*1990 Yılında dönemin TPAO’dan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler idi. TPAO Kristal Park’ta Keçecilerin hem karesini çekmek hem de bazı sorulara yanıt alabilmem için ter içinde kalmıştım. Bir ara göz göze geldiğim Keçeciler sordu, ‘Sor bakalım genç gazeteci’ diye seslendi bana… O dönemlerde ortaya atılan ilginç iddialar vardı; ‘Güya petrol bulunuyormuş, ABD’liler ‘yok’ deyip kuyu kapatıyormuş. Eski Bakan gülümseyerek yanıtlamıştı; ‘Olur mu öyle şey. Her yerde petrol arıyoruz…’

*Bir de okurlarımızın elektronik postamıza gönderdiği mesajlardan da gelen bir kesiti daha sizlerle paylaşıyoruz. Umarız, mesajlar yerine ulaşır ve bu şehrin talepleri de karşılanır. Tıp Fakültesi’nden yeni hastaneye varan beklentiler de gerçekleşir. 610 bin nüfuslu Batman, çok şey hak ediyor…

30 YIL ÖNCEKİ ANI…
1990 Yılının ortalarıydı.

Batman, çiçeği burnunda bir ‘İl’di.

Bakanlar, Heyetler ve üst düzey bürokratlar peş peşe ‘Petrol Şehri’nin konuğuydular.

TPAO’dan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler idi.

Eski Bakan Keçeciler, ‘TPAO Kristal Park’ta ağırlanmıştı.

Keçeciler’in etrafında dönemin üst düzey bürokratları, TPAO Genel Müdürlüğü Müsteşarları ve de kalabalık bir heyet vardı.

Elimde Nikon marka makinemle fotoğrafını çekmeye çalıştığım eski Bakan Keçecilere bir de soru yöneltmeye çalışıyordum ama kalabalık işimi güçleştirmişti.

30 Yıl öncesinin fotoğraf karesinde de görüldüğü gibi eski Bakan, etrafındaki bazı bürokratlarla hem sohbet ediyor hem de vatandaşların taleplerini dinliyor.

TPAO’da yıllarca bitmeyen bir dedikodu vardı.

Rüyasında gördüğü petrolün olduğu yerini görmek isteyenler, tarlasını değerlendirmek için ‘hayali petrol’ ihbarı yapanlar, çatal-ağaç dalı ile petrol bulunduğunu iddia edenler, Türkiye’yi uydu fotoğrafıyla görüp nerelerde petrol olduğunu bilenler “Yabancılar geldiler, deldiler, petrolü buldular. Sonra kuyuyu kapatıp gittiler” diyenler konuyu dönemin Enerji Bakanlığı ile ilgili Bakanlıklara iletiyorlardı.

Halen temsilciliğini yaptığım Hürriyet Gazetesi, o dönemler bu konuyu bizzat TPAO’dan sorumlu Devlet Bakanı Keçeciler’e sormamı istemişti.

Kristal Park’ın salonunda fotoğrafını çektiğim Keçeciler’le göz göze geldiğimde bu iddiaları sordum. Gülümseyerek soruma şu yanıtı verdi; “Olur öyle şey. Bakın, bölgede karış karış petrol arıyoruz. Zaten petrol bulmak marifettir. Bulunmuş petrol denen şey, ekonomik olanıdır. TPAO farklı görür, yabancı firmalar farklı görür. Ama biz bulduğumuz her damla petrolü değerlendiriyoruz...”

TPAO’NUN ALTIN YILLARIYDI
Eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler döneminde TPAO tabiri caizse ‘Altın Yılları’ yaşamıştı.

Keçeciler, TPAO Kristal Park’ta sohbet ettiği dönemin yöneticilerine söylüyordu:

“Sondajı süren kuyuları yakından takip ediyorum. Müjdeli bir haberi aldığınızda gecenin ilerleyen saati bile olursa duymak isterim…”

Evet, Keçecilerin döneminde Türkiye Petrolleri belki de en güzel günleri yaşadı.

Eğitim ve yeniden yapılanma ile keşif rekoru ve üretim rekoru o’nun zamanında kırılmıştı.

Günümüzde de TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, bir rekora imza attı.

Bölge Müdürü Mustafa Demir ve ekibi, ilk kez Batman Bölgesi’nde günlük 35 bin varilin üzerinde petrol üretimine ulaştı. Genel Müdür Melih Han Bilgin, Batman Bölgesi’nin başarısını sosyal medyada da paylaşmıştı.

