*Batman’ın 6024 nüfuslu Gercüş ilçesi, ünlü Mezrone üzümünden çok ‘Ağalar Diyar’ı olarak bilinir. Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, ‘Ağa’ unvanıyla bilinen Gercüş’ün ‘Misafirperver’ bir ilçe olduğuna dikkat çekiyor. Başkan Günaydın, “Yıllardır ilçemize hep ‘ağalar diyarı’ deniliyor. Bunun bir nedeni de misafirperver olmamızdan kaynaklanıyor. Gercüş’te her ev konuklarımıza bir otel, bir lokantadır” diyor.

*Gercüş ilçesinden ‘Geçmişten Günümüz’e çok sayıda bürokrat yetiştirdiğini belirten Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, “İlçemizde eğitim seviyesi çok yüksek. Okuyanımız da bol. Bu da azim, istek ve gayretten geliyor. Pandemi döneminde her yerde olduğu gibi bizde de eğitimde bir gerileme oldu ama şimdi o eski ortamı yakaladık” diye konuştu.

-Gercüş'e son yıllarda önemli hizmetler yapıldı. Gerek festivaller gerekse de başka etkinliklerle ve güzel hizmetlerle Gercüş adından söz ettiriyor. Bunu nasıl başardınız?

Köklü bir ‘İlçe’ olmamıza rağmen eksikliklerimiz çoktu. Seçilmeden önce ilçenin eksikliklerini tespit etmiştim. O eksikliklerin üzerinden projeler çıkardım. İnşallah bu projeleri de birer birer yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Kent ormanı projemiz bitmek üzere. Kapalı pazar projemizin yüzde 85 seviyesinde bitme aşamasında. Tekstil atölyesi projemiz de bitme aşamasında. Yine Gercüş ilçesinde 15 milyon lira maliyetle ‘Atık Su Arıtma Tesisi’ kurduk. Hizmete alınan tesis 20 bin nüfusa kadar arıtma yapıyor.

-Tekstil kentte kaç kişi istihdam edilecek?

İlçe girişindeki yapımına başlanılan ‘Tekstil Kent’te bin 500 metrekarelik alanda 150 kişi istihdam edilecek. Şuan da yüzde 70 bitme aşamasında. Havalar düzelirse çalışmalar tekrar devam edecek.

-Bir de GES,  yani ‘Güneş Enerjisi Projeniz vardı. Bu proje ne aşamada?

Bu projemiz hayata geçtiğinde, Belediyemizin elektrik masraflarını azaltacak. Şu an ilçelerimize su verirken elektrik masrafı yüksek oluyor. Tekrar sondaj kuyusu açılması yönünde DSİ’den talepte bulunduk. Şuan da bir sondaj çalışması yapılan kuyumuz bitti. Önümüzdeki günlerde bu kuyuda su çıkarsa bu suyu da ilçemizle buluşturacağız. Bu sene kurak geçiyor. Yağmur yağmıyor. Bizim bazı kuyularda yüzde 50 oranında su kaybı var. Bazı kuyularımız yüzde 80 civarında kurumuş. Geçen aylarda yine çalışmalarımız neticesinde bazı kuyular kazdık. DSİ’den 5 kuyu daha talep ettik. Peyder pey bu sondaj kuyularımızı açacağız. Yine konferans ve nikah salonunun da kaba inşaatını bu sene bitireceğiz. Geriye kalan projelerimizden bir tanesi de ilçe otogarı. İnşallah önümüzdeki süreçte Keçiören Belediye Başkanımız bize söz verdi. Yolağzı Mahallesi’ne bir park kazandıracaklar. Bu parkında bir an önce ilçemize kazandırılması için Keçiören Belediyesini önümüzdeki günlerde ziyaret edeceğiz.

-Konut Projesi ne durumda, kaç konut yapılacak?

TOKİ tarafından ilçemize 100 konut yapılacak. Yeri de Kaymakamlık bir kaç parsel belirledi. Neresi uygunsa oraya yapılacak. Talepler çok.

