**Batman’ın ikinci Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’nın, Batman’a kazandırdığı ilk park, 70’li yıllarda TPAO’nun desteğiyle kente kazandırılmıştı. O park bir dönemler gençlerin dinlenebildikleri tek alandı. Batmanlılar, sıcak yaz mevsiminde TPAO tesisleri yerine Atatürk parkında dinlenirdi.

**Petrol tesislerinin ağırlıklı olduğu Site mahallesinde dönemin dinlenme yerleri o şirin kentin gözde alanıydı. Batman’ın altyapısını yıllar önce kurmayı başaran merhum Ramanlı bugünleri görmüş. Turgut Özal bulvarının genişliği, Esentepe gibi yerler 1960 ile 70’li yıllarda kente kazandırılmış.

BATMAN’IN İLK PARKI…
Merhum babası Sait Ramanlı’dan sonra iki dönem Batman Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Ramanlı, en son 1989 yerel seçimlerinde aktif politikaya veda etmişti.

Mekanı cennet olsun, Batman’da iz bırakan Belediye Başkanlarındandı Mustafa Ramanlı…

TPAO tesislerinin 1955 yılında hizmete açılmasıyla Ankara ve büyük kentlerdeki mahalle ayarında bir semtle Batman buluşmuştu. O semtte neler yoktu ki?

‘Site’ adını verdikleri mahallede parklar, yeşil alanlar, tenis kortları, yüzme havuzları o dönemler Batmanlıların gıpta ile izledikleri yerdi. Şehir bir anda büyüyünce o semte talep artmıştı. Özellikle yaz mevsimlerinde sıcaklardan kaçmak için Batmanlılar, Site mahallesini mesken tutardı.

TPAO yöneticileri, o kalabalığı önlemek için aldığı yasağa dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı büyük tepki göstermişti.

Merhum Ramanlı, bir süre TPAO tesislerinin kapısını kapattırmıştı.

Dönemin TPAO yöneticileri, merhum Ramanlı’nın taleplerine ‘yeşil ışık’ yakmıştı.

Batman’ın da sosyal tesislerden yararlanması için başta Atatürk Parkı olmak üzere Esentepe ve şimdi ki Öğretmen Evi’nin eğlence merkezine dönüştürülme düzenleme işini TPAO üstlenmişti. Sonra bu bina Öğretmen Evi olarak şehre kazandırıldı.

ŞEHRE NEFES ALDIRIYORDU
70’li yıllarda merhum Mustafa Ramanlı, Başkanlık görevine veda etmeden şimdi ki Turgut Özal bulvarına Atatürk Parkını kazandırdığında yer yerinden oynamıştı.

Siirt’e bağlı olduğu dönemlerde bile Batman, birçok hizmet’te İl’i sol’lamıştı.

Batmanlı gençler, TPAO tesislerine alternatif olarak yapılan tesislere akın etmişti.

Özellikle 70’li yıllarda Batman Lisesi’ne giden öğrenciler, boş zamanlarının büyük bölümünü Atatürk Parkı’nda geçirirdi.

Öyle güzel bir ortam vardı ki Batman’da…

Yem yeşil olan o Atatürk Parkı’nın manzarası görülmeye değerdi.

O dönemlerde bile Atatürk Parkı’nın yeşilliğinin korunması amacıyla yarım metreyi bulmayan ihata duvarı, bir vaha gibi Batman’ın ortasında duruyordu.

Atatürk Parkı, dünden bugüne pek de değişikliğe uğramayan yer oldu. Çevresinde yükselen binalar dışında Atatürk Parkı hep aynı manzarasını korudu.

Başkan merhum Ramanlı’nın eserleri hala duruyor.

LİSENİN LOJMANI BÖYLEYDİ…
Batman Lisesi’nin tarihi binası kadar Müdür ve Öğretmenlerin kaldığı lojmanlar da dikkat çekiciydi. Okul ile lojmanlar iç içeydi.

Zamanlarının büyük bölümünü okulda geçiren eğitimciler, yorgun-argın döndükleri lojmanlarda bile öğrencilerini izlerlerdi. Derslerin boş geçmemesi için bile bazen gönüllü olarak eğitim yuvasının yolunu tutan o fedakar eğitimcilerin başını efsane Müdür Gülpaşa Sezer çekiyordu.

İşte 70’li yıllarda Batman Lisesi’nin eski mezunlarından Şehmus Şeker ve Rauf Aydın’ın lisenin eski lojmanları önünde çektikleri hatıra kare.

Özetle; 70’li yıllarda Batman’a ilk yeşil alanı kazandıran Başkan merhum Mustafa Ramanlı, aynı zamanda Turgut Özal bulvarının şimdi ki halinin korunmasında büyük çaba sarf etmiş. Ne acık ki Batman’ı bugünlere getiren Mustafa Ramanlı ve babasının ismi bir caddede bile yaşamıyor.