*1972 Yılında Günaydın Gazetesi “Güneydoğu’da Sel” diye manşet attığı haberde Batman’da yaşanan tahribata dikkat çekilmiş. Tam 49 yıl öncesinin kış mevsiminde yaşanan yağışlarda Batman ve çevresindeki 500 ev sular altında kalmış. 19 Mayıs ve Aydınlıkevler’de yıkılan evlerin fotoğrafları Günaydın Gazetesi’nin yarısını kaplamış…

*Petrol şehrinin bugünü de dününe benziyor aslında. 50 Yılı aşkındır ıslah edilemeyen İluh deresi, 5-10 yılda bir yağan şiddetli kar’a teslim olan bir şehrin bu tablosu galiba değişmeyecek gibi. Yıllar önce yaşanan sorunlar neyse şimdi karşımızda duruyor. Neredeyse çeyrek asır geçmiş, ne yazık ki değişen bir şey yok… 

SORUNLAR ‘BAS, BAS’ BAĞIRIYOR
Günaydın Gazetesi 1972 yılında ‘Güneydoğu’da sel’ diye manşet atmış.

49 Yıl öncesinin kış mevsiminde yağışlara teslim olan bölgede en fazla tahribatın yaşandığı kentlerden biri ‘Batman’ olmuş…

O zamanlar bölgedeki şiddetli yağışlar, Batman ve çevresini göle dönüştürmüş, sel suları kent merkezinde 20 evin yıkılmasına neden olmuş.

Geçen yılın son aylarında kaybettiğimiz Batman’ın eski gazetecilerinden merhum Hüsamettin Turan’ın haberini buraya da almak istiyorum…

Bakın bir zamanlar Batman’ın ‘Tanju Korel’i lakabıyla bilinen merhum Hüsamettin Turan’ın haberinde neler yazılmış;
“19 Mayıs ve Aydınlıkevler mahallelerinde suların tahrip ettiği oturulamaz hale getirdiği evler…” yazılı fotoğraf altı yazılar dikkat çekiyor. Benzeri sel felaketi 2006’nın Kasım’ın da yaşanınca aslında doğal felaketler bize, yıllar öncesinde de ‘geliyorum’ demiş.

Günaydın Gazetesi’nin tam 49 yıl önce belgelediği o fotoğraf altı yazıları dikkat çekici. O dönemlerin Dodge pikap ve eski arabalar yollarda kalmış.

İluh Deresi, Batman Çayı ve Dicle nehrinin yer yer taşıması sonucu büyük tahribat yaşanmış. Sulara gömülen araçları görüntüleyen Günaydın Gazetesi’nin eski muhabiri merhum Turan, büyük bir habere imza atmış.

Askeri Birlikler, Belediye ve Emniyet Teşkilatının kurtarma çalışmalarıyla zor durumda kalan vatandaşların evleri boşaltılmış.

Evet, yıllar önce bu şehir şiddetli yağışlara hep hazırlıksız yakalanmış.

2006 Yılında da o yıkıcı sel felaketi 11 can’ımızı aramızdan almıştı.

Doğal afetler adeta 15-20 yılda bir “GELİYORUM” diyor bize.

KAR YAĞIŞININ ARDINDAN
Ama aradan yıllar geçiyor değişen bir şey olmuyor.

Ne önlem alan var ne de vatandaşları uyaran.

Yıllar sonra şiddetli kar yağışının ardından Batman kent merkezinin cadde ve sokakları kar ve sudan geçit vermiyordu.

Kar ağırlığını kaldıramayan ve devrilen ağaçlar.

Gülistan Caddesi’ne komşu sokakta kar’dan zarar gören yüzlerce şemsiye.

Ve kar sonrası şemsiyelerin olmadığı bir güzergah manzarası esnafları şaşkınlık içine bırakmıştı.

Kar ağırlığını kaldıramayan çatı ve işyeri kepenkleri...

Etkili yağışın olduğu o gece şu yapabilirdi.

İlgili kurum ve kuruluşlar,  yağmur ve kar yağışına karşı vatandaşları uyarılabilirdi.

Yıllardır nedense hep aynı sorunlar karşımıza çıkıyor.

Aynı sorunlarla boğuşuyoruz hep.

Her doğal afet sonrası aynı şeyler konuşuyoruz, tartışıyoruz.

Bir şey de değişmiyor aslında...

YAŞAYAN TARİHİ KAYBETTİK
14 Haneli İluh’u, petrol şehrinin dününü bize anlatan, bu şehrin ilk kasaplarından merhum Felek Koyuncu’nun oğlu ve bir zamanların ‘Ağır Ağabey’ini kaybettik.

Merhum babası gibi Batman’ın ilk esnaflarından birkaç kişiden biri olmasına rağmen mütevaziliğiyle tanıdığımız Nuri Koyuncu 82 yaşında vefat etti.

Sadece bu şehrin dününe dair anlattıklarıyla değil, Batman’ın ilk matbaacılarından merhum Abbas Koyuncu’nun aynı zamanda amcasının oğlu olan Nuri Koyuncu ile geçen yıl yaptığım röportajda söylemleri beni çok etkilemişti.

1955 Yılında Batman Rafinerisi kurulunca İstanbul ve Ankara’dan trenle Batman’a gelen tersanelerdeki boru ve kaynakçı ustalarından sanatkarlığı öğrendiklerini anlatmıştı.

1950’li Yılların başında Siirt’ten Batman’a gelirken, yaşadıkları sıkıntıları ve bu kentin eski Emniyet Müdürlerinden daha sonra Ulaştırma Bakanlığı yapan merhum Necdet Menzir ile aralarındaki sohbetlere yönelik sözlerinden çok etkilenmiştim.

Batman’ın Cumhuriyet Meydanı’nda ilk kahve ve kasap mekanında geçen günleri bizlerle paylaşmıştı Koyuncu...

Yıllar önce Koyuncu ailesinin birçok farklı meslekte Batman için yaptıkları çabalar unutulmaz…

Bu güzel insana, bu şehrin dününe tanıklık yapan Nuri Koyuncu’ya rahmet dilerken, son günlerde iyice rahatsızlanan Koyuncu, Batman’da özel bir hastanede tedavi görüyordu. İstanbul’dan Batman’a son yıllarda dönüş yapan ve bir zamanların ‘Ağır Ağabey’i Nuri Koyuncu’nun emekli eğitimci yeğeni Nusret Koyuncu, yanından ayrılmazdı. Yeğeni Nusret hoca, Cumartesi gecesi “Nuri amcayı kaybettik. Başımız sağ olsun” deyince dona kaldım.

Batman’ın o güler yüzlü ‘Ağır ağabey’i artık aramızda değil.

Mekanı cennet olsun. Toprağı bol olsun…