*Geçen hafta Demirbilek (Meymuniye) köyünde husumetli iki aileyi barıştırmak isterken kör bir kurşunun vücuduna isabet ettiği Raman aşireti ileri gelenlerinden ve sevilen kanaat önderi Ferit Özdemir, tedavi gördüğü Malatya’da tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Özdemir’i on binler, Demirbilek köyündeki aile mezarlığında son yolculuğuna uğurladı…

*Geride bıraktığımız Pazar, 8 Mart Dünya Kadınlar Emekçiler Günüydü. Bazı Kadın emekçiler, buruk bir şekilde günlerini kutladı. Bazıları ise günlerinden habersizdi. Batman Çağdaş’ın birinci sayfasındaki özel haberde 8 Mart Günü’nü tandır başında geçiren kadınların ekmek mücadelesi dikkat çekici…

SULH İNSANINI KAYBETTİK
Raman aşiretinin ileri gelenlerinden ve sevilen siması Ferit Özdemir, geçen hafta Demirbilek köyündeki Koçer ailelerinin sulhuna giderken; kör bir kurşunun vücuduna isabet etmesinin ardından kaldırıldığı Malatya’da tüm müdahalelere rağmen yaşama veda etmesi; tüm sevenlerini yasa boğdu.

Raman aşiretinin sevilen siması ve büyüğüydü Ferit Özdemir.

Kaldırıldığı Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nde iki gün yoğun bakımda kalan Özdemir’in sağlık durumu ciddi idi. Olayı duyan birçok çevre, Ferit Özdemir’in tedavi gördüğü Malatya’ya akın etmişti. Herkes o güzel insana duacıydı.

Cuma ve Cumartesi günleri onlarca kişi, Özdemir ailesinin bulunduğu Malatya’daki Turgut Özal Tıp Merkezi’ne akın etmişti.

Batman eski Milletvekili Faris Özdemir, ağabeyi Ferit Özdemir’in olayında çok ama çok sarılmıştı. Cuma günü sabah saatlerinde telefonla görüştüğümüzde, ağlamaklı bir ses tonuyla konuşurdu Özdemir:
“Cuma gününün hayrına ağabeyim için sevenlerinden dua bekliyoruz.”

Yine de bir umut, Batmanlı birçok seveni dua ediyordu Ferit Özdemir’e…

ACI HABER GELİNCE…
Cumartesi günü Batman’dan kalabalık bir kitle Ferit Özdemir’in sağlığını öğrenmek için gittikleri Malatya’da, gece saat 21.40 sıralarında ‘vefat’ haberini duyduklarında adeta donup kaldılar.

Güzel bir insan daha aramızdan ayrıldı.

Sevilen sima ve kanaat önderi Ferit Özdemir ile 1990’lı yıllarda o kadar güzel anılarımız oldu ki, hangisini bu sütunlarda yazayım ki?

Cumhuriyet Meydanı’na komşu olan o eski ofisinde sade vatandaştan üst düzey yetkili ve yetkisiz her şahısa gösterdiği o sıcak ilgi ve gülen yüzüyle Ferit ağabeyi unutmak mümkün mü?

Aktif siyasette olduğu dönemde bir araya geldiğimizde hep yakınırdı bize Ferit ağabey:

“Politika bana göre değil. Ben, bu işi uzun süreyle yapamam. İnsanları kıramam. Umutlandıramam. Bizler politika üstü insanlarız. Kim gelirse, o’na hizmet etmeyi bir görev biliriz. Büyüklerimiz bize böyle öğretti…”

Mütevaziliği ve duruşuyla güzel bir insandı Ferit ağabey.

Demirbilek (Meymuniye) köyünde ne acı olaylarla karşılaştı Ramanlı aşiretinin sevilen simaları.

O güzel insanları rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun…

Ankara’dan Batman’a geldiğinde Ferit ağabey, son yıllarda Çeşmebaşı (Serekaniye) köyündeki evinde kalırdı.

Sessiz ve sakin ortamı seviyordu Ferit ağabey.

Yürüyüşünü köyde aksatmazdı. Dostları ile sevdiklerini köyde ağırlardı.

Ferit ağabey, dün son yolculuğuna Çeşmebaşı (Serekaniye) köyünde uğurlandı.

Camide kılınan cenaze töreninin ardından aile mezarlığının olduğu Demirbilek (Meymuniye) köyünde gözyaşlarıyla toprağa verilen Ferit ağabey, hep sevenlerinin kalbinde olacaksın.

Mekanın cennet olsun…

8 MART MANZARASI…

Geride bıraktığımız Pazar ‘8 Mart Dünya Kadın Emekçiler’ Günüydü.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü gelince; 2004 yılını anımsarım hep.

Dönemin Batman Valisi, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala idi.

Eski Vali Ala’nın Batman’a davet ettiği konuklar arasında Duygu Asena ve gazeteci Nazım Alpman da vardı.

Şimdilerde aramızda olmayan Duygu Asena, Batman’da ilginç mesaj vermişti:
“Kadınlar Günü denince kırmızı güller, ‘Kadınlar, Kadınlarımız’ sloganları akıllara geliyor. Oysa kadınların gül falan istedikleri yok. Sadece eşitlik ve seslerinin gür çıkmalarını istiyorlar. Bir gün Türkiye’yi ve dünyayı kadınların kurtaracağına inanıyorum. Biz görebilir miyiz bilmiyorum ama gün gelecek kadın değerleri yükselecek…”

Yöremizde kadın hakları ne yazık ki istenilen düzeyden uzakta.

1984 Yılından itibaren her yıl birçok sivil toplum ve kadın örgütleri tarafından çeşitli etkinliklerle ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başladı… Birçok insan 8 Mart’ı kadınların hatırlandığı, onları mutlu etmek için yılda bir kez kutlanan gün olarak düşünür. Oysa 8 Mart, Kadınlara verilen hakların kutlandığı gündür.

Geride kalan 8 Mart Kadınlar Günü’nde; Batman’da ekmeği için tandır başında çalışan kadınlar vardı. Batman Çağdaş’ın özel haberinde, ekmek üreten o kadınların kendi günlerinden bile haberleri yoktu. Onların derdi; evlerine ekmek götürebilmekti.

Ve bir 8 Mart daha geride kaldı. Bazı kadın emekçilerinin buruk kutladıkları ‘Dünya Kadınlar Günü’nde ne yazık ki kenar mahalleler ile kırsalda manzara iç açıcı değil…