*Batman’ın unutulmayan Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, 1968 yılında göreve başladığında kentin en büyük sorununun altyapı ve yol olduğuna dikkat çekmiş. İş makinelerinin olmadığı yerel yönetimde sıkıntıları aşabilmek için Ramanlı, büyük bir özveriyle çalışmış. Şimdilerde Turgut Özal Bulvarı’nın da eseri olduğu Ramanlı, o yıllarda çok daha fazla yol açılabileceğini anımsatmadan edememiş. Ramanlı öngörüsü olan bilge bir Başkan’dı.

*Batman Çağdaş okurlarının, son bir haftadır bize ulaştırdıkları e-maillerin bir bölümüne de yer veriyoruz. Farklı konuları yorumlayan okurlarımızın yazdıklarından bir kesiti de bugünkü köşeme alıyorum.

İKİ CADDE İLE TPAO ALANI ASFALTTI
1947 Yılında Raman Dağı’nda ‘kara altın’ keşfedildiğinde o dönemler varillere stoklanan asfaltı, Batman’dan önce alan iller Konya, Eskişehir ve komşu Diyarbakır’dı. MTA ve TPAO, o dönemlerde çok cüzi bir rakamla asfaltı bazı illere satmış. İmkanı olan şehirler, Raman’ın asfaltıyla altyapılarını tamamlamışlardı.

Batman Belediyesi’nde ise o dönemler imkanlar sıfır ve iş makineleri de yokmuş.

Kent merkezinin 25 bin nüfuslu olduğu dönemlerde dönemin Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı, yerel yönetimde yaşadığı sıkıntıları, görevden ayrılmadan önce derlemiş.

Bakın efsane Başkan merhum Ramanlı neler yazmış:
“Hizmetlerimizin başlıcalarından biri olduğuna inandığım yol çalışmalarında, başlangıçta iş makinelerini alabilme olanağından yoksunduk. Kentimizde iki petrol şirketi, Karayolları ve İl YSE Müdürlüğü’nün imkanlarından yararlandık. O dönemlerde görevi devraldığımda çarşı merkezinde 2 cadde ile TPAO sahası dışında asfalt yolumuz yoktu. Özellikle kent merkezine uzak mahallelerde yollar yoktu. Mevcut yollar da kışın trafiğe el vermiyordu. İmkanlar elverdikçe bir kısım önemli caddeleri asfaltladık. Bazı yollar da stablize ile kaplandı. 1976-77 yılları arasında Belediyemizin gelişen imkanlarıyla iş makinelerini alınca biraz rahatladık.”

“DAHA ÇOK YOLLAR AÇILABİLİRDİ”
 1968 ila 1977 yılları arasında Belediye’nin kısıtlı imkanlarıyla bu kentin altyapısının temelini atan merhum Ramanlı, imar çalışmalarında da zorlandıklarına dikkat çekmiş:

“O zamanlar Belediye’nin imar faaliyetleri için tek bir teknik elemanımız yoktu. Aydınlıkevler Mahallesi’nde açılmış bulunan yollar haricinde bir çalışma yapılmamıştı. Kentin imar planı yapılıncaya dek inşaatlar da hızla devam ediyordu. İmarı uyguladığımız Sağlık Mahallesi bu çalışmanın bir eseridir. Ancak halk arasında inşaat-ifraz alışageldiği gelişi güzel hareket etme serbestliği vardı. Bazı kanuni nizamları Belediye ‘de yerleşmesiyle büyük zorluklarla karşı karşıya kaldım. Bir yerde halkın iyiliği için halkı karşıma almak gibi bir durum söz konusu oldu. 1972 Yılında Kısmet Mahallesi’nde bir şekilde yapımına imkan görülmeyen dar sokaklara kısmen de olsa bir refahlık getirdik. Kısmet Mahallesi’ndeki Değirmen Caddesini imar planına uygun olarak trafiğe açtık.”