-Siz bir yandan da Gercüş’te göçün durması için de çok mücadele verdiniz. Dışarıdaki Gercüşlü ve bürokratlara hep sesleniyorsunuz. ‘Gelin Gercüş’ü hep beraber yaşatalım diyorsunuz?’  Gercüş Hasankeyf ile Midyat arasında sıkışmış bir ilçemiz. Bu iki antik ilçe arasında bir konaklama ya da tesis yapmayı düşünüyor musunuz? Ya da yatırımcılara bir mesajınız var mı?

Dışarıdaki hemşehrilerimiz bayağı zaman ilçeden çıkmış olsalar da bayram ve özel günlerde buralara geliyorlar. Çoğu gittikleri büyük şehirlere yerleşmiş durumda. Düzenlerini kurmuş durumdalar. Bir zamanlar genç nüfusumuz fazlaydı. Onlar da batıya gittiler. Burada iş kurmak isteyen bütün yatırımcılara elimizden gelen yardımı ve desteği vereceğimizi ifade etmek isterim. Dışarıdaki hemşehrilerimizi ve yatırımcıları buraya yatırım yapmaya davet ediyorum.

-İlçenin nüfusu ne kadar?

6 bin 64 merkez, toplam ise 20 bindir.

-Projelerinizle göçü durdurabildiniz mi?

Göçü bir nebzede olsa durdurduk ama projeler devam etmezse bu göç yine devam eder. Yatırım olduğu takdirde tersine de göç başlar. Şu anda başka tekstil firmaları gelip burada yatırım yapsa tersine göç başlar. Dışarıda çalışan Gercüşlüler gelip kendi ilçelerinde çalışır.

-Geçen sene güzel bir festival yaptınız. Bize festivalden biraz bahseder misiniz?

Sayın valimiz, Milletvekilimiz, Kaymakamlığımız, İl Başkanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Biz Kaymakam beyle gece yarılarına kadar bu festival için kafa yordum. Kaymakamlık ve ekibi de üzerine düşenin en iyisini yaptılar.

-Festivalde ne tanıttınız?

Festivalde ilçemizin ürünlerini tanıttık. Mezrone üzümünden bıttım sabununa kadar her şeyi tanıttık. Pestil, bulgur, tandır ekmeği ve cevizli sucuk gibi patentli tüm ürünleri sergiledik.

-Kaç bin ziyaretçi geldi?

O gün uçurtma festivali de vardı. Üzüm ve uçurtma festivali ayrı yerlerde oldu. Yaklaşık 6 bin ziyaretçi geldi. Bu festivalleri her yıl yapacağız ve gelenekselleştireceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl daha güzel festivallere imza atacağız.

-Gercüş’te hep iyi bürokratlar yetişiyor. Gercüş kültürlü ve okuma oranı yüksek bir ilçe. Bu ilçenin sırrı nedir?

Bu azim, istek ve gayretten geliyor. İlçemiz de eğitim seviyesi çok yüksek ve okuyanımız da bol.

-Gercüş’te Mezrone üzümünü geliştirmek ve patent almak için ne yapacaksınız?

Patent almak için girişimlerimiz olacak. Bize gençler lazım. Bağlarda çalışacak gençler lazım.  Herkes devlet işinde kolay işlerde çalışmak istiyor. Bakın gençlerimiz tarım ve hayvancılığa yönelseler hiç biri bir daha resmi iş istemez. Bizim ailede resmi işte olan yok. Tarım ve hayvancılığın iyi getirisi var. Bizim burada bir bağımız var. Bu sene en az 300 kilo pekmez elde ettik bağdan.

-Gercüş’te kaç bağ bahçesi var?

Gercüş’te 2000 dönümden fazla bağ var. Yaklaşık 2 bin ailenin de geçim kaynağı. Ağır olduğu için gençlerimiz bu işle meşgul olmak istemiyor. Tarım ve Hayvancılığı önemsiyorum. Dedelerimiz ve büyüklerimizin döneminde her evde en az 10 sürü vardı. Bu da yaklaşık 10 bin hayvana tekabül ediyor. Bugün Gercüş’te toplasan 2 bin hayvan yok. Büyükbaş hayvan sayısı 300’ü bile bulmuyor.

