*30 Yılı aşkındır Almanya’da yaşayan sanatçı Behçet Tikit, 18 Mart 1985 tarihinde açtığı sergisinin haberini görünce hüzünlendi. O tarihte Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz merhum Enver Arslan ile başyazar Yaşar Koray ve tanıdık bazı simaların hayatta olmadığını öğrenince Tikit duygulandı ve ekledi: “Allah mekanlarını cennet etsin, güzel insanlardı. Yetenekli gençlerin çalışmalarının kamuoyuna duyurulmasında Çağdaş emeği büyüktü…”

*Doğup, büyüdüğü Şirinevler Mahallesi ile diğer semtlerde yetişen sanatçıları unutmamıştı Tikit... Abdulkadir Karaer, Ahmet Güneştekin, Hamit Can ve Mehmet Akbulut gibi ressamlar o dönemler kendi imkanlarıyla kişisel resim sergilerini Halk Eğitim Merkezi’nin küçücük salonlarında teşhir ediyordu. Onlar yokluklar içinde büyük başarıları da imza atmayı başaran sanatçılardı…

NEREDEN NEREYE
Almanya’da yaşayan 59 yaşındaki Batmanlı sanatçı Behçet Tikit, bayramlarda memleketine her gelişte özlem duyduğu mahallesindeki çocukluk arkadaşları ile oturuyor, eski günleri konuşuyor.

Batman’a her gelişinde eski arkadaşlarıyla hasret gideren Behçet Tikit, İstanbul'un yolunu tutmadan Batman Çağdaş’ın konuğuydu.

Biz de sanatçı Tikit'e sürpriz yaptık.

18 Mart 1985 tarihinde 108 sayılı Batman Çağdaş’ın birinci sayfasında Tikit'in, resim sergisi haberi vardı.

Yıllar sonra gördüğü o haberle hüzünlenen Tikit anlatmaya başladı:
“Yağlı boya ile kendi imkanlarımızla sergilere hazırlanıyorduk. Resim yapacak malzeme bulamıyorduk. Büyüklerden aldığımız harçlıklarla resim çizerdik. Batman Çağdaş Gazetesi o dönemlerde sayfalarını bizim gibi gençlere açardı. Sağ olsunlar, var olsunlar. Gazetenin kurucusu merhum Enver Arslan, ağabeyimiz ve başyazar Yaşar Koray etkinliklerde bizi yalnız bırakmazdı. Haber ve yorumlarıyla bize destek olurlardı...”

HÜZÜNLENEN SANATÇI
Batman Çağdaş'ın sararan arşivine dokunan sanatçı Behçet Tikit, o el dizgisiyle hazırlanan gazetenin sayfalarının her sayısını çevirdiğinde gözleri doluyordu.

O dönemin yöneticileri, politikacıları ve esnafların bir bölümü artık aramızda değil.

80'li Yılların Batman'ını şöyle özetliyordu sanatçı Behçet Tikit:
“O dönemin Batman'ını anlatmak zor. İnsanlığı, toprağı ve havası bir başkaydı. İnsanları dürüsttü. Mükemmel bir esnafı vardı Batman’ın. Avrupa’da gitmediğim ülke kalmadı. Buradaki insanın sıcaklığı dünyanın hiçbir yerinde yok. Yıllardır Avrupa’dayım ama burası hep gözümde tütüyor. Rüyalarımın şehridir Batman…”

Geçmişte 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramlarındaki törenlerde, Uzakdoğu sporlarıyla şov yapan ekibin başında da Behçet Tikit vardı.

Kemal Şendur, Behçet Tikit ve Kemal Ayhan’dan oluşan üçlü ekip, Gençlik Spor Bayramlarında gösterileriyle izleyenlerden alkış alırdı. ‘KBK’ adını verdikleri Kemal, Behçet ve Kemal Ayhan üçlüsü Batman Lisesi'nin atik öğrencilerindendi.

Batman’ın 80'li yıllardaki lise gençliğinin kısıtlı eğitim imkanlarına rağmen birçok başarıya imza attığını da anımsatmadan edemiyordu Tikit: “1985 Yılında benden sonra Abdülkadir Karaer, Batman’da resim sergisi açtı. Paşabahçe Cam Sanayi’de iyi bir yere gelen arkadaşım Karaer, şimdi emekli oldu. Ahmet Güneştekin uluslararası çapta bir sanatçı. Hamit Can hoca ise yüzlerce öğrenciye resim sanatını sevdirdi…”

FIRÇALARI KONUŞUYOR
Bu coğrafyada ses sanatçıları kadar resim sanatçıları da yeni yeni keşfedilmeye başlandı.

Behçet Tikit sanatlarında farkındalık yaratan Hamit Can ile Mehmet Ali Balibay’a veda etmeden geleceğin ressamlarına bir de anlamlı mesaj veriyordu: “Her zaman geleceğin sanatçılarına bir önerim var. Bir yapıtı yaparken mutlaka kendinizden bir şey katın. Bir fotoğrafın benzerini yapmak kolaycılıktır ve bu bir sanatçı için farkındalık değildir. Çok amatörce bir resim bile sizi çok farklı bir yere getirebilir. Yeter ki, o yapıtta sizden bir şeyler olsun…”

Behçet Tikit, Almanya’da tiyatro ve sinemayla da uğraşıyor.

Sadece resim sanatıyla yetinmemiş Batmanlı sanatçı Tikit’in hedefinde örnek projeler var.

Tikit, çok sevdiği memleketi Batman’a farkındalık yaratacak bir proje hazırlığında.

Sanatçı Tikit ayrılırken tekrar dokunduğu Batman Çağdaş'ın sararan arşivi ile hüzünlendi. Ve ‘Yolcu yolunda gerek. Allahaısmarladık” diye ayrıldı çok sevdiği şehrinden.

Kısacası; bu şehir geçmişten günümüze yetiştirdiği saygın sanatçılarla ‘Memlekette güzel şeyler de oluyor’ dedirtiyor…

Kalın sağlıcakla…