Şimdi ki Turgut Özal Bulvarı’nın da eseri olan merhum Ramanlı, sıkıntı yaşadıkları dönemde daha çok yol açabileceklerini de şöyle özetlemiş:

“Çok önemli bir konuya değinmeden geçmeyeceğim. İmar faaliyetlere başladığımızda Diyarbakır caddesi (Turgut Özal Bulvarı) gibi daha çok yeni yollar açılabilirdi. Maalesef Belediye’nin daha önce trafiğe açtığı yollar için açılan davaların sonucu Belediye mahkeme kararlarıyla arsa bedeli ve mahkeme masrafları gibi ödemelere de mecbur bırakıldı. İstimlak beldelerinin çok önemli bir meblağı eskiden trafiğe açılan yollara ödendi, İstimlak’sız açılan yollar yasal hale getirildi.”

Kısacası öngörülü ve bilge Başkan merhum Ramanlı, bu şehir için kısıtlı imkanlarla 10 yıla çok şey sığdırdı…

****************************

OKURLARDAN GELENLER
Hafta içinde Batman Çağdaş okurları bize gönderdikleri bir kesit mesaj gönderdi. Bu mesajların noktasına virgülüne dokunmadan aynısını köşeme alıyorum.

İşte okurlarımızın yazdıkları

Cemil Manap: “Batman’da eski yöneticilerin isimlerinin yaşatılmasına yönelik önerileriniz çok güzel. Bu çalışma bir vefa örneği olacak. İnşallah uygulanır. Batman Çağdaş’a teşekkürler.”

A.B: “Biraz da Batmanlı öğrencilere sahip çıkmayan iş dünyasına çağrıda bulunursanız, memnun kalırız.”

Haluk Koçbaş: “Yapılacak 500 yatak kapasiteli hastaneye geçmişte bu şehre hizmet veren simalardan birinin ismi verilmeli.”

Mustafa Atuğ: “Batman eski Milletvekili Faris Özdemir yazdığınız gibi bir sulh adamı. Her Batmanlıya mutlaka bir iyiliği ve de faydası dokunmuştur.”

B.B: “Fıstıkçılık alanları daha da artmalı. Artık buradan işçiler gurbete gitmemeli. Herkes ekmeğini memleketinde kazanmalı. Gidenler de tatil için gitmeli.”

Yavuz V: “Valla bu Valiyi sevdim. Vali bey adam gibi adam. Böyle Valiler bir daha gelmez. Değerli bir Valimiz güzel şeylere imza atıyor. Sahip çıkmak lazım.”

Süleyman A: “Husumetli aileleri barıştıranları kutluyoruz. ‘Artık kan akmasın, analar ağlamasın’ diye mücadele eden herkesin Allah hayrını kabul etsin. Kimse babasız, ağabeysiz kalmasın. Aileler dağılmasın. Gençler hiç yok uğruna ölmesin.”

Ahmet Bezek: “1949 Doğumlu merhum meslektaşım Batman Belediyesi eski zabıta amirlerinden Naif Yıldırım’ın vefatını her gün takip ettiğim Batman Çağdaş’tan öğrendim. Arkadaşımın vefatı beni derinden etkiledi. Mekanı cennet olsun. Ailesine sabır diliyorum.”

Muzaffer A: “Korona virüs salgınında son dönemde toparlanan Batman’da, yaklaşan sonbahar mevsiminde herkes maske-sosyal mesafe ve hijyen kuralına dikkat etmeli.”

Adnan M: “Kaçak yapıların yıkımının gündemde olduğu şu günlerde daire satın alırken, ruhsat ve tapu v.b. gibi resmi işlemlere bakmak gerek. Mağduriyet varsa ne yazık ki, bazı daire sahipleri kendilerini mağdur etmiştir.”

Emin Güven: “Bize Batman’ın eski günleri yaşatan ve nostalji sayfasıyla bizi geçmiş günlere götüren Batman Çağdaş’a teşekkürler.”

Muhammed A: “500 Yatak kapasiteli Batman’ın yeni hastanesindeki gelişmeleri bizlerle sürekli paylaşan Batman Çağdaş ekibi ile Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’a teşekkür ediyoruz. Bir de yeni hastanenin hızlandırılmasında emeği geçenlere de şükranlarımızı sunuyoruz.”