Batman’ın ‘İl’ oluşunun 30. Yıldönümü kutluyor ama bu yıl korona virüs nedeniyle etkinlikler yok. Petrol kentinin il oluşunun her yıl olduğu gibi bu yılda telefonumuzun ucunda ilk Vali Tuncer Perçinler, vardı.

Uzun bir süre önce emekliye ayrılan Batman’ın ilk Valisi Perçinler, nüfusu 150 bin olduğu dönemlerdeki Batman’ı anlattığında, o günler film şeridi gibi gözümüzün önünden geçti.

Batman’ın fotoromanı (466)

Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, il şenliği konserini veren İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan’ı dinledikten sonra Batmanlılara, Cumhuriyet meydanında seslenmişti:

“Size verdiğimiz sözü yerine getirdik. Gözünüz aydın. Batman, bugün resmen artık Türkiye’nin 72. İli yanımda tecrübeli Valimiz Tuncer Perçinler de var. Batman’ı ve Batmanlıları çok seviyoruz. Bu şehrin önü açık.”

Merhum Özal, meydana sığmayan Batmanlılar tarafından coşkuyla karşılanmıştı.

O dönemin politikacıları eski Milletvekili Kutbettin Hamidi, Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ve dönemin bazı simaları, Batmanlılarla birlikte il sevincini coşkuyla karşılamıştı.

Ağrı’dan sonra ikinci Valiliğini Batman’da yapan Tuncer Perçinler, o anı dün gibi telefonda anlattı bize. Perçinler, nüfusu 30 yıl öncesine göre 3,5 kat artan Batman’ı bugünlere geleceğini kestirebildiklerini söylüyordu:

“Batman yıllarca petrolüyle Türkiye ekonomisine güç verdi. 70 yıllık geçmişi olan Batman’ı bugünlere getiren kuşkusuz petroldür. Batman’ın büyüyeceğini biliyorduk ama bu kadar hızla büyüyeceğini kestiremiyorduk. Batman yılların şehirleriyle artık boy ölçüşecek duruma geldi.”

Emekli Vali Perçinler, 30 yıl önce işe başlayanların çoğunu emekli olduğunun altını çizdiği konuşmasını şöyle özetliyordu:

“Birlikte çalıştığım il yönetici arkadaşlarımızın bazıları hayatta değil. Aramızda olmayanları rahmetle anıyorum. 30 yıl öncesine baktığımda Batman’ın ne kadar hızla geliştiğini fotoğraflarda görünce duygulanıyorum. Umarım, Korana virüs salgını biter de Batman’ın son halini görüp eski dostlarımla o güzel şehirde nostalji yaşarız…”

Evet, kent merkezi nüfusu itibariyle 51 şehirden daha büyük.

Batman yarım milyonluk nüfusuyla 30 yılda marka bir kent yolunda olmaya yönelik adımları hızla attı.

Bu şehrin sorunlarının çözümünde katkısı olan herkese teşekkürler.

Tam 30 yıl önce Batman’ın ‘il’ olması için Batman Çağdaş’ın başlattığı ‘il imza’ kampanyasında dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun; “Komşumuz Batman’ın il olması için yerel gazetemiz Çağdaş’ın başlattığı bu kampanyayı anlamlı buluyorum. Batman ‘il’ olmayı çoktan hakketmişti” sözleri hala belleklerimizde. İl olma şenliğinde Belediye emekçisi merhum İsmail Çiçek’in, 30 kiloluk karpuz şovunu Hürriyet Gazetesinin manşetlerimize taşıdığımız o anlamlı günü her 16 Mayıs tarihi ve arifesinde okurlarımıza hatırlatmayı da bir görev bileceğiz...

İyi ki bu şehir 30 yıl öncesinde ‘il’ oldu da artık bu şehirde oturanlar, dünyanın her yerinde ‘Batmanlıyım’ diyebiliyor.

Kalın sağlıcakla…