.

Yerel basın o’nun için bir tutkuydu.

O zamanlar Batman’ın bağlı olduğu Siirt Valiliği’ne dilekçe verdiğimizde ‘Çağdaş’ ismi yüzünden tam 1.5 yıl izin beklediğimizi hatırlıyorum.

Üstat Arslan’ın kuruculuğunu yaptığı Batman Çağdaş, neredeyse 40 yıldır bu şehre hizmet veriyor.

Sorunları gündeme taşıdığı gibi gündem oluşturan gazete de Batman Çağdaş’tır.

Batman’a Türkiye’nin saygın basın kuruluşlarından 100’e yakın ödül kazandıran bu yayın organı, Batman’ın ‘İl’ oluşundan Batman Üniversitesi’ne, Bölge Devlet Hastanesi’nden Eğitim-Araştırma Hastanesi gibi birçok sorunun çözümüne önemli katkıları oldu.

Meslekte üstadım Enver Arslan, yaşamı boyunca hep halk içindeydi, halkın yanındaydı…

Bir gün bile bu çileli meslekten uzaklaşmadı.

Zor şartlarda gazetecilik görevini en iyi şekilde yerine getirdi.

O bizim için hep ‘Duayen Gazeteci Arslan’dı.

Aradan 28 yıl geçse de öyle kalacak…

Allah rahmet eylesin…

Mekanı cennet olsun…