*Batman, henüz yeni ‘İl’ olmuştu. ‘Çe’yi atan Batman, ‘İl’ döneminin ilk yıllarında öyle sorunlarla karşılaşmıştı ki... Bir binada 6-7 kurum hizmet veriyordu. İl teşkilatları mevcut binalarında hizmet verince o dönemin yöneticileri, büyük fedakarlıklara kurumlarını adım adım İl teşkilatlarına dönüştürmeyi başarmıştı…

*29 Yıl önce Mardin’den Batman’a bağlandığında tarihi kent Hasankeyf de kasabalıktan kurtulmuştu. ‘İlçe’ olan Hasankeyf'teki bazı tarihi eserler, yıllar önce bugünden daha iyi konumdaydı. Son 20 yılda ise siyaset çok ama çok değişti... O eski siyasetçiler yerini bir bir yeni jenerasyona bıraktı. İşte bugün de Batman'ın beş farklı karesini sizlerle paylaşıyoruz…

ESKİ BAKAN’DAN GERİYE KALAN HATIRA
Eski Çevre ve Turizm Bakanı Işılay Saygın, hafta sonu hayatını kaybetti. Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığında 53. Hükümette ilk ‘Turizm Bakanı’ olarak görev yapan eski politikacılardan Saygın da hayata veda etti. 1999 Yılında Batman’a geldiğinde Devlet Bakanlığı yapan Işılay Saygın, Batman Valiliğinde dönemin Valisi Temel Koçaklar ve Batman eski Milletvekili Ataullah Hamidi ile eski Mobil tesislerinin dönüştürüldüğü 75’inci Toplum Merkezi’ne konuk olmuştu. 20 Yıl önce Batman’a gelen Bakan Saygın, öğrencilerin tiyatro oyununu tebessümle karşılamıştı. Yanında Vali Koçaklar öğrencileri alkışlamıştı. Bakan Saygın ve Hamidi ise öğrencilerinin hareketleri karşısında gülümseyen yüzleri objektiflerimize böyle yansımıştı.

1973-80 Yılları arasında Buca Belediye Başkanlığı ve 5 dönemde İzmir Milletvekilliğini yapan Saygın, 51, 52, 54 ve 55’inci hükümetlerde Devlet Bakanlığı yapmıştı. Akciğer sertleşmesi hastalığına bağlı solunum yetmezliğinden hayatını kaybeden eski Bakan Saygın, bugün memleketi İzmir’de son yolculuğuna uğurlanacak. 20 Yıl önce Batman’a gelen Bakan Saygın’dan geriye bu hatıra kare kaldı…

ARIZALI ARAÇLAR PARKI
1990'nın Ağustos'un ilk haftasında göreve başlayan Batman'ın ilk Valisi Tuncer Perçinler idi. Yıllarca Batman'ın bağlı olduğu Siirt, kendisinden koparılan Batman ile Şırnak'a makine parkındaki eski araçları göndermişti.

Şimdi ki Özel İdare’nin hemen karşısındaki ‘eğitim yuvası’ Köy Hizmetlerinin araç bakım-onarım yeriydi. Bir de o bölgeye sağlıklı su verilsin diye devasa bir su deposu yapılmıştı.

O dönemlerde yeni bağlanan ilçe ve beldeler, çiçeği burnunda il Batman'dan daha fazla hizmet beklentisinin içindeydi.

Siirt'in eski Köy Hizmetleri parkında ne kadar bozuk araç varsa gönderildiği 29 yıl öncesinin araç parkına bakın. İlk Vali Tuncer Perçinler o çalışmayan iş makinelerden yanıyordu; "Keşke bu bozuk makineleri göndermeselerdi de bunların tamiratına verdiğimiz paralarla yeni araçlar alırdık…"

İşte 90'lı yılların başındaki Köy Hizmetlerinin ‘Batman araç’ parkının manzarası. Dönemin ilk Köy Hizmetleri Müdürü Ahmet Eke, o arızalı araçları onarmak için makamından çok bu atölyeyi mesken edinmişti.

