*Tam 32 yıl önce Batman, baharın en güzel günlerinde ‘İl’ olma sevincini yaşamıştı… Son ‘İlçe’ dönemini dün gibi hatırlıyoruz. Aramızda olmayan bazı yöneticileri de rahmetle anıyoruz…

*Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın, Güneydoğu’da ‘parlayan prensi’ Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi idi. Eski politikacı Hamidi, Batman’ın ‘İl’ olmasında emeği geçenlerin başında geliyordu. 1984 Yılında Batman Belediye Başkanlığına seçildiğinde petrol kentini toz ve çamurdan kurtaran başkandı.

NEREDEN NEREYE
Önümüzdeki hafta Batman’ın ‘İl’ oluşunun 32’nci yılı kutlanacak.

Yıllar ne de çabuk geçiyor.

İlçe dönemini 16 Mayıs 1990’da geride bırakan Batman, o dönemler büyük bir kasaba iken şimdi yarım milyonu aşan nüfusu ile en büyük 32'nci il arasında.

Yarım milyonu bulan Batman kent merkezi nüfusuyla da ilk 20 İl içerisindeyiz.

Toplam 626. 319 nüfusuyla büyükşehir olmaya göz kırpan Batman’da bugüne kadar 15 Vali görev yaptı.

Batman’ın 16'ıncı Valisi ise önümüzdeki hafta göreve başlayacak.

32 Yıllık ‘İl’ sürecince bu şehirde hangi Valiler görev yapmış?

Tuncer Perçinler, Sami Seçkin, Zeki Şanal, Salih Şarman, Necati Develioğlu, Temel Koçaklar, İsa Parlak, Efkan Ala, Haluk İmga, merhum Recep Kızılcık, Ahmet Turhan, Yılmaz Arslan, Azmi Çelik, Ahmet Deniz, Hulusi Şahin…

..Ve yeni Vali Ekrem Canalp, önümüzdeki hafta petrol şehrine ‘merhaba’ diyecek.

Batman’da Emniyet Müdürü sayısı da Valilerden belki bir buçuk kat daha fazla olmuş.

İl sürecinde Belediye Başkan sayısı da 10’u buldu…

Bu süre zarfında sayısız il yöneticisi de yer değiştirdi.

Gerek kamu kurum kuruluşlarında gerekse de yerel yönetimde ‘iz bırakan’ bazı simalar oldu kuşkusuz. Batman’ı büyük kasabadan modern kent ile buluşturan isim kuşkusuz eski politikacı Ataullah Hamidi idi...

BELEDİYE’Yİ ‘SIFIRDAN’ ALAN BAŞKANDI
12 Eylül 1980 darbesinde yerel yönetim, uzun bir süre dönemin Kaymakamları ve Garnizon komutanları vekaletle yürütülmüştü.

1980 öncesine de bakıldığında dönemin Kaymakamları kısa süreli Belediye Başkan vekilliği yapmış. Örneğin 70'li yıllarda Batman Belediye Başkan vekili olan Kaymakam Recep Ceylan, bazı yöneticilerin görevine son vermiş…

 25.09.1972 tarihinde Batman Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Recep Ceylan, tahakkuk memurluğu görevini yapan önemli bir simanın görevine son verdirmiş.

İşte o sıkıntılardan günümüze öyle ilginç olayların yaşandığı Batman Belediyesi’ne 2 Mart 1984 tarihinde Başkanlığına seçilen Ataullah Hamidi, sıfırdan aldığı yerel yönetime kazandırdığı imkanlar ve Batman’a yaptığı hizmetler hala unutulmamış.

Aktif gazeteciliğime denk düşen dönem, Ataullah Hamidi’nin Başkanlığa seçilen o yıllarıydı.

O dönemde Batman'ın nüfusu 86 Bindi.

Büyük bir kasabaydı.

Dar sokaklarda çamur diz boyuydu.

Belediye binası da şimdi ki 2000 iş merkezi yerindeki 2 katlı binada, konukların oturacağı yer yoktu. Belediye araç parkında çalışacak makine sayısı ya iki ya da üçtü.

Bu sıkıntılara göğüs geren Ataullah Hamidi, yeni bir şehrin temelini de atıyordu.

HİZMETLERİ UNUTULMAYAN BAŞKAN’DI
Her 16 Mayıs tarihi gelince; o Batman’ın ‘ilçe’ dönemi, çamurlu cadde ve sokakları gözümün önünde bir film şeridi gibi geçer.

1990 Öncesinde yani 80'li yılların ortalarında Anavatan Partisi'nin iktidara gelmesiyle reformist lider Özal, Türkiye'ye özellikle yerel yönetimlerde ‘çağ’ atlattırmıştı.

Özal, Refah Partisi’nden seçilen başarılı Belediye Başkanı Ataullah Hamidi'yi, Anavatan partisi saflarına katmıştı.

İki dönem üst üste Batman Belediye Başkanlığı yapan Hamidi, tabiri caizse merhum Özal'ın Güneydoğu’daki ‘prensi’ gibiydi...

Hamidi, başarılı bir belediye başkanıydı.

1990 Öncesinde Türkiye’den Amerika'ya davet edilen 10 Belediye Başkanı arasında Hamidi de vardı.

Yeni projelerle adından söz ettiren Hamidi, Amerika’da gördüğü modern binalarından biri olan şimdi ki Belediye Sarayın,ı Batman’da hayata geçirdiğinde herkes o projeyi konuşmuştu. Çatısı bakırdan olan o muhteşem binanın bahçesindeki havuz fıskiye ve sayısız ağaçlarla mükemmel bir eseri Batman'a kazandırmıştı. 1992'de merhum Özal'ın hizmete açtığı bina hala yıllara meydan okuyor.

Belediye Sarayı, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü hizmet binasının ardından belki de şehrin en modern gözde yapıtlarındandır.

ÖNGÖRÜSÜ OLAN BAŞKAN’DI…
Tecrübeli politikacı Hamidi’nin öngörüsü vardı.

O dönemin önemli büyük projelerinden biri de Belde mahallesindeki ilk konutlardı.

Batman’a 1000’e yakın konut kazandırdığında kimse inanmamıştı.

Hatta küçümseyenler bile vardı ama o başarmıştı.

Bu şehre futbolda ilk 2. lig heyecanını da yaşatan isimde yine Hamidi idi.

Belediyespor’u kısa sürede 3 lige ve ardından da 2 lige çıkarmayı başarmıştı.

Üç dönem Batman Milletvekilliği de yapan Hamidi’yi, Pazartesi akşamı Batman’ın ‘il’ oluş gününde yani 16 Mayıs’ta Çağdaş Web TV'de ağırlayacağız ve il serüvenini ekranlara taşıyacağız.

Bu önemli programı kaçırmayın.

Sağlıkla kalın…