Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra 4 buçuk milyon ton ile 2. sırada olan Türkiye’nin, karpuz ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Adana’da fideler, Karataş ilçesinde toprakla buluştu.
Sabah saatlerinden itibaren kumlu tarlalara gelen işçilerin bazıları toprağı düzeltirken, bazıları fide çukurlarına gübre yerleştirdiği toprağı, fide ekimine hazır hale getirdi. Dikilen fidelerin soğuktan korunması için üstleri naylonla kapatıldı. İşçilerin bin bir emekle diktikleri ve deniz kumunda yetişecek karpuzlar, hava sıcaklığının mevsim normallerinde gitmesi halinde Mayıs ayının ikinci haftasında hasat edilerek pazarda ilk tescilli karpuz olarak satılacak.
Üreticilerin önemli gelir kaynağı
Tadı, rengi, kokusu ve aromasıyla bilinen, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca da ‘coğrafi işaret belgesi’ verilen Adana karpuzunda yıllık yaklaşık 850 bin ton verim alınıyor ve en erkenci ürün olması sayesinde üretici için önemli bir gelir kaynağına sahip. Geçen sene 110 bin dönüm alanda ekilen karpuz bu sene yüzde 20 artışla 132 bin dönüm alanda ekilecek.