İLK TARIM MÜDÜRÜ ASLAN’DI
90 Yılı öncesinde yani Batman'ın ‘ilçe’ döneminde de Tarım Müdürlüğü yapan isim Fevzi Aslan'dı. Aslen Midyat'lı Aslan, Cumhuriyet Caddesindeki Tarım’ın o ilçe binasında hayata geçirdiği projeler, kentte günün konusu olurdu.

Aslan'ın ekibinde başarılı mühendisler vardı. Emin Canpolat, Alaettin Kaya, Celal Sünger ve Mehmet Can gibi dönemin ilk tarım mühendisleri, ‘ilçe’ döneminde Batman'a kazandırdıkları projeler, çiftçiler arasında konuşulurdu.

Batman ‘İl’ olduğunda da o ekip Fevzi Aslan'la çalıştı.

Aslan, 1994'e kadar dönemin Valisi Salih Şarman'la birlikte görev yaptı. Ancak bir proje yüzünden hem Valinin hem de Aslan'ın canı yanmıştı. Vali Şarman, cezaevinde yattı. Fevzi Aslan ise bir süre yurtdışına gitmişti.

Tarım Teşkilatının 90'lı yıllarda hayata geçirdiği dikkat çeken bir projesi vardı. O da Akça (Tilmiz’ köyü karşısında ‘Hindi palaz’ı çiftliğiydi. O tesis açıldığında yankı uyandırmıştı. Kümes hayvanlarını geliştirmesine yönelik o tesis; Batman'ın köylerine çok sayıda hindi palazı dağıtmıştı. O proje yarıda kalınca; o tesiste kaderine terk edilmişti.

Batman'ın ilk İl Tarım Müdürü Fevzi Aslan'ın da yarıda bıraktığı o projenin devamı gelmemişti.

30 YIL ÖNCE HASANKEYF
Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf şirin bir kasabaydı. 130 yıl süreyle başkentlik yapan ve farklı kültürlerin harmanlandığı o güzelim antik kentin makus talihi 1990'nın başında Batman'ın ‘İl’ oluşuyla  değişmişti. Hasankeyf yeniden ‘İlçe’ statüsüne kavuşmuştu. O dönemler tarihi eserler bu durumda değildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen heyetler, arkeolog ve bilim adamları, eserlerin korunabileceğine dair müjdeli haberler vermişti.

Fakat aradan geçen 30 yılda Hasankeyf de çok değişti.

Uzmanların yerinde korunabileceğine dair söyledikleri eserlerin yerinde şimdilerde yeller esiyor. 7 Eser artık yeni yerleşim birimine komşu oldu. Süleyman Koç Külliyesini bulunduğu alanda eski binaların bir bölümü ise belgelenerek, toprak altına bırakıldı. 1990'nın başında Ankara'dan gelen bir heyet, Süleyman Koç Külliyesinde incelemelerde bulunduğunda o anı dondurmuştuk. …Ve o eserin yerinde korunacağına dair uzmanların söylemleri ise havada kalmıştı.

SİYASETTE ÇOK DEĞİŞTİ
Son 20 yılda Batman ve ilçelerinde siyasetçilerin tamamı değişti.

O eski siyasetçiler bir bir aktif politikadan koptu.

Yıl: 1999.

Yer: Cumhuriyet Meydanı…

Yerel ve genel seçim bir aradaydı. CHP'nin Batman Milletvekili adayı Eşref Tarhan'dı. Belediye Başkan adayı ise Sıddık Terece idi. Seçim otobüsünün üzerine çıkan CHP'nin adayları ilginç söylemleriyle meydandaki kitleyi heyecanlandırmışlardı. Tarhan kalabalığa hitap ederken, yanı başındaki Başkan adayı Sıddık Terece ise meydandakileri selamlıyordu.

O seçim otobüsünün üzerindekilerin çoğu şimdi siyasette değil, hatta araları da bazıları hayatta değil.

Siyasetteki o hoşgörü ise fotoğraflarda kaldı.

Kısacası; son 30 yılda bu şehir her yönüyle değişti…