ARAMIZDAKİ FARK VE 500 YATAKLI HASTANE YETERLİ OLACAK MI?

Abone Ol

*Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artık birçok yerleşim birimlerinin imar planları masaya yatırılıp sorgulanır oldu. O felaketten ders alındı. Batman’ın 500 yatak kapasiteli hastanede izolatörle sağlam bir temelle, güçlü bir bina olacak…

*Yerel yönetimin meclis toplantılarında ‘İmar’ tadilatları neredeyse Belediye Meclis toplantılarının tüm gündem maddelerini işgal ediyor. Sanki Belediye Meclis tek görevi ‘İmar’ tadilatı yapmak. İmar elbette önemli ama bakın, diğer ülkelerde imar planları nasıl hazırlanıyor?

FELAKETTEN DERS ALMAK…
11 İl’i vuran büyük afetin ardından, birçok şehrin imar planları yeniden masaya yatırılıp sorgulanır oldu.

Batman Belediyesi de bir süre önce ‘İmar Planı’nda ciddi değişikliklere gitmişti.

Asma katların kaldırıldığı, betonarme tüm yapılarda ‘Radye Temel’ zorunluluğunun getirildiği Batman’da, bodrum katı da şart kılındı.

Batman’da inşaatına bir süre önce başlanılan 500 yataklı hastane izolatörle güçlü yapıya kavuşacak.

Olası bir depremde yeni hastane kolay kolay yıkılmayacak.

Nedense yerel yönetimlerin meclis toplantılarında; ‘İmar’ tadilatları neredeyse tüm gündem maddelerini işgal ediyor. Sanki Belediye Meclisi’nin tek görevi ‘İmar’ tadilatı yapmak.

Bir süre önce hayatını kaybeden ünlü Profesör İlhan Başgöz’ün yaygın medyada yayınlanan bir yazısı dikkat çekiciydi.

Uzun yıllar Amerika’da yaşayan Başgöz, orada imar planlarının nasıl hazırlandığını ve korunduğunu şöyle anlatıyor:

“Uzun zamandır ABD’nin bir şehrinde yaşıyorum. Burası 70 bin nüfuslu küçük bir şehir. Her tarafı yemyeşil, en işlek caddeler, en yoksul mahalleler bile. Evlerinin çoğu iki katlı ve bahçeli. Şehrin dört yanı ormanla çevrili. Nedir bu yeşilin sırrı diye hep düşündüm. Sonra bir olayla karşılaştım. Yeşilin kimin ve hangi usullerle korunduğunu öğrendim. Sizinle paylaşmak istiyorum.”

“NEDEN GÜZEL ŞEHİRDE YAŞADIĞIMI O GÜN ÖĞRENDİM”

Bilim adamı Prof. Başgöz, ABD’de yapmak istediği bir ev için yaptığı başvurunun red edilmesini  de şöyle özetliyor:

“Bir göçmen kuşu olduğumu, kentin bizi çok iyi karşıladığını, iki kızımın burada eğitildiğini, hiçbir kanunsuzluğa katılmadığımı, vergimi düzenli ödediğimi, bir eğitim kurumunda şehre hizmet verdiğimi Belediye’ye anlattım. Dinleyenler ‘-Çok etkili oldu, karar olumlu çıkacak’ dediler. Karar bildirildi. İlkin kentin kanun ve nizamlarına uyma gayretiniz için kibar bir şekilde teşekkür edildi. Sonra isteğimizin reddedildiği açıklandı. Sebep de şuymuş. Oturduğumuz bölgede bizimkine benzer çok arsa varmış, bize iki ev için müsaade verilirse, öbür sahipleri de iki ev için başvururlarmış. Bize olur deyip onlara olmaz diyemezlermiş. Oralarda böyle geniş arsalara da ikişer ev yapılırsa, şehrin yeşillikler içindeki görüntüsü bozulur, güzelliği gölgelenirmiş… Ben bu karara sevindim. İşlerini bu kadar ciddiye aldıkları, şehrin üzerine böyle titredikleri için içim neşeyle doldu. Bir şehrin güzelliğini korumak ciddi bir işmiş. Neden güzel bir yerde yaşadığımı o gün anladım.”

Umarız ki, Belediye Başkanlarımız ve Belediye Meclis Üyeleri, bu yazıyı okurlar da örnek alırlar…

500 YATAKLI HASTANE TÜM SORUNLARI ÇÖZMEYECEK

Kim ne derse desin, Batman’ın sağlık alanında durumu hiç de iyi değil.

Yatak ve doktor eksikliği nedeniyle hastaların bir bölümü çevre illere sevk ediliyor.

Batman’da birkaç özel hastane olmazsa, kamu hastaneleri tabiri caizse çökecek.

İlçeleriyle birlikte 700 bin nüfusa yakın şehir olan Batman’da 10 bin kişiye düşen hasta yatak sayısı bakımından Türkiye ortalamasının altında bulunmaktadır.

Hekim başına düşen nüfusta da Batman geride kalan iller arasında.

Yıllardır Batman’ın 500 yataklı Hastanesinin yapılması için büyük uğraş verdik. Temel aşamasındaki yeni hastanenin izolatör sisteminin de projeye eklenmesiyle 3 yıl gibi bir sürede tamamlanması hedefleniyor.

Batman’da yıllardır sağlıkta bazı sorunlar çözümlenemiyor.

500 Yatak kapasiteli hastane tamamlandığında belki de yatak kapasitesi yetersiz kalacak.

Şimdi de bu hastane ile yakınında yapılması kararlaştırılan Diş Hekimliği Fakültesi’nin de Tıp Fakültesi’nin altyapısına dönüştürülmeli.

Evet 500 yataklı hastane tamamlandığında bile ne hasta yatağı açısından ne de doktor sayısı açısından ortalamaya ulaşacağız.

Yeni hastanenin ‘Tıp Fakültesi’nin altyapısına dönüştürebilmek için yatak kapasitesini artırmaktan başka şansımız yok.

Sağlıkla kalın…