Birincisi özellikle katarakt ameliyatlarında akıllı lensler sıklıkla tercih edilir ve ameliyat sonrası gözlük ihtiyacını büyük oranda azaltırlar. İkinci olarak miyop, hipermetrop, astigmatı olan ve yakın görmesi bozulan (presbiyopi) 40 yaş üstü kişilerde, gözlüksüz bir görüş sağlamak için kullanılırlar" dedi.
Liv Hospital Samsun Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Serdar İlgüy, akıllı lensler hakkında bilgilendirdi. Akıllı lenslerin, göz içine ameliyatla yerleştirilen uzak, orta ve yakın görüşü düzelten çok odaklı (multifokal) lensler olduğunu söyleyen Opr. Dr. İlgüy, "Bu lenslerin kullanıldığı iki özel durum vardır. Birincisi özellikle katarakt ameliyatlarında akıllı lensler sıklıkla tercih edilir ve ameliyat sonrası gözlük ihtiyacını büyük oranda azaltırlar. İkinci olarak miyop, hipermetrop, astigmatı olan ve yakın görmesi bozulan (presbiyopi) 40 yaş üstü kişilerde, gözlüksüz bir görüş sağlamak için kullanılırlar" diye konuştu.
Opr. Dr. İlgüy, görme bozukluğu yaşayan kişilerde akıllı lens ameliyatı yapılacaksa öncesinde ayrıntılı anamnez alınması ve detaylı göz muayenesi yapılması gerektiğine dikkat çekerek, akıllı lens ameliyatının uygulanabileceği bireyleri şöyle sıraladı:
"40 yaş üstü yakın görmesi (presbiyopi) bozulan kişiler, katarakt hastaları; katarakt ameliyatı sırasında, gözdeki şeffaflığını kaybetmiş olan lens çıkarılarak yerine akıllı lens takılabilir, yüksek göz numaraları (miyopi, hipermetropi veya astigmatizm) nedeniyle lazer olamayan kişiler."