İnsan Hakları Derneğinin son olarak yayınlamış olduğu rapor ülkenin ne durumda olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Bu verilere göre 2011 yılında tespit edilebilen insan haklarına yönelik ihlal sayısı 29 binin üzerinde. Bu tabloya bakıp işlerin yolunda gittiğini iddia etmek pek yerinde bir davranış olarak kabul görmez sanırız.
Yapılan açıklama da zaten bu alana dikkat çekiyor. Demokratikleşme, fikir ve ifade özgürlüğünün dillendirildiği, açılımlardan söz edildiği bir dönemde bu kadar fazla ihlalin gerçekleşmiş olması. Söylenenler ile yapılanlar arasındaki çelişkileri gözler önüne sermektedir.
İşkence ve öldürme olaylarının 1990’larda ulaştığı boyutları örnek göstererek sonuçlarla ilgili değerlendirmelerde bulunmanın doğru bir yaklaşım tarzı olmadığı açık. Hele hele 1980 darbesinin öncülerinin sonucu ne olursa olsun kendilerini hakimin karşısında bulacaklarını hesaba kattığımızda aynı şekilde sıranın 1990’lardaki karar vericilere de geleceğini kestirmek zor olmasa gerek. Hal böyle iken böyle bir kıyas yanlıştır. Zaten bugünkü iktidarın var olması o zaman uygulanan politikaların benimsenmemesinden kaynaklanmıyor mu?
Sanırız bu raporu inceleyen yöneticilerin durumu elden geçirmeye ihtiyaçları olacaktır. Bu kadar değişik alanda bu kadar ihlalin gerçekleşmesi AİHM’e daha birçok uzlaşma komisyonu kurulması teklifini yapmayı gerektirecek!
İHD tarafından açıklanan verileri de paylaşmak gerekiyor. Bu konuya ilişkin yapılan açıklama özetle şöyle; “Hükümetin devletin tüm kurumlarıyla ortaklaşarak hayata geçirdiği güvenlikçi politikaların bir sonucu olarak yaptığı siyasi operasyonların sadece siyasetçilerle sınırlı kalmayıp, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, insan hakları savunucuları, avukatlar, sendikacılar ve öğrencilere kadar uzanarak ülkenin adeta bir toplama kampı haline gelmiş olması endişelerimizi artırmıştır. Endişelerimizin nedeni ortaya çıkan sonuçlardır. 2011 yılında 29 binin üzerinde hak ihlalinin kayıt altına alınmış olması bunun somut göstergesidir.
Bir yılda 29 bin 366 ihlal yaşandı
İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcimiz Şevket Akdemir tarafından 2011 yılı Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Önceki yıllarla karşılaştırıldığında ihlallerde büyük bir artışın yaşandığı görülen raporda bazı başlıklar ve ihlal rakamları şöyle;
*Çatışmalarda yaşamını yitiren-yaralanan güvenlik güçleri – 149 ölü, 295 yaralı
*Çatışmalarda yaşamını yitiren-yaralanan PKK militanı – 169 ölü, 6 yaralı
*Faili meçhul cinayet, yargısız infaz, çatışmalardaki sivil ölümler – 129 ölü, 259 yaralı
*Mayın ve serbest patlayıcı – 6 ölü 49 yaralı
*Resmi hata ve ihmal sonucu – 45 ölü, 4 yaralı
*Asker / polis intiharı – 26 intihar, 5 teşebbüs
*Kadın intiharları – 64 intihar, 23 teşebbüs
*Erkek intiharları – 57 intihar, 22 teşebbüs
*Çocuk intiharları – 28 intihar, 15 teşebbüs
*Namus cinayetleri – 8 ölü
*Gözaltına alınanlar – 6,306
*Tutuklananlar – 1.917
*İşkence ve kötü muamele – 1.555
*Soruşturma, dava ve cezalara maruz kalan kişi sayısı – 2.201
*Cezaevlerinde yaşanan ihlaller – 1.421
*Toplumsal olaylara müdahale – 494 müdahale, 932 yaralı
*Gözaltına alınan sığınmacı ve göçmenler – 4.496
*Köy yakma veya boşaltma – 4
*Orman veya arazi yakma - 39
*Arazi yayla mera ve otlak yasağı – 141
*Askeri operasyonlar sonucu yaşanan ihlaller – 47
*Toplu mezar iddiası – 111 toplu mezar – 1.699 kişi
*Militanların cenazelerine yönelik uygulamalar – 119
*12 Haziran 2011 Genel Seçimlere yönelik yaşanan ihlaller - 311
*23 Ekim 2011 Van Depremi sonrası yaşanan ihlaller - 93
*Diğer ihlaller – 6.615
Toplam ihlal sayısı: 29.366”