-Gercüş'ün bir de bir başka özelliği hep yatay mimari yerine dikey mimari göze çarpıyor.

İlçemizin zemini sağlamdır. Şuan da yerel yönetim müteahhitlere kolaylık sağlamasa buraya kimse gelip de bina yapmaz. Çivi dahi çakmaz.  Şuan 7 kata kadar veriyoruz. Tabi yasalar değiştikten sonra mevzuata göre kat sayısı belirleniyor. İlçemizde kaçak yapı da yok. Gercüş fiziki olarak da büyüyor ve güzelleşiyor.

-Temizlik konusunda da iyi bir ivme kazandınız. Personel sayınız yeterli mi ve her yere ulaşabiliyor musunuz?

Personel sayımız yeterli ve temizliği de iş makinalarımızla yapıyoruz. Artık insan gücü yerine makineler daha çok temizlik yapıyor. Şuan da 3 tane yol süpürge aracımız ve 2 tane de çöp toplama aracımız var. Çok şükür, temizlik noktasında ilçemiz iyi bir ivme yakaladı. Personelimiz de gayretle ve azimle çalışıyor.

-Belediye’nin borcu var mı?

Geçmiş dönemlerden kalma borcumuz var. Bizden her ay gelen paranın yüzde 40’ı kesiliyor. Otomatikman kesiliyor. İller Bankası’na borcumuz var ama personele borcumuz yok. Taksitlendirme ile borcumuzu ödüyoruz ama gelirimizin yüzde 40’ı kesilmeseydi, daha güzel hizmetler yapardık. Tabi ülke genelinde böyle bir sıkıntı var. Belediyelerin gelirlerinin artırılması gerekiyor.

-İlçede eski tarihi konaklar da var. Bu konakların turizme kazandırılması için çalışmanız var mı?

Bakanlığa projelerimizi sunacağız ve 5 tane tarihi konağın turizme kazandırılması için de çalışmalarımız olacak.

-2023 Yılında hedefiniz nelerdir? Farkındalık yaratacak çalışmalarınız olacak mı?

Saydığımız projeleri 2023’de inşallah Allah'ın izniyle bitireceğiz. İlçe otogarı projemiz için yer sıkıntımız var. Yeri de bulduğumuz anda projemizi hayata geçireceğiz.

- İlçede bir konaklama sıkıntısı da yok mu? Turistler gidip Midyat da konaklıyor.  Neden Gercüş de konaklamasınlar ki?

Burası Hasankeyf ile Midyat arasında bir köprü. Biz maalesef biz bundan yararlanamıyoruz. Güzel bir butik otele ihtiyacımız var. Öğretmen evimiz var ama o da ancak öğretmenlere yeter.

-Son olarak Gercüş denilince ağalar diyarı akla gelir. Neden ağalar diyarı deniliyor?

Ağalık misafirperverlikten geliyor. Gercüşlüler ağa değil, misafirperverdir. Yıllardır buraya ağalar diyarı deniliyor. Bunun nedeni de misafirperver olmamızdan geliyor. İlçede, Gercüş de bir dönemler ulaşımın büyük güçlülerle yapıldığı süreçlerde ilçeye gelenler konaklama yeri bulamayınca, camilere sığınırlarmış. Gercüşlüler ise camilerde kalan konukları alır eve götürür en güzel şekilde misafirleri ağırlardı. Ağalık buradan geliyor. Kimse otele ya da lokantaya gitmez. Zaten otel ve lokanta da yoktu. Her Gercüşlünün evi yabancılara aynı zamanda birer otel ve  birer lokantaydı.

- Son olarak bir mesajınız olacak mı?

Gercüş’ün daha modern ve yaşanılır bir kent olması için gence gündüz çalışacağız. Hedefimiz ilçemizi daha önce yapılmamış hizmetler ile buluşturmaktır. Gercüş’ü modern bir ilçe yapmak ve bütün eksikliklerini gidererek daha yaşanır bir ilçe yapmak için var gücümle çalışacağım.

Editör: TE Bilişim