Konuyu daha fazla dağıtmadan TPAO’nun bir dönemler bağlı olduğu eski Devlet Bakanı Keçeciler, o zamanlar TPAO Genel Müdürü Özer Altan ile tam bir uyum içindeydi. Haksız terfiler TPAO’da yoktu. 29 Ay süreyle tek bir terfinin olmadığı TPAO’yu o zamanlar toplu erken emeklilik bekliyordu.

1992’den sonra startı verilen o emeklilik furyası, devasa kuruluşu küçültmeyle karşı karşıya bırakmıştı.

Kısacası, TPAO’nun o eski günleri film şeridi gibi gözümün önünden geçerken, eski Bakanlardan Mehmet Keçecilerle aynı karedeki fotoğrafımı görünce, 30 yıl öncesinde yaşadıklarımı bugün sizlerle paylaştım.

Kim ne derse desin Türkiye Petrolleri, bu şehre çok şey verdi.

Sosyal ve kültürel açıdan bu şehri ‘Kara altın’ın başkenti yapan bu büyük kuruluşun kıymetini bilmek gerek.

Bu şehrin her karış toprağında ve de taşında petrolcülerin emeği var.

Sağlıkla kalın…

************************

OKURLARDAN GELENLER

Batman Çağdaş okurları Sağlıktan Eğitime, Ulaştırmadan Tıp Fakültesine, Hasankeyf’teki teknelerden üst geçitlere varana dek petrol şehrinin ihtiyaç duyduğu sorunlara dikkat çekiyor. İşte okurlarımızın elektronik postamıza gönderdiği mesajlar:

Ö.B: “Her şeyden önce Batman’a Tıp Fakültesi lazım. Bu şehrin acil olan sorunları çözülmeli. Kasım ayında Batman’a gelmesi planlanan Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Tıp Fakültesi talebi iletilmeli.”

İ.A: “600 Bin nüfuslu Elazığ’da Şehir Hastanesi var. Yozgat ve Isparta’da Şehir Hastaneleri kuruldu. Fakat nüfusu bu illerden daha büyük olan Batman’da yok. Elazığ’da Tıp Fakültesi var, burada yok. Batman’da sağlık yatırımları hızlandırılmalı.”

M.A: “Batman-Hasankeyf  karayolunun Binatlı kavşağına kadar olan bölüm de bir an önce duble yola dönüştürülmelidir.”

S.B: “Şehir merkezinde park sayısı artırılmalı. Bazı cadde ve sokaklarda sağlı-sollu araçların park edilmesi, bu şehrin ne kadar parka ihtiyacının olduğunu gözler önüne seriyor.”

V.H: “Hasankeyf’te acaba tekne kaptanları eğitim almışlar mı? Yüzme biliyorlar mı? Geçenlerde Hasankeyf’te su alan teknedeki vatandaşların verilmiş sadakaları vardı. Oradan başka bir tekne geçmemiş olsaydı, işleri çok güç olacaktı. Bu işle ilgilenenler derhal tedbir almalı. Her zaman böyle şans olmaz.”

M.V: “Çevre yolunda yapılan üst geçitler iyi de. Yaşlı ve engelliler, üst geçitten geçmekte zorlanıyorlar. Bu geçitlere Karayolları Bölge Müdürlüğü bir de asansör kazandırmalı.”

Z.A: “Hasankeyf’te tekne turları için tedbir alınmalı. Yetkili mercilerin, bu işin üzerinde ciddiyetle durmaları gerek. Geçen hafta bir teknenin su alma olayı basit atlatılmış olabilir. Yoksa bu tekne turları bazı insanların hayatına mal olabilir.”

Zeki B: “Sayın Valim, bu Devletin sizin gibi dinamik, samimi insanlara ihtiyacı var. Allah sizin gayretinizi ve hizmet aşkınızı hiç azaltmasın. Sizden memnunuz.”

Burçak B: “Kayropratik uzmanı Mert Tokmak’ın yazılarını ilgiyle takip edenlerdenim. Kışa girmek üzereyken boyun ağrılarım başladı. Omurga ve boyun ağırlarına yönelik yazıları takip ediyorum.”

G.B: “Korona salgınından ötürü vücudumuzda hareketsizlikten dolayı ağrılar başladı. Batmanlı Kayropratik uzmanı Mert Tokmak’tan özellikle bu mevsimde bizi daha sık bilgilendirecek yazıları bekliyoruz.”